Ukategorisert

Utviklingsministeren ber om råd

Erik Solheim kan redusere verdens fattigdom dersom Norge går i front for prinsippet om full frihandel.

Fredag 8. juni inviterer utviklingsminister Erik Solheim til åpent møte om norsk utviklingspolitikk. Liberalister som Jan Arild Snoen, Egil Bakke, personer fra redaksjonen til Liberaleren, representanter fra Det Liberale Folkepartiet og andre bør møte utviklingsministeren. Det er liberalister som sitter på fasiten for å redusere fattigdommen i verden. Frihandel, handel uten restriksjoner, er nøkkelen til god utviklingspolitikk.

–Jeg håper så mange som mulig benytter seg av muligheten til å gi meg råd, sier Erik Solheim i en pressemelding.

Det er en viss fare for at Erik Solheim kun vil lytte til de rådene som han selv støtter. Det betyr å videreføre en politikk som beskytter ulike pressgrupper, blant annet norsk landbruk som ikke ønsker konkurranse fra land som kan produsere varene svært billig. En proteksjonistisk politikk bidrar til å holde de fattigste menneskene nede i fattigdom. Direkte usolidarisk og svært urettferdig.

Møtet som utviklingsministeren inviterer til avholdes fredag 8. juni i auditoriet i Norad.

Se hele invitasjonen.

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per
Per
14 years ago

En skal nok ikke ta for gitt at Solheim ikke vil lytte til råd om økt frihandel. Jeg husker Solheim ble intervjuet da han var i Brasil, og han sa rett ut at mer frihandel ville gagne brasilianske bønder (finner dessverre ikke lenke nå, men det er kanskje flere som husker den artikkelen). Solheim er en smart sosialist, som ikke er redd for å innta pragmatiske og kloke standpunkter selv om det måtte gå på tvers av det sosialister vanligvis har ment. Det er jo også derfor mange på venstresiden i hans eget parti regner ham som kontroversiell. Det er… Read more »

M
M
14 years ago

Det er kanskje nettopp det som kjennetegner Solheim, evnen til å se utover de sosialistiske dogmene, og f.eks erkjenne at frihandel kan være bra.
Man må huske at de sosialistiske museumsvokterne i SV og SU lenge har mislikt Solheim, nettopp for dette.

Modernisert og global
14 years ago

jeg sier bare: Norsk landsbrukspolitikk – ren global egoisme: http://muligheter.blogspot.com/2007/05/norsk-landbrukspolitikk-smakes-av.html

Reidar
14 years ago

Å påstå at det er de fattige som nyter godt av globaliseringen med fri flyt av varer, er en myte. I virkeligheten er det de multinasjonale selskapene som presser ut fattige bønder som ikke vil hjelpes det minste grann av at norske bønder blir presset til avvikling.

Og hvordan ser man for seg at vi skal stadig importere mere fra fjerntliggende land når vi nå ser i øynene effekten av peak oil?

Fra arkivet

 • Et korrumpert monopolEt korrumpert monopol
  Norsk Tipping har skaffet seg et monopol på gambling i Norge gjennom "bestikkelser" av idrett og kultur.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Det er farlig å dele verden i kun toDet er farlig å dele verden i kun to
  Liberalismen er den ideologien som lider mest av å dele verden inn i to forenklede virkeligheter.
 • Roboter iblant ossRoboter iblant oss
  Effektive altruister forstår lite av hvordan mennesker faktisk tenker og føler.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Nordmenn minst liberalistiske på to tiårNordmenn minst liberalistiske på to tiår
  Høyresiden må ta hovedansvaret for at nordmenn er blitt mer positive til statlig innblanding og reguleringer og mer negative til privatisering.