Ukategorisert

Historiske Thatcher

Idag er det 28 år siden Margaret Thatcher vant sitt første valg for Det konservative partiet, og innførte et paradigmeskifte i politikken.

Ved valget 03.mai 1979 fikk Thatchers parti 43,9% av stemmene, og 339 seter i parlamentet. Av de 3 valgene hun ledet var det i 1979 partiet fikk sin høyeste oppslutning – men samtidig den minste gruppen i parlamentet.

Thatcher gjennomførte for sin tid en radikal og liberalistisk økonomisk politikk, med skattelettelser, privatisering og konkurranse. Hun satte tæring efter næring, kjent under betegnelsen «håndveskeøkonomi»; kvinner visste ifølge Thatcher at man ikke kunne bruke mer penger enn man hadde i håndvesken. Slik burde også regjeringen styre landets økonomi.

Før Thatcher vant valget i 1979 ble Storbritannia kalt «Europas syke mann», og erfaringene britene gjorde under «misnøyens vinter» 1978/79 bidro sannsynligvis til hennes valgseier.

Hun frigjorde landets økonomi fra fagforeningenes jerngrep, og synligjorde den arbeidsledigheten som hadde vært skjult gjennom ulønnsomme offentlige bedrifter.

Da militærdiktaturet i Argentina fikk problemer innenriks svarte juntaen ledet av Leopoldo Galtieri med å invadere Falklandsøyene (i Argentina kalt Las Malvinas). Thatcher svarte resolutt, og nederlaget førte til juntaens fall.

Thatcher sto steilt opp mot EU, og markerte grensene for hva Storbritannia var villig til å betale for – og gå med på av suverenitetsavståelse.

I motsetning til politikere flest valgte Thatcher å stå last og brast med sin overbevisning, istedenfor å føye seg og bøye seg hver gang det stormet. Hun vant respekt, men ble aldri elsket. Hun er en av Storbritannias store ledere, og hverken landets eller vestlig politikk ble noensinne den samme. Det beste beviset er at Tony Blair, som i disse dager kan «feire» sitt 10-årsjubileum som statsminister. Han falt aldri for fristelsen til å gjennomføre den politikken Labour hadde stått for i mesteparten av Thatchers styringstid, før han selv ble partileder.

Margaret Thatcher forandret politikken i Storbritannia og den vestlige verden grunnleggende. Så langt borte som New Zealand ble man inspirert av hennes økonomiske politikk.

Den kalde krigen ble avsluttet, jernteppet og Sovjetunionen forsvant og Tyskland ble gjenforenet. Mye gjenstår fortsatt for å redusere statens makt over økonomien og menneskenes daglige liv, men Thatcher startet prosessen.

Tags:

Mest lest

Arrangementer