Ukategorisert

Diskriminering på grunn av kollektiv tilhørighet

Den seksuelle lavalderen i Norge er ulogisk, og det hadde ikke vært unaturlig om politikerne tok en debatt om dagens lovverk.

Skribenten møtte en mann i fengsel. Han fikk en lang fengselsstraff på grunn av sex med en mindreårig jente, i henhold til dagens seksuelle lavalder. Ifølge mannens forklaring, var han på fest. På festen var det en jente som hadde flørtet en god stund med han. Han spurte aldri om jentas alder, noe han angret bittert på under fengselsoppholdet. De hadde sex. Jenta hadde etter mye om og men fortalt moren sin om sin seksuelle erfaring med mannen. Han ble anmeldt, dømt og fikk flere måneders fengsel.

I ettertid fikk han vite at jenta var 14 år. Fylte 15 år noen måneder etter den seksuelle episoden med mannen. Han gjorde noe ulovlig. Han tok sin straff, selv om han ikke følte seg som en forbryter. Han og jenta hadde sex, helt frivillig, ifølge han, der hun var den som presset frem et samleie. Mange vil mene forklaringen til mannen er dårlig, ettersom han var den voksne, den mest ”fornuftige i forholdet”. I dag er han en fri mann. Han har fylt 30 år og har lagt historien bak seg.

Ny fengselssak
TV2 Nettavisen kan komme med en ny historie der en frivillig avtale mellom en jente og en mann har gitt fengselsstraff for mannen. I retten innrømmet jenta at hun ønsket sex med mannen, men frivilligheten ble ikke godtatt. Mannen ble dømt til ubetinget fengsel, selv om straffen ble betydelig kortere enn saken fra Finnmark som skribenten har brukt som eksempel på at noe er galt med lovverket.

Straffen mannen fikk er den samme som han ville ha fått dersom han hadde banket jenta opp. Frivillig sex og vold ble likestilt av retten.

Utfordringen
Et viktig prinspipp må være at hver enkelt skal få bestemme over egen kropp. Denne friheten har ikke ungdom under 16 år. Eller de har frihet til å takke nei til sex, men ikke til å takke ja.

Det er ulogisk, fullstendig galskap at politikerne gjennom vedtak har fastsatt modenheten til en bestemt bursdag. Modenheten vil variere fra jente til jente og fra gutt til gutt. 16-årsgrensen for sex bør ikke være et absolutt krav.

Mange land i Europa har en lavere seksuell lavalder enn det Norge har. Noen land har også en høyere grense, blant annet Tyrkia. Dagens grenser er diskriminering på grunn av kollektiv tilhørighet. De ulike grensene tar ikke hensyn til variasjonene i seksuell modenhet. Derfor trenger vi en moderne lavalder, en moderne lov som lar ungdom få mulighet til å ta ansvar for sin egen lyst. Utfordringen er herved sendt til politikerne. Hvem tør å ta opp hansken?

For øvrig anbefaler Liberaleren innlegget En ny seksuell lavalder, skrevet av student Mads Wam Schneider. Hans artikkel er hentet fra Aftenposten.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Simen
15 years ago

En av flere grunnpilarer her er jo at man ikke vil betrakte et menneske som verdig for å gjøre opp en «ansvarsfull mening» før en viss alder. For eksempel tviler jeg på at liberaleren mener at treåringer (la oss til og med si ettåringer) vil kunne gjøre seg opp en mening. Uansett tviler jeg på dere mener dette. Derimot er jeg absolutt enig i at det er store ulikheter fra person til person. Et godt eksempel jeg har å komme med er alderen for å kunne kjøre bil. Som en veslevoksen person vil jeg fullt ut si jeg er «moden»… Read more »

Piris
Piris
15 years ago

Dette kalles aldersdiskriminering og er skadelig for unge folk ! Loven i dag er ment for å gjøre overgrep selv for frivillig seksuelle handlinger ! Det er lov å ha sex med en 16 åring .. man må være 18 for å kjøpe sex leketøy osv… er man gammel nok til å ha sex bør det selvfølgelig også gjelde «leketøy» .. og ja, jeg syns alderen er for høy .. enten bør den settes ned eller så får dommerene få friere hender til å forstå skjønn ( Ikke straffe frivillig seksuelle handlinger ) har hørt at statsministeren skal samle en… Read more »

Bigboyen
Bigboyen
15 years ago

Det er ingen grunn til å ha en seksuell lavalder. Og det er ikke rart at det blir mye seksualisert vold når sex er helt forbudt til en bestemt alder – det hadde vært mye riktigere at lovverket sier at frivillig sex er en positiv opplevelse mellom to (eller flere) uavhengig av alder som staten ikke blander seg bort i, og selvsagt også at seksuelle overgrep er kriminelt uavhengig av alder. Det trenger ikke være mer komplisert.

Fra arkivet