Ukategorisert

Mattilsynet tar livet av tradisjoner

Det kan være slutt på tiden der aktører i reindriftsnæringen serverer reinkjøtt til sine gjester. Mattilsynet vil ikke gi de nødvendige tillatelsene før mattryggheten er dokumentert.

Liberaleren har tatt til ordet for å legge ned Mattilsynet. Det kravet bør få støtte av flere etter at Berit Anne Eira ikke får servere lavvorøkt reinkjøtt til sine gjester. Eira og andre aktører må dokumentere at mattryggheten er ivaretatt før Mattilsynet innvilger de nødvendige tillatelsene.

–De som kommer til oss vil gjerne smake tradisjonell samisk mat. Det betyr tørrkjøtt og røykakjøtt, matretter vi har produsert på samme måten gjennom generasjoner, uten at noen, så vidt meg bekjent, har tatt skade av det, sier Berit Anne Eira til Finnmark Dagblad.

Berit Anne Eira sier at de har prøvd å følge rådene fra Mattilsynet, men verken smak eller konsistens blir den samme. I lavvoen henger kjøttet slik at det tørker litt samtidig som det røykes. Ingen har foreløpig fått dette til i et lukket rom, slik Mattilsynet foreslår på grunn av Mattrygghet.

–Jeg vil ikke spise eller servere gjestene mine mat tilberedt slik som Mattilsynet krever. I et lukket rom forblir kjøttet mykt, og den maten vil ikke jeg spise, sier Eira til Finnmark Dagblad.

I denne saken heier Liberaleren på Boazo Sami og Berit Anne Eira. Vi forventer at politikerne ser på saken, og lager generelle rammevilkår som sørger for at aktørene i reindriftsnæringen får serverer reinkjøtt til sine gjester også i fremtiden. Å servere reinkjøtt er en viktig frihet for dem det gjelder.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer