Ukategorisert

Politisk reklame – nesten overalt

Bjørn Magne Solvik lager reklame for Arbeiderpartiet, og det er i seg selv verdt en kommentar.

Denne skribenten skulle gjerne produsert politisk fjernsynsreklame, om så for Arbeiderpartiet. Det er ubegripelig at politikerne ikke tillater betalt budskap for livssyn og politikk i fjernsynet.

I skrivende stund jobber jeg med en reklame for Arbeiderpartiet som skal være et blikkfang på noen hjemmesider i perioden fra 18. juni og helt frem til valgdagen. Det kommer til å bli en god reklame. Nesten som en film der arbeiderpartipolitikerne kan forandre budskapet gjennom å endre noen tekster. Den ene dagen kan Arbeiderpartiet markedsføre sitt ønske om økte offentlige utgifter. Dagen etter kan det være rusomsorgen som er i fokus. Reklamen kommer til å gi mange stemmer, spesielt hvis partiet bruker verktøyet riktig. Jeg må legge til at jeg også skal stå bak radioreklame for konkurrerende parti, men disse avtalene er ennå ikke i boks. Det er merkelig å kunne tilby mange forskjellige løsninger, bortsett fra fjernsynsreklame. Forskjellsbehandlingen og konkurransevridningen er så åpenbar.

Flere parti er i gang med web-tv, også Arbeiderpartiet. Jens Stoltenberg er imot reklame i fjernsynet, men lager mer enn gjerne politiske program for partiet på internett. Det er vanskelig å karakterisere dette for noe annet enn dobbelmoral, eller kanskje mangel på moral? Hva er forskjellen mellom web-tv og snutter på TV2? Veldig, veldig, veldig liten forskjell er sannheten.

Partikontoret til Arbeiderpartiet vil si at kostnadene er forskjellen. Web-tv kan alle lage, mens fjernsynsreklame kan kun de med penger kjøpe.

Prisen på TV-reklame vil markedet regulere, på samme måte som markedet i dag regulerer prisene på reklamer i aviser, i radio og på nettet. Det er ikke åpenbart at partiene ville ha brukt mer penger på reklame hvis budskapet ble sendt på TV. Sannsynligvis ville andre aktører ha tapt inntekter til TV-kanalene. Det kunne gitt reduserte priser på det som i dag er tillatt. Dersom Arbeiderpartiet fikk lov til å sende spotter på TV2, kunne jeg i skrivende stund ha produsert nettreklame for et av de mindre partiene, kanskje Miljøpartiet Dei Grøne. Dagens forbudslinje tjener de store på. Det er de små som taper, blant annet Miljøpartiet Dei Grøne eller Det Liberale Folkepartiet.

Dagens system er blodig urettferdig, og det er de små som taper på forskjellsbehandlingen!

Les mer om politisk reklame.

Tags:

9 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Protus
Protus
14 years ago

«Bjørn Magne Solvik lager reklame for Arbeiderpartiet, og det er i seg selv verdt en kommentar»

Er dette en spøk?
Eller lager du altså politisk reklame for et parti som ligger så langt unna ditt ideologiske ståsted? Er det fordi du får betalt?
Venter spent på svar…

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
14 years ago

Solviks handlemåte er jo utifra et liberalistisk synspunkt helt logisk; liberalister har jo ingenting å innvende mot prostitusjon.

Svenn Richard Mathisen
Svenn Richard Mathisen
14 years ago

Skjønner Solvik godt, jeg. Det hadde blitt ganske kaotisk dersom virksomheter skulle tatt politisk stilling til alle oppdrag. Uansett politisk ståsted synes jeg web-tv blir et spennende moment i valgkampen. Det skal bli interessant og forhåpentligvis lærerikt å se hvert parti ta seg god tid til å selge sitt budskap. Flott at dette kommer mer på banen nå, ettersom TV-debattene etter hvert har blitt ødelagt av for høyt tempo på ordvekslingene. Lite tips til ang. web-tv: Utnytt at brukeren kan ha god tid; lag først korte snutter som «alle» har tid til å se, men lag deretter lengre filmer som… Read more »

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
14 years ago

Så vidt jeg husker lagde Liberaleren-redaksjonen et aldri så lite helvete da det kom frem at høyremannen Terje Svabø gikk inn som politisk rådgiver for Stoltenberg-regjeringen. Men men, det er tydeligvis andre regler for Loke enn for Tor… Selvfølgelig hverken kan eller bør noen hindre Solvik i å selge sin sjel til djevelen for 30 sølvpenger, men vi får jo en underlig situasjon dersom Solvik nå begynner å kritisere Arbeiderpartiet på hjemmesiden sin. For det første er det usikkert om han i det hele tatt har lov til å gjøre dette, dersom en legger den ansatte/angasjertes ulovfestede lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver… Read more »

Pleym
Pleym
14 years ago

Partier som er motstandere av politisk reklame i etermedia bør kanskje holde seg for god til å bruke slik reklame selv?

Svabø har forøvrig sluttet i Civita..

Per
Per
14 years ago

Så det springende spørsmål blir dermed: Sluttet Svabø i Civita FØR eller ETTER at han ble rådgiver for Stoltenberg-regjeringen?

Forøvrig må Bjørn Magne Solvik få arbeide for hvem han vil.

jans
jans
13 years ago

Yo yo yo yo yo yo nå skal vi ha om reklame!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Fra arkivet