Ukategorisert

En spennende avgjørelse!

Grensen for ytringsfrihet skal være veldig, veldig, veldig liberal. Derfor venter vi med spenning på avgjørelsen i Trondheim tingrett.

Politiets Fellesforbund kommer til å levere en begjæring om midlertidig forføyning til Trondheim tingrett med krav om at utgivelsen av den neste CD-plata til gruppa Samvirkelaget skal stoppes. Den midlertidige begjæringen om midlertidig forføyning vil bli levert til tingretten på onsdag, skriver Politiets Fellesforbund i en pressemelding.

Det er sangen ”Stopp volden” som irriterer politiet og som skaper debatt i kultur-Norge. Første del av låten handler om Baidoo-saken, hvor en politimann måtte møte i retten for å ha kalt Sophia Baidoo «faens svarting». Politimannen ble frifunnet for utilbørlig opptreden i tjenesten, en frifinnelse som Aftenposten skrev om.

Den andre delen av låten handler om den såkalte Obiora-saken, hvor Eugene Obiora i september i fjor døde under et basketak med politiet. Spesialenheten for politisaker har rutinemessig etterforsket saken, der fire tjenestemenn var involvert.

Samvirkelaget skriver mer om sangen og forteller sin tolkning av hendelsene på sin blogg på Myspace. Flere av bandmedlemmene har stilt opp i intervju med adressa.no for å fortelle om sangen.

Denne saken kan sammenlignes med Marianne Aulie sin sak, der hun navnga to personer som hun mente prøvde å voldta henne tidlig på 90-tallet, en sak Liberaleren har omtalt. De samme argumentene kan brukes i denne saken for å godta at Samvirkelaget skal kunne navngi politinavn gjennom kunstneriske uttrykk. Det kan være en kollisjon mellom viktige rettsprinsipp og ytringsfrihet, men er standpunktet at kun eiendomsretten skal sette grenser for ytringsfriheten må vi godta ytringer som Samvirkelaget kommer med. CD-plata som skal utgis er medlemmene i Samvirkelaget sin eiendom, så fremst ingen ting annet er avtalt. Liberaleren kjenner ikke til avtaler om at Samvirkelaget har gitt bort retten til egen CD-plate, eget materiale.

En forsvarstale for full ytringsfrihet betyr at injurielovgivning ikke skal være gjeldende. Det er den i dagens Norge, noe som begrenser ytringsfriheten og som sørger for at Politiets Fellesforbund mest sannsynlig vinner frem i tingretten, med krav om at utgivelsen skal stoppes og at sangen ”Stopp volden” ikke skal spilles offentlig.

15 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Knut Stian Olsen
15 years ago

Hvorfor ikke navngi politimannen Trond Volden her også slik jeg og andre har gjort tidligere når dere likevel velger å skrive om retten til å ytre seg?

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
15 years ago

Dersom eiendomsretten skulle være det eneste avgjørende og all injurielovgivning skulle oppheves, kan jeg i min neste kriminalroman skrive at «Peder Ås er en pedofildømt barnemorder, som ikke bare har cyfilis, men som også jevnlig raner banker, spiser små barn, og dessuten var han nazist og Rinnans høyre hånd under krigen, samtidig som han stod ansvarlig for de fleste av Hjemmefrontens folkerettsstridige likvideringer». Peder Ås – som ikke er skyldig i noe av dette, men som har levd hele sitt 83-årige liv i ro og fred som gartner i Lillesand – har da heller ingen rett til å ta til… Read more »

Per
Per
15 years ago

Hm, her tror jeg liberalister er uenige. Etter mitt syn skal det ikke være tillatt å fremsette løgner om navngitte personer i det offentlige rom uten at den eller de som blir ærekrenket skal kunne anmelde dette. Jeg er enig med Eivind. Marianne Aulie-saken blir nå et voldsomt grensetilfelle da, siden dette sannsynligvis er to forskjellige tolkninger av en faktisk hendelse. Men hvis noen hadde skrevet i lokalavisen f.eks. «Per stjal fra kassa når han jobbet på supern» når jeg med hånden på hjertet vet at dette ikke er tilfelle, da mener jeg at jeg har full rett til å… Read more »

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
15 years ago

Solviks konklusjoner blir altså følgende: Alle skal få lov til å si absolutt alt om absolutt alle til en hver tid og på en hver måte. Løgnaktige påstander vil ikke bli uttalt, fordi folk ganske enkelt ikke lyver, og fordi redaktørene er avhengig av troverdighet. Herre Bacchus! Opphevet man injurielovgivningen tror jeg krigsoverskrifter som «Jernbaneminister Snertingdal har vært gift syv ganger, og har drept alle sine koner» ville være daglig kost, fordi salgstall ikke har noe med troverdighet å gjøre, men handler mer om folks nysgjerrighet og vitebegjær. Ofte har vi sett at aviser har blitt dømt nord og ned… Read more »

Voodoo-king
Voodoo-king
15 years ago

Til Eivind:

Gjenta følgende 100 ganger så skjønner du kanskje hvorfor liberalismen vil beskytte deg mot å bli skutt, men ikke mot alle mulige påstander sanne eller usanne.

STICKS AND STONES WILL BREAK MY BONES, BUT WORDS WILL NEVER HURT ME

Grenseløs
15 years ago

Som en av medlemmene i Samvirkelaget sa på nrk: «Som vanlig har politiet klart å forvrenge saken. Dette er en drapsak, ikke en injuriesak».

Jalle
Jalle
15 years ago

Samvirkelaget og ytringsfriheten vant i Tingretten i dag!!! det er lov til å synge «Trond Volden er en drapsmann»!

Richard Deadwing
Richard Deadwing
14 years ago

Trond Volden, en kjent politirasist, kvalte Obiora, det er et faktum.

Norge – en politistat eller en rettstat?

Kjære Storberget, når skal du gjøre jobben din?

kjell
kjell
14 years ago

T.V er en meget dyktig tjenestemann som beskyttet sosialkontoret i Trondheim, og de ansatte der, mot en voldelig og utagerende person, som med sine egne handlinger satte seg selv, og andre, i fare.

Richard
Richard
14 years ago

Hei Kjell

Kanskje Volden beskyttet sosialkontoret mot en hissig klient (stemmer ikke helt med vitneutsagnene). Trond Volden hadde hjelp av tre andre kraftige politifolk. Obiora var ubevæpnet. Rått parti kaller vi slikt. Dersom disse politimennen ikke klarer et slikt oppdrag uten å ta livet av arrestantene, er de ikke skikket til å jobbe i politiet. Luk vekk ugresset.

Mr Justice
14 years ago

Trond Volden, Vold by Name Vold by Nature, Killer Killer, Norwegian Police Brutality, Killing for a corrupt and racist ideology, Old men afraid of reality, Killing immigrant people in the name of Democrazy……………

Arild Holta
14 years ago

Sannhet er ikke subjektivt, som skribenten later som i debatten. Om jeg svelger lighteren min, så er ikke det alt etter hvordan man ser det. Har noen andre en annen «sannhet» om dette, så lider vedkommende av vrangforestillinger. Kan det dokumenteres at folk lyver om andre, så kan det straffes. Mht politimannen, så kan det ikke dokumenteres at mannen ikke er en morder. Da må folk få lov å mene hva de vil om det, og skrive det. At jeg ikke har banket noen nå, i Mosjøen sentrum, kan ingen beskylde meg for. Av den enkle årsak at det er… Read more »

Fra arkivet