Ukategorisert

En spennende avgjørelse!

Grensen for ytringsfrihet skal være veldig, veldig, veldig liberal. Derfor venter vi med spenning på avgjørelsen i Trondheim tingrett.

Politiets Fellesforbund kommer til å levere en begjæring om midlertidig forføyning til Trondheim tingrett med krav om at utgivelsen av den neste CD-plata til gruppa Samvirkelaget skal stoppes. Den midlertidige begjæringen om midlertidig forføyning vil bli levert til tingretten på onsdag, skriver Politiets Fellesforbund i en pressemelding.

Det er sangen ”Stopp volden” som irriterer politiet og som skaper debatt i kultur-Norge. Første del av låten handler om Baidoo-saken, hvor en politimann måtte møte i retten for å ha kalt Sophia Baidoo «faens svarting». Politimannen ble frifunnet for utilbørlig opptreden i tjenesten, en frifinnelse som Aftenposten skrev om.

Den andre delen av låten handler om den såkalte Obiora-saken, hvor Eugene Obiora i september i fjor døde under et basketak med politiet. Spesialenheten for politisaker har rutinemessig etterforsket saken, der fire tjenestemenn var involvert.

Samvirkelaget skriver mer om sangen og forteller sin tolkning av hendelsene på sin blogg på Myspace. Flere av bandmedlemmene har stilt opp i intervju med adressa.no for å fortelle om sangen.

Denne saken kan sammenlignes med Marianne Aulie sin sak, der hun navnga to personer som hun mente prøvde å voldta henne tidlig på 90-tallet, en sak Liberaleren har omtalt. De samme argumentene kan brukes i denne saken for å godta at Samvirkelaget skal kunne navngi politinavn gjennom kunstneriske uttrykk. Det kan være en kollisjon mellom viktige rettsprinsipp og ytringsfrihet, men er standpunktet at kun eiendomsretten skal sette grenser for ytringsfriheten må vi godta ytringer som Samvirkelaget kommer med. CD-plata som skal utgis er medlemmene i Samvirkelaget sin eiendom, så fremst ingen ting annet er avtalt. Liberaleren kjenner ikke til avtaler om at Samvirkelaget har gitt bort retten til egen CD-plate, eget materiale.

En forsvarstale for full ytringsfrihet betyr at injurielovgivning ikke skal være gjeldende. Det er den i dagens Norge, noe som begrenser ytringsfriheten og som sørger for at Politiets Fellesforbund mest sannsynlig vinner frem i tingretten, med krav om at utgivelsen skal stoppes og at sangen ”Stopp volden” ikke skal spilles offentlig.

Mest lest

Arrangementer