Ukategorisert

Dømt, dømt, dømt, dømt og dømt

Hadas Amit har vært dømt en rekke ganger for å nekte å avtjene verneplikten. Israel har kjønnsnøytral verneplikt. Kvinner som menn må tjenestegjøre tre år i det israelske forsvaret.

Ifølge Baldermagasin.no har Hadas Amit sonet sin femte fengselsstraff for å nekte verneplikten. Den første dommen fikk hun 18. desember 2006. Den foreløpige siste, som er offentlig kjent i Norge, kom 18. februar 2007.

I en uttalelse til myndighetene skriver Hadas Amit at det er i strid med hennes overbevisninger og hennes levesett å gå inn i militæret, ettersom vold, drap, nasjonalisme og vandalisme ikke er en del av hennes verdigrunnlag.

Israel har ingen siviltjeneste som et alternativ til militærtjenesten slik vi har i Norge. Vernepliktige blir fengslet hvis de ikke gjennomfører tjenesten, så fremst fritaksgrunnlaget ikke er tilstede. Det kan være mange grunner til å nekte, alt fra pasifistisk til religiøst og liberalistisk standpunkt som Liberaleren har sans for. Ingen politikere, ingen myndigheter, ingen land skal kunne kreve at borgerne skal være slaver for staten. Slaveri er grusomt uansett hvor i verden det praktiseres.

0 0 vurderinger
Vurdering

Tags:

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
14 years ago

Denne konkrete saken kjenner jeg ikke, men man burde i alle fall skaffe seg en løsning der siviltjeneste var et alternativ for de som ikke ønsker å gjøre sin plikt for sitt land. Det er forresten underlig hvordan religiøseeller andre ikkevold-skrupler spretter opp som sopp etter regn med en gang det blir snakk om å komme seg opp av sofaen og gjøre noe. Jeg husker selv en sak jeg hadde med å gjøre; en kar nektet militærtjeneste på grunn av motstand mot vold. Greit nok, hadde det ikke vært for at gauderen hadde 12 voldsdommer mot seg, og den 13.… Read more »

Mest lest

Fra arkivet

 • Verdens mest berømte kvinneVerdens mest berømte kvinne
  Inger Merete Hobbelstad har skrevet en mangesidig biografi om den britanniske monarken med innblikk i historie, politikk og samfunnsliv.
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
 • Frihandel er alfa omegaFrihandel er alfa omega
  Handelskrig skaper kun usikkerhet, mistillit og tapere.
 • Vår individualistiske velferdsstatVår individualistiske velferdsstat
  Ideen om at individualisme og kollektivisme er to motsetninger, som er fiender med hverandre, er feil. La oss tenke på kollektivet også!
 • Du og jeg husker feilDu og jeg husker feil
  Vi kan ikke stole på våre minner. Det skaper problemer og fører til konflikter.