Ukategorisert

Kjemper mot NRK-lisensen

Signaturen ”Alexstone” har satt i gang en underskriftskampanje mot NRK-lisensen på internett. Denne kampanjen kan Liberaleren stille seg bak, og vi vært i kontakt med ”Alexstone”.

Fakta om lisensen er at kringkastingsavgiften fastsettes av Stortinget og i 2007 er avgiften på kr. 2103,84 inklusive 8 % mva. Alle som har en fjernsynsmottaker er pliktige til å betale denne avgiften. Det er Stortinget som hvert år fastsetter kringkastingsavgiften.

Ifølge Forskrifter om fjernsynsmottakere § 4 må alle som har fjernsynsmottaker, videospiller med mottakerdel (tuner) eller satellittmotaker betale kringkastingsavgift(lisens). Denne avgiften skal betales når man eier, låner eller leier en fjernsynsmottaker. På en lisens kan en lisenshaver ha så mange fjernsynsmottakere han/hun vil ha. Men dette forutsetter at mottakerne benyttes av vedkommende selv, ektefelle og barn. Selvforsørgende barn som har fjernsynsmottaker, må løse egen lisens. Bedrifter som har mottaker i bruk må også betale kringkastingsavgift.

Kringkastingsavgiften tilfaller i sin helhet NRK.

Liberaleren regner kringkastingsavgiften som en skatt, altså tyveri fra befolkningen. Den er urettferdig ettersom mange betaler for en vare de ikke benytter. Derfor er vi imot denne avgiften, og mener at kringkastning ikke er en statlig oppgave. Staten skal verken drive med fjernsyn eller radio slik tradisjonen har vært gjennom NRK.

Liberaleren har gjennom mange år skrevet om NRK-lisensen. Sjekk ut vårt arkiv.

Mange er med på aksjonen
”Alexstone” startet 18. mars underskriftskampanje mot NRK-lisens. I skrivende stund har 951 skrevet under på oppropet. ”Alexstone” har en målsetning med kampanjen.

–Målet med oppropet er som det står i bloggen om å gi brukerne et valg, en løsning, et alternativ til lisensen. Jeg vil gjerne få folk med på å stå frem som et eksempel på at det er mulig å oppnå noe, bare man kjemper hardt. Norges innbyggere er altfor late når det kommer til slike kamper, og vi har funnet oss i det meste, skriver signaturen ”Alexstone” til Liberaleren.

”Alexstone” mener befolkningen har blitt så vant til å betale lisensen, at de fleste har begynt å ignorere den, eventuelt irritere seg over den i stillhet. Personen bak nicket mener det er på tide at den stillheten brytes, og at befolkningen setter en stopper for monopol og en «lov» som tydelig setter grenser for hva som kan kalles et fritt land.

Ingen forventninger
Liberalerens redaksjon var innom oppropet mot lisensen, og var fornøyd med oppslutningen.

–Jeg har ingen forventninger til et spesielt antall underskrifter, men jo flere jo bedre. Mange underskrifter ville ha betydd at vi stiller sterkere i kampen mot denne skatten, sier ”Alexstone”.

–Oppropet sendes til de rette målgruppene når kampanjen har nådd et fornøyelig antall underskrifter, og jeg fortsetter kampen derfra, legger signaturen til.

NRK-kjendis?
Det har vært vanskelig å få ”Alexstone” i tale, men via e-poster har Liberaleren hatt kontakt med signaturen. Vi mistenker personen for å være en NRK-kjendis som kjemper for lavere skatter og avgifter, men dette vil ikke ”Alexstone” bekrefte. Det var naturlig å spørre hvorfor det var en betydelig grad av anonymitet for personen bak kampanjen?

–Anonymitet er ingen nødvendighet i denne saken, men jeg har valgt dette fordi lisensen er et nokså hissig tema for mange, og kanskje sårbart for de som er ansatt i eller har tilhørighet til NRK. Jeg ønsker ikke å fremstilles som en sint innbygger eller en rebell. Derimot er jeg en ufornøyd kunde som synes det er på tide å gjøre noe med dette, få vite hva vi egentlig betaler for og forandre på det, avslutter ”Alexstone”.

Er du imot NRK-skatten, skriv under her.

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Linda Plassen
Linda Plassen
15 years ago

Hele avgiften er hensiktsløs!

b
b
15 years ago

Jeg mener at den beste måten å gjøre en innsats mot TV-lisensen er å ikke betale den. Bare nekt å slippe inn «nrk-mannen» om han skulle komme på døra. Men det er sikkert viktig med en underskriftskampanje sånn at de som ønsker å vaere lovlydige skal få lov til å vise hva de mener de også.

Det er forresten litt tragisk at det faktisk er 8% moms på en avgift som allerede er en skatt.

Pleym
Pleym
15 years ago

Det er ikke så lett som at man bare kan la være å slippe inn kontrollør.

Alle som selger TV-apparater er pliktige til å oppgi hvem man har solgt TV til.

NRKs lisenskontrollører har avanserte peilesystemer for å lete frem TV-signaler.

Siden NRK er en del av staten kan ubetalt lisens oversendes statens innkrevningssentral som opererer på siden av inkassoloven. De kan derfor gå rett på utlegg via arbeidsgiver, pant i privat eiendom etc.

TV-lisensen er ingen betaling til NRK, men en avgift fordi man har TV.

Børge Svanstrøm Amundsen
15 years ago

Ser at det også er startet en kampanje for bevaring av lisensen…

http://www.opprop.no/opprop.php?id=nrklisens

…oppslutningen er imidlertid laber.

Per
Per
15 years ago

TV-lisensen er en anakronisme fra den tiden da NRK var eneste kanal. Hva er forøvrig en «TV» i våre dager, når man kan se flere og flere TV-sendinger på internett? NRK lager mange gode programmer, og etterhvert er det meste av det som sendes tilgjengelig på NRKs nettsider. Hvis man bestemmer seg for å selge TV’n, må man da betale TV-lisens fordi man har datamaskin med internett-tilkobling? Jeg bare spør, for jeg vet ikke.

b
b
15 years ago

«Det er ikke så lett som at man bare kan la være å slippe inn kontrollør.» Det er faktisk så lett. Så vidt jeg vet må kontrølleren SE TVen før lisens kan kreves (selv om han har peilet TVen). Heldigvis har vi fortsatt eiendomsrett i Norge, og det er kun politiet som kan trenge seg inn i noens hjem. «Alle som selger TV-apparater er pliktige til å oppgi hvem man har solgt TV til.» Den er litt verre å slippe unna. Jeg vet ikke nøyaktig hvordan det systemet fungerer, men det må da kunne gå an å slippe å oppgi… Read more »

b
b
15 years ago

Forresten, en interessant sak i Sverige: http://sydsvenskan.se/lund/article152180.ece

Lurer på om det samme ville fungert her i Norge.

Johan Sjöberg
15 years ago

2000 spänn i tv-skatt? Tror inte att jag kommer att betala den, nej.

Man kan köpa tv-apparaten «privat», köp en begagnad (brukt) av en kompis eller så. Då blir det inte registrerat.

Fra arkivet

 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Ytringsfrihet – den viktigste rettighet av alleYtringsfrihet – den viktigste rettighet av alle
  Frihet til å ytre seg er selve grunnlaget for et fritt samfunn.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.
 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • Inflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tidInflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tid
  De siste månedene har sett voldsomme protester i Irak, Iran, Hong Kong, Bolivia, Chile og Venezuela. Demonstrantene har ulik overbevisning, men forenes i kravet om politiske reformer.