Ukategorisert

En bagatellmessig reduksjon

–Overprisede statlige gebyr er i realiteten en snikskatt, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding. Likevel gjør hun minimalt med snikskattene.

Regjeringen foreslår å redusere passgebyret for barn under 16 år til kostnadsdekkende pris. Dette innebærer en reduksjon på 150 kroner – fra 420 kroner til 270 kroner. Forslaget er et ledd i regjeringens arbeid for å tilpasse nivået på statlige gebyr til produksjonskostnadene, skriver Finansdepartementet i pressemeldingen.

Regjeringen innrømmer at staten tar altfor mye betalt for pass. Likevel gjør finansministeren minimalt med saken. En reduksjon i gebyret for pass til barn er en bagatell. Det antas at staten tjener flere hundre millioner kroner i året på pass. Det betyr at de som anskaffer seg pass er med på å finansiere deler av velferdsstaten. En avis fikk ikke innsyn i hvor mange millioner kroner staten fikk i inntekter på pass da avisen publiserte et oppslag sommeren 2006.

Liberaleren mente det var på tide da Kristin Halvorsen varslet en gjennomgang av statlige gebyr i juni 2006. Vi hadde forventninger til større bruk av prinsippet med selvkost. Det er skuffende å registrere at hun ikke ønsker å gjøre stort med snikskattene som pass kan være et eksempel på. Det er skuffende. De som anskaffer seg pass må også i fremtiden regne med å finansiere skoler, kommuneoverføringer og barnehager. Kristin Halvorsen uttaler det ene, men gjør det andre i praktisk politikk.

Det er en dårlig unnskyldning for finansministeren at den forrige regjeringen var elendig på dette området. Hun reduserer gebyret litt, men langt fra nok til at hun kan få godkjent i kampen mot snikskatter.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
#15
#15
15 years ago

Smågebyrer møter man over alt, ved utstedelse av pass og andre steder. Jeg fikk faktura på 75 kr for utstyr i forbindelse med legebesøk for barn. Hva koster dette i innkreving ? Gebyrene bør være så store at de gir mening å kreve inn, dvs antagelig minimum 500-1000kr. Ellers kan de settes til 0,-.

Jeg har ikke noe i mot å betale «markedspris» (inkludert fortjenestemargin) for tjenester levert av staten, men da vil jeg også ha «markedsservice» f.eks. på leveringstid og tilgjengelighet. Slik det er nå betaler men dobbelt, først gjennom skatt og så gjennom gebyrer.

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
15 years ago

Merk også at statsråden deltar i det åpne norgesmesterskapet i nytale når hun påpeker at dokumentavgiften ikke skal reduseres til selvkostnivå – dette siden den ikke er en snikskatt, men derimot en fiskalavgift.

Jaja. Om selvkost for et pass er 270 kroner (Som er den nye satsen for barn under 16 år) har svinepelsene tjent 1440kr i netto på meg bare det siste halvåret.

-OddE

Fra arkivet

 • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
  Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
 • Frihet, likhet og brorskapFrihet, likhet og brorskap
  14. juli feirer Frankrike den store revolusjonen i 1789.
 • I møte med fiendenI møte med fienden
  Jeg har sett en svært god film om amerikanske høyreekstreme. Jeg deler her noen av mine tanker.
 • Engler og demonerEngler og demoner
  To 16-åringer har fått voldsom oppmerksomhet i 2019, men de blir behandlet svært ulikt.
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • Storflyplassen som ble et kaosStorflyplassen som ble et kaos
  Byggingen av Berlins nye flyplass skulle bevise at offentlig sektor kunne takle store prosjekter bedre enn den private.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.