Ukategorisert

Beviset på redusert ytringsfrihet

Dagen i dag, langfredag, er beviset på at ytringsfriheten har dårlige kår i Norge.

De som har sett på norske fjernsynskanaler i dag eller hørt på norske radiostasjoner har merket at kanalene ikke har sendt reklame for kommersielle aktører. Kringkastingsforskriftens § 3-3 forbyr reklameinnslag på langfredag, 1. påskedag, 1. pinsedag og 1. juledag.

Reklameforbudet reduserer ytringsfriheten. Staten begrenser hvilket budskap som er lov å formidle på de såkalte helligdagene. Reklameforbudet skaper også ulike konkurransevilkår ettersom det er tillatt med reklame på internett og i utenlandske kanaler. Det er galt at MTV kan sende reklame, mens norsk TV2 må la vær på grunn politiske reguleringer.

Stortingsrepresentanter fra Fremskrittspartiet har tidligere fremmet forslag i Stortinget om å oppheve Kringkastingsforskriftens § 3-3. Liberaleren anbefaler at Fremskrittspartiet og andre parti som vil utvide ytringsfriheten fortsetter kampen med å oppheve denne forskriften. De norske kanalene må få bestemme innholdet i sine egne sendinger, uten politiske reguleringer. Seerne og lytterne vil straffe kanalene for eventuelle overtramp.

Tags:

10 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Øyvind, Mechelen
15 years ago

«Dagen i dag, langfredag, er beviset på at ytringsfriheten har dårlige kår i Norge»

Hvis dette er -beviset- så har man jaggu lite å klage på som liberaler i dagens Norge.

Simen
Simen
15 years ago

Forsåvidt enig i Øyvind, blir som å sloss for kvinnekvoteringer i elitestyrer når de faktiske problemene er så utrolig mye større andre steder. Og jeg er også mer provosert av forbudet for daglivarer, men det er vel bare fordi jeg tenker i mer egoistiske baner.

Kristoffer
Kristoffer
15 years ago

Oisann. Trodde det skulle være noe skikkelig fælt som var på banen, men en så simpel paragraf som det der kan vi knapt bry oss om.

Pleym
Pleym
15 years ago

Liberaleren setter fokus på alt som innskrenker ytringsfriheten.

Paragrafen Solvik nevner, reduserer visse områder av ytringsfriheten.

Vi burde også sette fokus på hvilken makt fagforeningene har til å nekte dagferske aviser med siste nytt – også på helligdagene.

Istedet blir vi avspist med hermetikk.

Øyvind, Mechelen
15 years ago

«Liberaleren setter fokus på alt som innskrenker ytringsfriheten.»

Eh… nei. Det derimot gjør er å sette søkelys på et relativt uvesentlig spørsmål om reklamelovgivning, og… enda drøyere… dere gjør det om til et bevis på ytringsfrihetens «dårlige kår» i Norge.

Folk som lever i den tro at ytringsfriheten har «dårlige kår» i Norge lever i et lettere alternativt univers, spør du meg.

Pleym
Pleym
15 years ago

«Folk som lever i den tro at ytringsfriheten har «dårlige kår» i Norge lever i et lettere alternativt univers, spør du meg.»

Vi har kanskje høyere standarder for ytringsfrihet enn de fleste andre?

Øyvind, Mechelen
15 years ago

Jeg ser ikke det store poenget med forbudet mot reklame for kommersielle aktører på helligddager, men at dette er en -sterk- begrensning i ytringsfriheten er tøv og tullball. Det er en begrensning av en bestemt type markedsføring noen få dager i året. Ingen nekter Pleym å si noe som helst. Men han får ikke lov å reklamere for butikken sin på TV2 på langfredag. Det er ikke ytringsfriheten hans som er redusert, det er friheten til å markedsføre. Det er faktisk en ganske vesentlig forskjell, dersom man er villig til å pusse brillene og se forbi liberalistisk pliktetikk en stakket… Read more »

Pleym
Pleym
15 years ago

Øyvind: «Det er på denne måten ikke-kommersielle aktører slipper til med sine budskap, og på tross av en del heller dårlig reklame: takk og lov for at de får den muligheten.»

Den muligheten har de da også ellers i året, eller?

Vi kan sikkert være enige om å være uenige.

Bent Johan Mosfjell
15 years ago

Det som gjør denne saken alvorlig er at dette er en forlenget arm – en konsekvens – av noe svært alvorlig. Nemlig religiøs forfølgelse av mennesker. Det som er viktig å huske på er at lover ikke er er papir. Lover er en fullmakt til voldsforfølgelse av de som bryter disse lovene. Holder du en butikk åpen på en slik «høytidsdag» eller sender du reklame på en slik dag, medfører det en rett til å bøtelegge eller fengsle deg. Denne voldstrusselen er grunnen til at butikker holder stengt visse dager. Det spesielle med slike høytidsdager er at begrunnelsen for forbudet… Read more »

Fra arkivet