Ukategorisert

Birkedal angrer

Formann i Fremskrittspartiets Ungdom, Trond Birkedal, var en av gjestene i fredagens Først og Sist på NRK1. Der trakk han tilbake et gammelt forslag som han karakteriserte som dumt, forslag som han fremmet da han var ung og urutinert som politiker.

Trond Birkedal foreslo på slutten av 90-tallet å tillate bigami, eller flerkoneri som Rogaland Avis omtalte forslaget som. Birkedal kom med sine forslag i 1998 og 1999. Han var 18 og 19 år. I dag, nesten ti år etter, angrer han på utspillene. Det kom frem i sendingen til Fredrik Skavland fredag kveld.

Birkedals anger har vært kjent rimelig lenge. Forslaget om å tillate bigami ga FpU-formannen betydelig med problem i forbindelse med nominasjonen til høstens kommunevalg. Flere av hans motstandere fant ammunisjon i de gamle utspillene. En av dem var Mai-Liss Sivertsen som ikke ønsket at Birkedal skulle være ordførerkandidat for Stavanger Fremskrittsparti. Tilbaketoget ga resultat. Birkedal topper listen til Stavanger Fremskrittsparti ved høstens kommunevalg.

Ideelt sett er det dumt at Trond Birkedal trekker gamle utspill, selv om det er forståelig fordi politikerne gjennom nominasjon og gjennom valg er avhengig av oppslutning. Å tillate bigami gir ikke mange stemmer, verken i Fremskrittspartiet eller i Stavanger. Tilbaketrekkingen gjør at presset mot dagens linje blir mindre, og det vil dermed ta mye lengre tid før politikken blir omgjort. Imens må vi leve med statlig innblanding også på dette området.

Liberaleren er liberal. Vi ønsker i utgangspunktet å avvikle hele lovgivningen på samliv og ekteskap. Hvem som skal bo sammen, hvordan forhold skal reguleres bør være avtalt gjennom kontrakter/avtaler mellom partene. Samboerskap angår ingen andre enn de som deltar i samboerskapet. Eiendomsretten tilhører de som deltar i fellesskapet, uansett om det er to, fire eller seks som frivillig har inngått avtaler med hverandre.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
15 years ago

Helt enig! Hvordan folk ønsker å leve sine liv angår i alle fall ikke staten. Selv er jeg en gammel håpløs romantiker, som ikke har noe høyere ønske enn å finne meg en å dele resten av livet med, men finner jeg to, og vi tre blir enige om det, ser jeg ingen gode grunner for at amor justitie i skikkelse av lovgivningen skal blande seg inn i saken.

Stig Amadeus de Lange
15 years ago

Dersom to voksne mennesker, som vet hva de gjør, bestemmer seg for hverandre, slik at det ikke går utover en tredje part, har ingen andre noe med det. Det er min individliberalistiske samværslov.

Fra arkivet