Ukategorisert

Diskriminering på grunn av kollektiv tilhørighet

Den seksuelle lavalderen i Norge er ulogisk, og det hadde ikke vært unaturlig om politikerne tok en debatt om dagens lovverk.

Skribenten møtte en mann i fengsel. Han fikk en lang fengselsstraff på grunn av sex med en mindreårig jente, i henhold til dagens seksuelle lavalder. Ifølge mannens forklaring, var han på fest. På festen var det en jente som hadde flørtet en god stund med han. Han spurte aldri om jentas alder, noe han angret bittert på under fengselsoppholdet. De hadde sex. Jenta hadde etter mye om og men fortalt moren sin om sin seksuelle erfaring med mannen. Han ble anmeldt, dømt og fikk flere måneders fengsel.

I ettertid fikk han vite at jenta var 14 år. Fylte 15 år noen måneder etter den seksuelle episoden med mannen. Han gjorde noe ulovlig. Han tok sin straff, selv om han ikke følte seg som en forbryter. Han og jenta hadde sex, helt frivillig, ifølge han, der hun var den som presset frem et samleie. Mange vil mene forklaringen til mannen er dårlig, ettersom han var den voksne, den mest ”fornuftige i forholdet”. I dag er han en fri mann. Han har fylt 30 år og har lagt historien bak seg.

Ny fengselssak
TV2 Nettavisen kan komme med en ny historie der en frivillig avtale mellom en jente og en mann har gitt fengselsstraff for mannen. I retten innrømmet jenta at hun ønsket sex med mannen, men frivilligheten ble ikke godtatt. Mannen ble dømt til ubetinget fengsel, selv om straffen ble betydelig kortere enn saken fra Finnmark som skribenten har brukt som eksempel på at noe er galt med lovverket.

Straffen mannen fikk er den samme som han ville ha fått dersom han hadde banket jenta opp. Frivillig sex og vold ble likestilt av retten.

Utfordringen
Et viktig prinspipp må være at hver enkelt skal få bestemme over egen kropp. Denne friheten har ikke ungdom under 16 år. Eller de har frihet til å takke nei til sex, men ikke til å takke ja.

Det er ulogisk, fullstendig galskap at politikerne gjennom vedtak har fastsatt modenheten til en bestemt bursdag. Modenheten vil variere fra jente til jente og fra gutt til gutt. 16-årsgrensen for sex bør ikke være et absolutt krav.

Mange land i Europa har en lavere seksuell lavalder enn det Norge har. Noen land har også en høyere grense, blant annet Tyrkia. Dagens grenser er diskriminering på grunn av kollektiv tilhørighet. De ulike grensene tar ikke hensyn til variasjonene i seksuell modenhet. Derfor trenger vi en moderne lavalder, en moderne lov som lar ungdom få mulighet til å ta ansvar for sin egen lyst. Utfordringen er herved sendt til politikerne. Hvem tør å ta opp hansken?

For øvrig anbefaler Liberaleren innlegget En ny seksuell lavalder, skrevet av student Mads Wam Schneider. Hans artikkel er hentet fra Aftenposten.

Mest lest

Arrangementer