Ukategorisert

Fy, fy Aleksander Schau

I dag, lørdag 5. mai, arrangerer NORMAL MarihuanaMarsjen 2007. NRK-programleder Aleksander Schau kommenterte marsjen i P3morgen, en kommentar som ble sendt i reprise lørdag formiddag.

Skribenten har stor sans for Aleksander Schau. Hver søndag mellom klokken 12:00 og 14:00 er hellig for meg. Da har Schau programmet FK Fotball sammen med sin kompanjong, Thomas Aune. I dette programmet fremstår Schau som kunnskapsrik, han har humor og virker tolerant ovenfor andre personer som har andre meninger enn han selv.

I kommentaren mot cannabis fremsto han som kunnskapløs, den var ikke humoristisk eller tolerant. Han fremsto som en person som hater narkotika. Han satte tilhengerne i en bås, en tankegang som jeg misliker sterkt. Alle vi som vil liberalisere norsk narkotikapolitikk har ikke skittent rastahår, vi er ikke rusa hver eneste dag, vi ønsker ikke å gi barn tilgang til narkotika, vi ønsker ikke alle i verden alt vondt. Vi er like forskjellige som fotballsupportere eller som innvandrerkvinner, to eksempler som Aleksander Schau brukte på en utmerket måte i kommentaren. Hans sterke meninger falt tvers igjennom da han snakket om narkotika, om cannabis og omtalte alle som kommer til å gå i toget som NORMAL arrangerer negativt.

Tilhengerne av en ny narkotikapolitikk er personer som er svært forskjellige. Noen er direktører som er imot statlige subsidier. Noen er musikere som mottar skattefinansiert kulturstøtte. Noen er liberalister som skriver på Liberaleren. Hvorfor vi ønsker en ny narkotikapolitikk varierer også en del. Noen av oss setter personlig frihet svært høyt og krever eiendomsretten til egen kropp. Noen mener forbudet underminerer respekten for lovverket, et lovverk som er utdatert. Noen setter likhetstegn mellom alle narkotiske stoffer, og mener liberalisering vil bety lavere priser og mindre kriminalitet. Uansett målsetning for en ny politisk kurs vil liberalisering medføre mindre svart marked, mer åpenhet og kontroll. Aleksander Schau fremstår med sitt forsvar for forbudslinjen som en person som forsvarer illegale handlinger og en svart økonomi. Han oppmuntrer til kriminalitet, selv om han tok sterk avstand fra bruk av cannabis. Forbruk av narkotika vil vi aldri klare å bekjempe, og det forstår Aleksander Schau også.

NRK Petre har ikke lagt kommentaren til Schau ut på internett.

Tags:

27 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
15 years ago

Problemet er at mange tror på det de lærer på skolen – at hasj fører til heroin og andre usannheter. Dette fører til at de ikke klarer å se at det faktisk er forbudet som er skyld i mye av elendigheten. Når de så ender opp med å få en heroinavhengig i sin familie, eller noen i familien deres skader seg som følge av narkotikabruk, så legger de plutselig all skyld på narkotikaen. Det er veldig vanskelig for den gjengse nordmann å se sammenhengen mellom forbudet og avhengighet, kriminell løpebane, familieproblemer eller helseproblemer. Noen familier i Oslo tenker heldigvis annerledes,… Read more »

G
G
15 years ago

Hasj er døden. Det ødelegger hjernen din permanent –

har du begynt: SLUTT
har du ikke prøvd: IKKE PRØV

o a
o a
15 years ago

hasj er fint og flott. la oss røyke oss til dundas med flagget til topps! bla bla men atte lissom seriøst.. likestill cannabis og alkohol. ferdig snakka. bom basta fantastika. akrobatika automatika fantasitistisk bam barra bimpa bomp pa pirrebirrebomp. la meg frike ut denne sommernatta, la meg se på fuglene og være lykkelig. la meg utfolde mitt liv etter kardemommeloven. jeg mener, hvorfor skulle jeg ikke få bestemme over min kropp, så kan du bestemme over din. men hva kan man si, det var litt av en tid. og til alle dere streitinger – fiks deg en joint og finn… Read more »

Anonym
Anonym
15 years ago

G,

Det som kjennetegner cannabis er et de fleste konsekvenser av det er forbigående, ikke permanente, i motsetning til med mange andre rusmidler. Det går ikke an å dø av cannabis. Generellt sett er det et meget trygt rusmiddel.

