Ukategorisert

Innskrenker den private eiendomsretten

Eieren av et forretningsbygg skal ha full eiendomsrett til bygget, på samme måte som de fleste ønsker full råderett over egen stue, i eget hus.

Planutvalget i Alta kommune er i gang med en prosess med nye skiltvedtekter for Alta. De nye vedtektene blir trolig vedtatt av Planutvalget den 11. juni, skriver Finnmark Dagblad.

Det er så langt Liberaleren kjenner til politisk enighet i Alta kommune om at kommunen skal sette en stopper for det som blir omtalt som skjemmende skilting. Alle parti skal være for å innskrenke den private eiendomsretten kraftig. I fremtiden kan det bli ulovlig å henge opp lyskasser, store skilt, flagg og vimpler. Målet skal være et ryddigere og mer helhetlig sentrum, ifølge kommunearkitekt Linda Nielsen. Det er altså politikerne gjennom vedtak som skal bestemme hva som er ryddig. Det skal kommunen bestemme, til tross for at store deler av bygningsmassen i Alta sentrum eies av private aktører.

I egen stue har alle i stor grad rett til å henge hva som helst på veggene. Vi har stor frihet til å bestemme hvordan lampene skal være. Vi kan bruke de dukene vi mener er best på bordene. I egen stue forventer de fleste av oss full eiendomsrett. Ikke en gang røykeloven har kommet til de private hjem. Det samme prinsippet må gjelde for forretningsbygg. Det er eieren, eller driveren gjennom avtaler med eieren, som må få frihet til å bestemme skilt, flagg og vimpler. På egen eiendom skal det ikke være begrensninger. Om utsmykkingene er estetisk eller ikke skal være klinkende likegyldig for byråkrater og politikere. For øvrig er det ingen som har fasiten på hva som er estetisk.

Alta kommune skal ikke rydde opp i sentrum fordi skiltene er brann – og trafikkfarlig. Kommunen vil rydde opp fordi Planutvalget mener det er stygt med store skilt, flagg, vimpler og bannere. Hvem har gitt politikerne rett til å bestemme hva som er pent og stygt? Eierne bør sette foten ned for detaljreguleringer som kan regulere Alta sentrum i løpet av ganske kort tid.

Tags:

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Egil Østvig
Jan Egil Østvig
15 years ago

Takk for fin artikkel, selv om jeg synes retorikken ble litt lettvint. At du selv kan bestemme hvilke bilder du vil ha hengt på veggene i din egen stue, er en selvskreven rett du har som eier av stuen, veggen og huset. Saken blir derimot vesentlig anderledes når man snakker om angitte bygningers fasade. Utomhusplan etableres for å regulere / tilrettelegge det offentlige rom. Og det er det vi snakker om her: det offentlige rom. Folkets offentlige rom. Ikke bare ditt (les: eier av bygget / byggene), men alle sitt! Og her er folket representert ved de folkevalgte, som seg… Read more »

Geir A. Skjæret
Geir A. Skjæret
15 years ago

Som med (nesten)alle sosialistiske ideer er tanken god, men å tvinge gjennom reguleringer på slikt likner mest av alt på kommunisme. For de som har vært i feks DDR husker sikkert hvor grått og trist bybildet der opplevdes. Ingenting å se i vinduer, null reklame, ingen vimpler eller lysskilt. Kanskje slik Linda Nielsen ønsker det, men hvem ga HENNE retten til å avgjøre for deg og meg hva som er stygt eller ikke? Jan Egil Østvig; heller «jalla tivoli downtown» enn DDR-tilstander. Dessuten har du misforstått grovt hva demokrati er. Det handler ikke om at folkevalgte skal vedta på tvers… Read more »

Eirik Haver
15 years ago

Min kommune er fantastisk når det kommer til hva som er «pent». Bl.a. brukte denne kommunen flere hundre tusener på såkalt kunst – dvs stålstatuer som ikke bærer noe annet preg enn å være søppel – og ja jeg har spurt mange og alle er enige med meg. Den samme kommunen nektet min bensinstasjonssjef i å sette opp et selvvaskanlegg fordi det var for stygt – som fører til at alle som bor i område rundt denne bensinstasjonen må kjøre rundt 1 mil for å få tilgang på bilvask. Den offisielle forklaringen var vistnok at det ikke passet inn med… Read more »

Ann
Ann
15 years ago

Tja, den hellige private eiendomsretten…
Liberaleren minner meg litt om Vestlandske Indremisjon når det gjelder glød og ensidig overbevisning. Possessio, ergo sum.

Til den konkrete saken: hadde de endelig kunne malt disse forretningsbyggene med gule og sorte striper (som en humle), eller i rødt med sorte flekker (som en marihøne) eller bare generellt rosa med sølvstjerner, da hadde jeg også forsvart eiendomsråderetten.
Men hvem gidder klatre på barrikadene og ofre blod, svette og TV, for eiendomsretten til noen gustengule reklameskilt?

Fra arkivet