Ukategorisert

Vis gjerne bildene

Den britiske TV-kanalen Channel 4 kommer til å vise bildene av en døende prinsesse Diana i dokumentaren ”Diana: The Witnesses In The Tunnel”. Et helt greit standpunkt for alle som forsvarer ytringsfriheten.

Prinsesse Diana døde da hun sammen med sin kjæreste krasjet i en tunnel i Paris i 1997. Paret skal ha prøvd å komme unna paparazzifotografer som forfulgte dem. Channel 4 har unike bilder fra hendelsen som ikke har blitt vist på fjernsyn tidligere. Dokumentaren er et godt PR-stunt fra kanalen, selv om Channel 4 hevder dette er historien om paparazzifotografer.

Det har vært debatt etter at Channel 4 bestemte seg for å vise bildene. Det er forskjellige meninger om saken. Noen ønsker ikke at bildene skal vises, mens andre forsvarer TV-kanalen. Liberaleren ønsker at den som har eiendomsretten til materialet, altså Channel 4, skal få bestemme om de vil benytte seg av ytringsfriheten eller ikke. Kanalen bruker muligheten, og dokumentaren ”Diana: The Witnesses In The Tunnel” blir vist på britisk TV onsdag kveld.

Les mer om ytringsfrihet.

10 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Borgar
Borgar
14 years ago

Eiendomsrett til materialet?
Har ikke Diana, og her hennes arvinger, rett til materialet som omhandler henne?

Liberaler
14 years ago

Det er helt riktig det du sier, men samtidig er det helt riktig å sette fokus på dette i media! La Diana då hvile i fred og slutt å plag de stakker barna hennes.

Pleym
Pleym
14 years ago

Borgar, hvis lokalvisen tar bilde av deg i en eller annen offentlig sammenheng – har du da eiendomsrett til de bildene?

Hvis lokalradioen intervjuer deg, har du eiendomsrett til opptaket?

borgar
borgar
14 years ago

Så vidt jeg forstår diskuteres det ikke til henhold til norsk lov her, men fra egne overbevisninger.
Jeg er ikke nødvendigvis overbevist om at en biltur i privat regi er en «offentlig sammenheng».

Stiller jeg frivillig opp til intervju med lokalavisen, gir jo jeg fra meg visse rettigheter. Og nettopp derfor er jeg veldig nøye med å avtale klare premisser med journalisten på forhånd.

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
14 years ago

Tja,

Det må vel kunne hevdes at det er en utilbørlig inntreden i den private sfære om noen tar bilder av deg mens du ligger døende etter en trafikkulykke.

Om ikke ulovlig, så er det iallefall IMHO grovt uetisk.


-OddE

Vox populi
14 years ago

At Channel 4 har eiendomsretten til bildene er kanskje riktig. Men hvordan har de fått det? Har de kjøpt bildene av en fotograf som har begått et lovbrudd for å oppnå de samme bildene, så er det vel tvilsomt om de kan hevde noen eiendomsrett. Pleym: Jeg håper da inderlig at du ser forskjellen i å bli intervjuet av lokalavisen i en tilstand der du er bevisst hva du gjør, og bilder tatt av en person som er døende/død. Jeg synes ikke dette er noe opplagt tilfelle der ytringsfriheten skal gå foran et menneskes rett til å vernes mot et… Read more »

Pleym
Pleym
14 years ago

Naturligvis ser jeg forskjellen, men det er litt drøyt å hevde at man selv har eiendomsretten til bilder, intervjuer etc gjort i det offentlige rom.

Hvor etisk høyverdig det er å vise disse bildene er en diskusjon, men å hevde at de ikke har eiendomsretten til bildene, mener jeg er feil.

Jeg mener forøvrig det var paparazzienes jakt som var medvirkende til ulykken, en skyld de må dele med den fulle sjåføren.

Borgar
Borgar
14 years ago

Selv mener jeg at er man tilskuer til formel-1 løp, 17. mai-tog eller lignende, må man påberegne å bli tatt bilde av.
Men når jeg er ute å triller min lille datter, har jeg rett til ikke å bli tatt bilde av.
Et unntak kan være at det varsles om at her blir det filmet/tatt bilder. En annen diskusjon blir jo hva jeg skal gjøre når det er overvåkningskameraer overalt…

Pleym
Pleym
14 years ago

Når det gjelder overvåkningskameraer har vi jo en fersk dom; om mannen som ble filmet på Plata med barnet sitt. Det var Oslo-politiet som lot videoen gå på TV-nyhetene, slik at mannen ble identifisert.

Fransker
Fransker
14 years ago

I Frankrike har du eiendomsretten til bilder av deg tatt i det offentlige rom, selv når du deltar i en demonstrasjon. En jeg kjenner som driver et engelsksproglig magasin i Paris ble sued for å ha vist et bilde av en dame i en demonstrasjon på forsiden av avisen sin, tapte, og måtte betale erstatning. Det samme skjedde med en som brukte et bilde av en dame på en strand i en reisekatalog – noe jeg har mer forståelse for.

Fra arkivet