Anonym

A.
A.
15 years ago

Sikkert greit for «skrivebordsryttere» å dope seg ned med hva det skal være i kontrollerte former. De løper ingen risiko, hverken for seg selv eller andre. Verre er det hvis din arbeidsplass tilhører den multinasjonale industrien. Blodprøver viser at bruk kan spores tiilbake flere uker. Ved en ulykke eller lignende på arbeidsplassen vil forsikringsselskapet forlange blodprøver av alle involverte. Finner de spor av noe, får forsikringsbyråkratene det travelt med å finne frem regress-paragrafene.

Anonym
Anonym
15 years ago

Det bør være en privatsak hva man har i blodet utenom arbeidstiden, og i de fleste yrker synes jeg man også bør ha et mer avslappet forhold til å ta seg en pils eller to i lunsjen.

Anonym

A.
A.
15 years ago

Man kan ikke skru av og på etter arbeidstiden hva man har i blodet av disse stoffene når de sitter i kroppens system i flere uker. Enkelte yrkesgrupper er fullstendig avskåret for å leike seg slik som denne bloggens redaktør fremhever.

A.
A.
15 years ago

Å eliminere faren for at en kranfører ute på en oljeplattform kan sitte med gammel «narko-gørr» i blodårene mens han svinger sin tunge last over brønnhodene er av så stor prinsipiell viktighet at alle universelle idealer om frihet og eiendomsrett til egen krop MÅ komme i annen rekke. Det er greit nok i teorien, bak et skrivebord, å hevde denne retten til frihet, der det verste som kan skje er en brukket blyantspiss! Noen annet blir det i det praktiske mellomfolkelige hverdagslivet utenfor skrivebordet.

A.
A.
15 years ago

En kranfører på oljeplattform kan drikke ei flaske brennevin på mandag og reise ut på plattformen på onsdag uten at det synes spor av dette i hans blodårer, men tar han seg noen drag av Fridemokratenes favorittdroger vises restene igjen i hans blodårer i hele hans opphold på plattformen. Skulle han være så uheldig å gjøre en ulykke, ville forsikringsselskapet skli galant unna og nekte å plukke opp regningen.

Hvem blir vinneren i dette prinsipprytteriet?

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
15 years ago

A.:

Tro meg, det kan skje langt verre ting enn en knekt blyantspiss om man er overstadig på kontoret. F.eks. kan kranen man designer bli dimensjonert for svakt, slik at når vår helt edru kranfører skal løfte noe, knekker den sammen. Oops.

Resten av innvendingene mine til innleggene dine er allerede adressert, ser det ut til – måtte bare grynte litt på vegne av oss kontorrotter som faktisk driver med ekstremsport på tegnebrettet. 🙂

-OddE

Roger Moen
Roger Moen
15 years ago

Bjørn Magne Solvik: «Uansett må det være et ansvar for hver enkelt å følge avtalen med arbeidsgiveren. Er det en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om å ikke ruse seg, skal arbeidstakeren overholde denne avtalen uansett om narkotika er legalisert eller ikke.»

Bingo! Samtidig må det også være arbeidsgivers rett å ha obligatoriske narkotester av sine ansatte. Konsekvenser ved eventuelle kontraksbrudd kan enten tas internt i bedriften eller trekkes for retten. Verre er det faktisk ikke.

aleks nilsen
aleks nilsen
15 years ago

hvis dere absolutt skal rakke ned på ett rusmiddel, og ett helt jævla BRUKERMILJØ så forslår jeg virkelig at dere heller prøver å kaste dritt om FOLK SOM DRIKKER ALKOHOL, da alkohol faktisk er ett TI GANGER VÆRRE RUSMIDDEL EN CANNABIS, OG SOM GJØR TIL SELVESTE HULKEN FORDI DU HAR TATT DEG EN PILS OG BLITT DRITKUL.

Hasj ikke så farlig som alkohol
http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/10/27/290920.html
Billigere alkohol farligere enn hasj
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article219300.ece
Marihuana bedre enn alkohol?
http://www.nrk.no/programmer/tv/puls/spor_ekspertene/1.2216691

Roger Moen
Roger Moen
15 years ago

Bjørn Magne Solvik, det vil også være en mulighet, og selvsagt helt ok, så lenge det bygger på en frivillig avtale.

