Ukategorisert

Giske som julenisse

Regjeringen har i dag fordelt 1 milliard og 250 millioner kroner til idrettsformål. Tildelingen viser hvorfor Trond Giske vil ha monopol til Norsk Tipping, hvorfor de norske politikerne vil at tipperne skal benytte det statlige selskapet.

Det statlige tilskuddet til idrettsformål kommer fra overskuddet til Norsk Tipping. Et stort overskudd betyr store politiske gaver til utvalgte kommuner som skal bruke penger på anlegg. Tilskuddene fra staten skal også gå til organisasjoner, til Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité og Stiftelsen Antidoping Norge. Store overskudd i Norsk Tipping betyr økonomiske overføringer fra staten. Politikerne får på denne måten kontroll over idrettssektoren. Politisk styring og innblanding betyr at politikerne svekker den frie konkurransen. Statlig overføring til en innendørs fotballhall i Honningsvåg, vil gi konkurransefortrinn i forhold til lag som for eksempel Honningsvåg møter i seriespillet.

Årets tildeling fra regjeringen er 50 millioner kroner større enn fjorårets beløp, skriver Kultur – og kirkedepartementet i en pressemelding. Staten har også i år satset pengene på anlegg, organisasjoner og de sentrale organene som Olympiske Komité og Stiftelsen Antidoping Norge.

Hvis noen lurer hvorfor Trond Giske vil styre automatene, hvorfor han ikke vil slippe andre aktører til på området gambling i Norge, er hovedgrunnen at han vil miste den politiske kontrollen over idrett dersom Norsk Tipping skulle få konkurranse. Det er en sørgelig konklusjon, men den er sann.

Tags:

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
roberth
roberth
15 years ago

«Politisk styring og innblanding betyr at politikerne kan forfordele noen som svekker den frie konkurransen,» eller med andre ord: «Politikerne kan gi mindre penger til de som svekker den frie konkurransen.»

«… noe [den frie konkurransen, antar jeg] som burde ha vært en selvfølgelig [trykkfeil: selvfølge?] på idrettsbanen.» Det er vel derfor politikerne kan forfordele disse.

Her er det vel ikke akkurat samsvar med hva du skriver og hva du mener?

For ordens skyld, artikkelen om forfordele i bokmålsordboka:

forfordele (etter lty, påvirket av *fordele) gi en mindre enn en har rett på ved fordeling

Helge
15 years ago

Her setter du fingeren på det vesentlige. Statlig inngripen i ett og alt betyr mer makt til å favorierse. Underdanighet blir med andre ord alfa og omega. Et godt forhold til regjeringen er en forutsetning for å eksistere nærmest i Norge.

Dette er et maktspill. Og de bruker våre penger til det.

Per
Per
15 years ago

Hvis du slår opp i synonymordboka finner du «Giske» som synonym til «hykler». Mannen har to tunger. Jeg tror bokstavelig talt virkelig at hvis man lukket opp munnen hans og tittet inni ville man se to tunger der. 1. Av «overmåte» omsorg overfor de spilleavhengige må de «fæle» automatene som drives av private fjernes og erstattes med automater fra Norsk Tipping. 2. En rekke kommuner ønsker å forby spilleautomater fullstendig i sine kommuner. En skulle da tro at den «snille» Giske ville omfavne dette forslaget av hensyn til disse stakkars spilleavhengige som han tilsynelatende har slik rørende omsorg for. Men… Read more »

Fra arkivet