Ukategorisert

Kjære politikere – dette er for dumt!

Statlig eierskap kan føre til egenfavorisering som medfører skjev konkurranse. Vinmonopolets rolle i Norge er et godt eksempel på noe som kan betegnes som galskap!

Vinmonopolet.no får du informasjon om alkohol, også informasjon som kan betegnes som reklame. På polets nettbutikk kan du bestille sprit. Flaskene kan leveres på døren til en del av borgerne i Norge. Private aktører har ikke de samme rammevilkårene, ikke på noen måte. Ringnes ble truet med tvangsmulkt av Sosial- og helsedirektoratet om de beskrev ølsmak på nettstedet sitt. Dette er ikke en nyhetssak ettersom det er velkjent at Vinmonopolet driver etter unntak i alkoholforskriften.

Det er iOslo.no som kan fortelle at Ringnes ble truet med sanksjoner om nettstedet ikke ble redigert. En kjent ordning, en kjent problemstilling, men fullstendig galskap når forskjellene mellom det statlige selskapet og private aktører kommer på trykk og blir sammenlignet på en ordentlig måte. Det må finnes politikere som reagerer på denne voldsomme forskjellsbehandlingen?

Liberaleren er for en sterkt begrenset statsmakt der den statlige virksomheten er begrenset til kjerneoppgavene. Næringsvirksomhet skal ikke være en av statens oppgaver. Det betyr at vi er imot Vinmonopolet, en ordning som har bred oppslutning i Stortinget. Hvis målet er å ta sosialpolitiske hensyn, kan politikerne gjøre dette på andre måter enn gjennom monopol.

Når staten vedtar lovene og pålegger skatter, er det svært uheldig at staten også er aktør gjennom eierskap. Det kan bety egenfavorisering som medfører ulike konkurransevilkår og ordninger det er vanskelig å forstå på en god måte. At Vinmonopolet.no får drive med reklame og salg på nettet, mens Ringnes og andre aktører blir nektet å skrive om smaker eller å vise skum, er et klart eksempel på at dette er galt, så galt som det er mulig å få det.

På skribentens favorittliste i nettleseren er det flere adresser til aktører som har hjemmesider som bryter med retningslinjene til Sosial- og helsedirektoratet. Det betyr at Ringnes ikke er alene om å utfordre regelverket. Mange bryter reglene, og skribenten håper det er bevisste handlinger fra aktører som omsetter alkohol.

Ringnes har endret sitt nettsted slik at de i dag driver i tråd med ønskene fra Sosial- og helsedirektoratet.

Tags:

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Snorre
Snorre
15 years ago

Heh. Sett http://www.nogne-o.no/ i det siste?
”Grunnet norsk lovverk har Nøgne Ø blitt nødt til å legge ned sin hjemmeside. Begrunnelsen kan leses i brev sendt oss fra Sosial- og Helsedirektoratet.”

Ann
Ann
14 years ago

For tre år flyttet jeg hjem fra Tyskland. En dag gikk jeg inn på Vinmonopolet på Majorstua for å kjøpe et par flasker rødvin. Der inne var det en lang, lang gammel disk med hyller bak, minst 15 kasseapparat og med loddrettstripete mennesker bak kassene. Jeg tok en kølapp og en vinbrosjyre og satte meg på en benk ved veggen. Der kunne jeg kikke gjennom vinene mens jeg ventet. Så ble det min tur, og en veldig søt og hyggelig dame diskuterte vinvalg med meg, og hentet så vinene fra bakrommet. Jeg syntes det var veldig hyggelig, et lite nostalgisk… Read more »

Per
Per
14 years ago

At betjeningen på Vinmonopolet er hyggelig (og det er de der jeg handler også) må være den tynneste begrunnelsen jeg noen gang har hørt for å beholde monopolet. La oss kutte ut prinsippdebatten, så lenge det er koselig å handle der kan det være det samme! Forøvrig har mitt lokale pol forlengst gått over til selvbetjening. Så noen nostalgisk landhandlerfølelse blir det ikke for min del.

Ann
Ann
14 years ago

Til Per, Jeg er på diett for tiden, så når du beskriver min begrunnelse som den tynneste du noengang har hørt, blir jeg riktig lykkelig. Uff ja, du har egentlig rett. Dette skulle jo være en prinsippdebatt. Du skjønner, jeg er glødende pragmatiker, med hud og hår. Men, tilbake til Vinmonopolet: Da jeg bodde i Tyskland dro jeg ofte til Famila, et gigantisk supermarked mellom Heidelberg og Leimen. Der hadde de en drikke-avdeling (…har vi et bedre norsk ord for Getränke?) på størrelse med et lite norsk supermarked. Så jeg stod der, midt blant alle hyllene med fransk, italiensk, tysk,… Read more »

Voodoo-king
Voodoo-king
14 years ago

Service på vinmonopolet er helt unødvendig synes jeg, det er fult mulig å se på en vinflaske om vinen er god. Hvis to flasker ser like gode ut er det bare å velge den med mest eller minst %.

Roger Moen
Roger Moen
14 years ago

Å bruke service som argument for Vinmonoplet må være noe av det merkeligste jeg har hørt noen gang. Tror du virkelig servicen vil opphøre i et fritt marked? Sannheten er snarere det motsatte. Det vil helt sikkert finnes utsalgssteder med dårlig service, men disse vil sannsynligvis kunne tilby billigere varer, mens andre vil satse på god service og noe høyere priser. Resultatet blir altså et variert utvalg og kundetilpasning.

De praktiske konsekvensene er selvsagt ikke det viktigste i en slik debatt, men siden du er selverklært pragmatiker, så får vi la det prinsippielle ligge for denne gang.

Ann
Ann
14 years ago

Hmmm… etter å ha tenkt meg om, kom jeg på at det også fantes egne vinbutikker i Heidelberg. Bl.a. var det en veldig bra en i en av sidegatene til Hauptstrasse og en annen i Unterestrasse. Og der fikk vi kjempeservice.

Ok. Da røk Vinmonopolet. Et poeng til dere.

Fra arkivet