Ukategorisert

Glass-pot’en, en konsekvens av totalforbudet

Liberaleren slipper i dag til en anonym skribent som konstaterer at den infamøse «Glass-pot’en» har ankommet landet. Skribenten gir forbudet skylden.

I den senere tid har jeg blitt gjort oppmerksom på at marihuana forurenset med mikrofint silikasten-pulver og oppmalt glassfiber har nådd det norske markedet. Dette er ikke noe nytt i Europa, men det er nytt i Norge, og det er et direkte resultat av totalforbudet mot narkotika. I Norge begynte dette helseskadelige produktet å komme på markedet en gang i februar/mars, og mange bruker det uansett om de er klar over at det er farlig, dersom det ikke finnes noe annet. Det er sannsynlig at noen ikke er oppmerksom på det også, særlig de yngste cannabisbrukerne.

For 3 år siden kjørte franske myndigheter en stor reklame- og holdningskampanje mot cannabis. Samtidig ble det gjort politirazziaer, og det er ikke en ukjent sak at EU har lagt stort press på Marokko for at de skal stoppe sin hasjproduksjon innen 2007. Nesten direkte etter disse aksjonene, begynte denne forurensede cannabisen å komme på markedet i Europa.

At cannabis og annen narkotika er forurenset er ikke noe nytt, men at marihuana tilsettes skadelige pulver for å øke vekten er helt klart noe vi ikke har sett før. Frankrike er det største markedet for cannabis i Europa, og franskmenn røyker mer enn både nordmenn og nederlendere. Allikevel kan franskmenn minimalt om cannabis, siden den ulovlige statusen gjør det til et tabuemne som det til og med ikke er uvanlig å være redd for å diskutere med sin egen lege, i frykt for ikke å få kjøpt forsikringer senere eller uvitenhet om legers taushetsplikt og i redsel for politiet.

Også alkohol har historisk sett vært et problem når det var ulovlig – på 30-tallet i USA og andre steder sank kvaliteten betraktelig. Det høye prisnivået og den restriktive linjen overfor alkohol bidrar også til mange dødsfall på grunn av metanol i Norge hvert år.

Det er ikke tilfeldig at denne cannabisen kommer på markedet etter store politiaksjoner. De som produserer og selger stoffet er ofte veldig utsatte mennesker, ofte uten oppholdstillatelse og pass, og de søker å opprettholde sine inntekter – og skyr ingen midler. Ved å legalisere og formalisere statusen både til de som selger og de som produserer, vil staten kunne kontrollere kvaliteten på produktet, og unngå farlige helseproblemer. I Frankrike er det to beviste tilfeller av alvorlige lungesykdommer, og franske helsemyndigheter har opprettet et eget grønt nummer for folk som har brukt denne cannabisen. Engelske helsemyndigheter har gått ut med advarsel til alle allmenleger.

Men ingen har gått til kjernen av problemet – narkotikaens status som ulovlig. Det at vi ser denne utviklingen nå i Norge, bør være et varsko til alle politikere som tror at forbud løser noe som helst, og en invitasjon til nytenkning.

Problemet med forurensede rusmidler gjelder ikke bare cannabis, men denne nye ekstremt helseskadelige marihuanaen har vært et sjokk for mange, siden cannabis er langt mer vanlig og akseptert enn andre ulovlige rusmidler. Og man lærer ikke i norsk skole at hasj ofte er blandet med andre tilsetningsstoffer. Siden hasjis er brunt og hardt, er det mindre åpenbart at den er forurenset og mindre oppmerksomhet har blitt rettet mot problemet. Nå er det på tide at man tar begge problemene med det samme, og tar liberalisters krav om legalisering på alvor.

Mer om saken på nettstedet til NORMAL.

Fra redaksjonen: Skribenten ønsker å være anonym, men redaksjonen vet selvfølgelig hvem skribenten er.

15 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per
Per
15 years ago

Gjesteskribenten har helt rett. Forbudet *skaper* problemer, det løser dem ikke.

Jolly_W
15 years ago

Gjesteskribenten «spammer» også på norcan.org antar jeg, ihvertfall klinger det mistenkelig likt, dette høres ut som «Smoke and mirrors».

mvh
Jolly

Anonym
Anonym
15 years ago

Hei Jolly Jeg har vært veldig aktiv på norcan.org fordi dette bekymrer meg, og jeg mener det kunne være en fordel at jeg deler mine erfaringer med andre iom. at dette nettopp har kommet til Norge og at jeg har sett en del til det i utlandet de siste 3 årene. Om jeg oppfører meg litt annerledes enn mange andre nordmenn på forum – ja kanskje, men jeg er tilhenger av at folk må få lov til å skille seg ut og ikke være så firkanta å tenke at alle skal oppføre seg likt. Vil heller karakterisere meg som livlig… Read more »

Jolly_W
15 years ago

Jeg er heller ingen tilhenger av jantelov og satt «spamming» i anførselstegn.
Men det forhindrer meg ikke i å finne det litt rart at du har opplevet så meget av dette – all den tid andre (oppegående og kvalifiserte) ikke har avdekket det i lignende omfang om overhodet. Det minner litt om reefer madness etc.

