Ukategorisert

Staten kan ”hjelpe” deg!

Staten kan komme til å bruke avgifter for å hjelpe deg, for å få deg til å velge de ”rette” produktene.

Nasjonalt råd mener momsen på frukt og grønt bør fjernes, og at momsen og produksjonsavgiften på brus bør dobles. Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad skal vurdere rådet fra ernæringsekspertene, skriver Vårt Land. Nasjonalt råd vil bruke avgifter for å få folk til å spise sunnere.

Det som er bekymringsverdig, og som kan få statsråden til å gå inn for en slik politikk, er at staten kan få inn mer penger til å drive offentlig sektor. Tall fra Finansdepartementet viser at staten vil miste minst 1,25 milliarder kroner i året hvis momsen fjernes på frukt og grønt. På den andre side vil staten tjene om lag 875 millioner kroner i året ved å doble momsen på brus. Ved å doble produksjonsavgiften i tillegg, vil staten trolig kunne tjene inn hele beløpet ved å fjerne momsen på frukt og grønt. I tillegg har regjeringen en egen kostholdplan.

Liberaleren har, med skribent Jakob Utgård, spådd at den neste store kampen vil være hva du får lov til å spise. Det ser ut som vi får rett, selv om verken Nasjonalt råd eller statsråd Sylvia Brustad går inn for ytterligere forbud. De vil tillate brus, men kan komme til å bruke avgifter for å lage usunne, skitne konkurransevilkår som sørger for at blant annet brus og sjokolade taper mange kunder. Enkelte beslutninger er for personlige til å la politikere bestemme eller komme med påvirkninger. Hva vi putter i egen kropp skal være personlige valg som medfører betydelig grad av ansvar.

Mest lest

Arrangementer