Even Ganja
15 years ago

Det er virkelig trist å oppleve slikt høyt nivå av inkompetanse av personer man kan identifiseres med eller i det minste finne underholdende for en stakket stund. Hr. Schau har tidligere gitt meg endel gode latterstunder, i motsetning til denne utblåsningen som fikk meg til å stoppe helt opp. Hvordan kan en kar som Aleksander fremdeles ha slike vrangforestillinger? Jeg VET at antipropagandaen mot eksempelvis Cannabis (hvilket forøvrig er felles-syndebukken, alt er alltid Cannabis’ årsak!) har vært skremmende sterk, men at det per i dag (!!!) fremdeles gjenstår såpass sterk ignoranse fra en tilsynelatende kompatibel radiostemme, det er det virkelig… Read more »

A.
A.
15 years ago

Hvorfor skal vi «skeptikere» ha trøbbelet med bevisbyrden? Hvis du, Even Ganja, vet svaret, så skriv det!

Anonym
Anonym
15 years ago

A, Metabolittene av THC som kan finnes i kroppen i flere uker etter man har røkt cannabis er ikke psykoaktive, og har ingen effekt på organismen. Det finnes ingen påstand for å si at noen har «narko-gørr» i organismen, da de fleste rusmidler skilles ut meget raskt. Cannabis er helt ute av systemet etter 5 timer, og evt. ettervirkninger som merkes dagen etter er sammenliknbare med å være i dårlig form etter å ha drukket, selv når alkoholen er ute av blodet. To dager etter man har brukt cannabis er man i fin form igjen, akkurat som dersom man har… Read more »

Even Ganja
15 years ago

Jeg vet så alt for godt svaret, A.
Det interessanne her er jo om du gjør det, eller om du kritiserer på grunnlag av tradisjonell hjernevasking. Fortidens propaganda burde ikke virke i dagens rikelig opplyste samfunn, men den gjør det!

Så, A, om du ikke egentlig kan fortelle hvorfor Cannabis er forbudt, hva er da ditt grunnlag for argumentering mot Cannabis?
Hva kan du egentlig om Cannabis?

-ganja+

G
G
15 years ago

A, «Hvorfor skal vi «skeptikere» ha trøbbelet med bevisbyrden? Hvis du, Even Ganja, vet svaret, så skriv det!» men atte altså.. her handler det om at de som ønsker å bruke cannabis blir straffet for det. slike skeptikere som deg selv gjør at vi fortsetter å bli straffet for det. Enkelt og greit: *Hvorfor skal jeg straffes for å bruke cannabis?* Ikke spør meg..jeg har ingen aning, men dom andra mener vel de tar skade av at jeg røyker..kanskje. hm. neimen ikke lett, dette her. men atte uansett, lissom. Slutt å pisk de som velger cannabis. Så skal dere få… Read more »

G
G
15 years ago

Anonym,

«Hasj er døden. Det ødelegger hjernen din permanent har du begynt: SLUTT
har du ikke prøvd: IKKE PRØV»

Bah, dust du da. Kunne ikke tenke deg å Slutte å hyle ubegrunnede løgner da, eller? Tulling asså.. (ja, jo, åkei, så var det vel moro. men uff. gå og finn en buss å jage i stedet, da vel?)

Diaboli
15 years ago

Jeg vil bare informere at en mer eller mindre fremstående person i norges cannabismiljø har en rettskjennelse på at virkemidlene fra cannabis er ute av kroppen etter ca 8 timer. Dere tenker sikkert at jeg er tjukk i hodet, som mener det, når politiet og skoleverket sier at de kan finne hasj i urin, fettvev og hår i flere uker etter bruk. Vel, her kommer forklaringen: Alt vi spiser og drikker, og som blir behandlet av kroppen, blir nedbrutt til avfallsstoffer. Såkalte METABOLITTER. Disse avfallsstoffene blir gjerne værende i kroppen en stund før de er borte. Om man drikker metanol,… Read more »

asd
asd
15 years ago

fremstår Schau som kunnskapsrik, han har humor og virker tolerant ovenfor andre personer som har andre meninger enn han selv.

En spøk?

S.O
S.O
15 years ago

Erlig talt. Har røykt hasj selv, det kan jeg ærlig inrømme. Har gode karakterer på skolen, og er sosialt godt likt. Jeg kan fortelle fra artikkler og egene erfaringer at hasj IKKE er mer skadelig enn alkohol. Norges ledende ekspert på rusmidler sier at hasj har færre bivirkninger og skaper færre problemer under rustiden enn alkohol. så sier man «ja men hasj er jo døren til andre rusmiddler». Dette er nettop fordi det er ulovelig og det kan oppstå «tørke» om en eventuell selger blir tatt, da vill de som ikke klarer å vente bruke andre narkotiske stoffer for å… Read more »

Fra arkivet