mvh
Jolly_W

Anonym
Anonym
15 years ago

Kan du fransk? Du bør i så fall lese de franske websidene om dette, iom. at de inneholder helt annen informasjon enn de fra England, blant annet beviste tilfeller av alvorlige symptomer på lungesykdom, at folk har hostet blod o.l. Engelske og franske helsemyndigheter er uavhengige, og produserer forskjellige ting. Jeg har vært i et miljø der jeg kjenner ca. 30 stykker som har brukt denne forurensede poten de tre siste årene i Paris. Mange har opplevd halsbetennelse og at det gjør vondt når de røyker denne potten. Det er opp til deg å tro meg eller ikke – du… Read more »

Ann
Ann
15 years ago

Millondollarspørsmålet:

Hva er det med samfunnet, tilværelsen, «de andre» og livet generelt som er så uutholdelig, at mennesker er nødt til å dope seg ned i en eller annen form, for å slippe unna «det»?

Pleym
Editor
15 years ago

Rus har vært en del av menneskets tilværelse til alle tider. Uansett om formålet har vært sosialt eller religiøst.

Det er tydeligvis ikke nok å være «høy på livet» i seg selv..

Anonym gjesteskribent
Anonym gjesteskribent
15 years ago

Ann,

Det er feil å tro at de fleste gjør det for å slippe unna noe. Mange gjør det for å ha det gøy, eller i sosiale sammenhenger. Vi har et altfor alvorlig syn på både alkohol og cannabis i Norge, og burde se mer til Danmark, der de har et mer avslappet forhold til noe som er en naturlig del av ethvert samfunn.

Anonym gjesteskribent

Kjetil
Kjetil
15 years ago

Folk som ruser seg på Jesus er de verste av alle dophuer.

Roger Moen
Roger Moen
15 years ago

«Ved å legalisere og formalisere statusen både til de som selger og de som produserer, vil staten kunne kontrollere kvaliteten på produktet(…)»

Forstår jeg skribenten rett om han/hun ønsker en statlig kvalitetskontroll? I så tilfelle, hvorfor?

Anonym Gjesteskribent
Anonym Gjesteskribent
15 years ago

Hei Roger, Jeg ser det kun som nødvendig at staten straffer de som putter giftige eller farlige ting i et produkt og dermed kan skade andre. Dette er litt vanskelig – samtidig som jeg ikke er tilhenger av statlig kontroll/at staten skal definere hva som skal være i et produkt, mener jeg at forbrukere har krav på å vite hva de kjøper i detalj. F.eks. synes jeg det er bra å vite når jeg kjøper et farseprodukt, noe som er tynnet ut, hvilke fargestoffer noe inneholder slik at jeg kan slå opp disse i en bok og vite mer etc.… Read more »

Even Ganja
Even Ganja
15 years ago

Statlig kontroll av Cannabis har vært forsøkt i 46 år nå, og det har ikke fungert tilfredsstillende for noen parter. Det letteste alternativet er å tillate egendyrket Cannabis til eget bruk. Da kan de som vil ha tilgang til egen produksjon, ingen midler tilsatt og ingen kriminalitet tilført. Heller ikke videreutvikling til tyngre rusmidler eller voldelige tendenser. Faktisk en helt perfekt løsning på uendelige problemer; relegaliser Cannabis. Senk CO2-nivået naturlig! Om ikke for annet, så i det minste for forsøkets skyld. La oss brukere bevise åpent hva Cannabis er og la motstandere oppdage hva det faktisk er. Stå på, Anonyme… Read more »

Hollobollo
15 years ago

«I Norge begynte dette helseskadelige produktet å komme på markedet en gang i februar/mars, og mange bruker det uansett om de er klar over at det er farlig, dersom det ikke finnes noe annet»

Så blir en visst avhengig av hasj allikavel? For visst ikke, så hadde en vel ikke vært nødt til å røyke dette som er så farlig?

Even Ganja
Even Ganja
15 years ago

Hollobollo, din fordom er fordummende. Nei, man blir ikke avhengig av Cannabis, dersom jeg forstår hentydningen din rett. Man har ikke noe fysisk trang etter å «få dosen», men man kan riktignok finne det ubegripelig kjipt å gå uten. Cannabis gjør hverdagen bedre, verken mer eller mindre… Og avhengigheten bemerkes, men ikke på denne måten. Jeg er avhengig av Cannabis i den grad at jeg svært gjerne vil ha mitt forbruk av Cannabis og anlendingen til å kose meg med dét. Fra tid til annen dukker det opp perioder uten noe å nyte, og da merker jeg hvor lite «avhengig»… Read more »

Anonym gjesteskribent
Anonym gjesteskribent
15 years ago

Hollobollo, Jeg kjenner flere som har sluttet helt eller nesten helt å røyke etter at dette produktet kommer på markedet, noe som beviser at cannabis ikke er avhengighetsskapende. Det er et mindretall som fortsetter å bruke det etter de blir gjort oppmerksom på at det finnes og at det kan være skadelig. Tror ikke det er så mye mer avhengighetsskapende enn alkohol, men det faktum at det er forbudt skaper en viss subkultur rundt rusmidlet og følgelig vil hverdagen for mange sentrere seg rundt det og de vil være mer opptatt av det enn dersom det var lovlig. En slags… Read more »

Fra arkivet