Ukategorisert

Udugelige Senterpartiet?

Nok en gang truer Senterpartiets leder å kvotere for å få kvinner inn i lokalpolitikken.

Det er ikke første gang Åslaug Haga kommer med trusler. Det betyr at det er en reel fare for at Haga, som er kommunalminister, vil bruke lovverket for å kvotere kvinner inn på valglistene til partiene, eventuelt å kvotere kvinner inn i kommunestyrene.

En gjennomgang gjort av NRK viser at den totale kvinneandelen blant førstekandidatene før valget er på 30 prosent. Det tallet får kommunalministeren til å komme med trusler, trusler som kan bli en reel fare for folkestyret. Partiene og deres eiere, altså medlemmene, må ha full eiendomsrett over eget parti. Statlige inngrep i nominasjonsprosessen til partiene bryter blant annet med eiendomsretten.

Skrekkelige resultat?
Skribenten var nysgjerrig på om det er forskjell mellom liv og lære i Senterpartiet. Derfor ble det gjort et søk på Senterpartiets valglister for 2007 på internett. Jeg plukket ut 10 helt tilfeldige senterpartilister. Resultatet var sjokkerende, ettersom Åslaug Haga og Senterpartiet ønsker kvinnelige representanter i kommunestyrene. Av de ti listene, har Senterpartiet menn på topp på åtte av listene. Kun to lokallag har kvinner som toppkandidat. Hvis Senterpartiet virkelig ønsker kvinner i politisk arbeid, bør partiet sørge for å nominere kvinner på sikker plass. Mye kan tyde på at det ikke er gjort i forkant av årets valg, i hvert fall ikke i tilstrekkelig grad i forhold til regjeringens målsetning. Privat eiendomsrett i partiene betyr frihet til å lage den sammensetningen som medlemmene ønsker.

Skribenten må legge til at denne undersøkelsen kan ha mange hull. Senterpartiet kan være uheldig med utvalget, og det er kun ti lister som er gjennomgått av skribenten. Undersøkelsen er ikke troverdighet, men den kan gi en pekepinne på forskjellen mellom liv og lære i Senterpartiet.

De gjennomgåtte kommunevalglistene
Randaberg kommune
Ås kommune
Hitra kommune
Sokndal kommune
Balsfjord kommune
Stjørdal commune
Hemne kommune
Bø kommune
Flesberg kommune
Songdalen kommune

0 0 vurderinger
Vurdering

Tags:

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Vox populi
14 years ago

Stavanger Aftenblad har gjort jobben for deg og gått gjennom listene på landsbasis.

Krf:48%
SV:44%
V:34%
AP:30%
H:30%
SP:26%
FrP:17%

Åslaugs parti er med andre ord en av verstingene. Det gjelder å ha orden i eget hus før man starter ryddingen i andres. At Åslaug truer med tvangsmidler er vel ikke egnet til å overraske.

Et annet morsomt poeng er at AP til tross for sin kjønnskvotering ikke ligger foran Høyre. Det tyder ikke på at kvotering hjelper.

Mest lest

Fra arkivet

 • Borgerlønn til alle?Borgerlønn til alle?
  Kan borgerlønn til alle være en god idé? Og hva skiller det fra Milton Friedmans forslag om negativ skatt?
 • Hvor mange innvandrere skal Norge ta imot?Hvor mange innvandrere skal Norge ta imot?
  Dette er et merkelig spørsmål som alle liberalere bør avfeie. Vi bør stille bedre spørsmål!
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Storflyplassen som ble et kaosStorflyplassen som ble et kaos
  Byggingen av Berlins nye flyplass skulle bevise at offentlig sektor kunne takle store prosjekter bedre enn den private.
 • Med samme begrunnelseMed samme begrunnelse
  Liberalister har alltid forsvart utsatte minoriteter, enten de er homofile eller religiøse fundamentalister. De er alle individer med like rettigheter.
 • Vekk med kontanter?Vekk med kontanter?
  Er det virkelig så enkelt at kontanter bare er en bakstreversk museumsgjenstand?
 • Flertallet har ikke rett til å bestemmeFlertallet har ikke rett til å bestemme
  Stålsett-saken illustrerer det iboende problemet med demokratiet. Et flertall kan gjøre gale valg som ikke bør respekteres