Ukategorisert

FN – diktaturenes beste venn?

FN fremstår som et supperåd der det kun prates og vedtas resolusjoner, mens lite skjer i praksis. På ett område er dette feil: Diktaturene får hjelp av FN – om de spør. Det har kommunist-China gjort.

Liberal International, en paraplyorganisasjon for liberale partier, er sparket ut av FNs råd for frivillige organisasjoner. Grunnen er at LI har engasjert seg for Taiwan. Dette liker fastlands-Chinas kommunistregime dårlig.

Derfor mistet LI sin observatørstatus. China fikk støtte av Cuba, Egypt, Sudan, Angola, Burundi og Syria. LI har også kritisert Cuba sterkt, gikk det frem av stemmeforklaringen derfra.

USA, Storbritannia og Israel gikk imot. Peru og Romania avstod fra å stemme.

Taiwans regjeringsparti DPP (Democratic Progressive Party) er medlem av LI. President Chen Shui-Bian hører hjemme i dette partiet.

Det er Unge Venstres hjemmesider som bringer dette eksempelet på at FN kan være effektive når organisasjonen vil – dvs. når den imøtekommer krav fra diktaturer som China og Cuba.

Vedtaket fra FNs råd for frivillige organisasjoner leser du her.

Tags:

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
VamPus
15 years ago

Slik jeg forstår FN har de sparket ut LI fordi de (mis)brukte sin posisjon til å la en repr for Taiwan lov til å fremme forslag om at Taiwan skulle bli tatt opp som selvstendig nasjon i WHO. Så..

Norge har vel heller ikke anerkjent Taiwan som selvstendig nasjon og ville vel stemt for utestenging eller fraholdt seg fra å stemme, kjenner jeg Gahr Støre rett…

Ottar
Ottar
15 years ago

China ?
Kina !

Fra arkivet