Ukategorisert

Politisk reklame – nesten overalt

Bjørn Magne Solvik lager reklame for Arbeiderpartiet, og det er i seg selv verdt en kommentar.

Denne skribenten skulle gjerne produsert politisk fjernsynsreklame, om så for Arbeiderpartiet. Det er ubegripelig at politikerne ikke tillater betalt budskap for livssyn og politikk i fjernsynet.

I skrivende stund jobber jeg med en reklame for Arbeiderpartiet som skal være et blikkfang på noen hjemmesider i perioden fra 18. juni og helt frem til valgdagen. Det kommer til å bli en god reklame. Nesten som en film der arbeiderpartipolitikerne kan forandre budskapet gjennom å endre noen tekster. Den ene dagen kan Arbeiderpartiet markedsføre sitt ønske om økte offentlige utgifter. Dagen etter kan det være rusomsorgen som er i fokus. Reklamen kommer til å gi mange stemmer, spesielt hvis partiet bruker verktøyet riktig. Jeg må legge til at jeg også skal stå bak radioreklame for konkurrerende parti, men disse avtalene er ennå ikke i boks. Det er merkelig å kunne tilby mange forskjellige løsninger, bortsett fra fjernsynsreklame. Forskjellsbehandlingen og konkurransevridningen er så åpenbar.

Flere parti er i gang med web-tv, også Arbeiderpartiet. Jens Stoltenberg er imot reklame i fjernsynet, men lager mer enn gjerne politiske program for partiet på internett. Det er vanskelig å karakterisere dette for noe annet enn dobbelmoral, eller kanskje mangel på moral? Hva er forskjellen mellom web-tv og snutter på TV2? Veldig, veldig, veldig liten forskjell er sannheten.

Partikontoret til Arbeiderpartiet vil si at kostnadene er forskjellen. Web-tv kan alle lage, mens fjernsynsreklame kan kun de med penger kjøpe.

Prisen på TV-reklame vil markedet regulere, på samme måte som markedet i dag regulerer prisene på reklamer i aviser, i radio og på nettet. Det er ikke åpenbart at partiene ville ha brukt mer penger på reklame hvis budskapet ble sendt på TV. Sannsynligvis ville andre aktører ha tapt inntekter til TV-kanalene. Det kunne gitt reduserte priser på det som i dag er tillatt. Dersom Arbeiderpartiet fikk lov til å sende spotter på TV2, kunne jeg i skrivende stund ha produsert nettreklame for et av de mindre partiene, kanskje Miljøpartiet Dei Grøne. Dagens forbudslinje tjener de store på. Det er de små som taper, blant annet Miljøpartiet Dei Grøne eller Det Liberale Folkepartiet.

Dagens system er blodig urettferdig, og det er de små som taper på forskjellsbehandlingen!

Les mer om politisk reklame.

Tags:

Mest lest

Arrangementer