Ukategorisert

Bevillingsordning for salg av pølser

Regjeringen skal ikke beskyldes for å gjøre Norge enklere. Det kan snart være klart for løyveordning for salg av varme pølser.

Nærings – og handelsministeren vil endre serveringsloven. Dag Terje Andersen vil ha innstramninger for å bedre forholdene for de såkalte seriøse aktørene i serveringsbransjen. Regjeringen tar på seg dommeroppgaven og ønsker at staten, gjennom kommuner og politi, skal bedømme hvem som er seriøs og hvem som ikke er det. Det naturlige er at forbrukerne får denne oppgaven. God vandel, etter en statlig definisjon, trenger ikke å bety at en aktør er seriøs.

I lovforslaget legges det til rette for mer effektiv kontroll, og politiet gis økt adgang til midlertidig stenging. På denne måten håper regjeringen at de såkalt useriøse aktørene blir oppdaget, og at kommunen enklere kan stenge et serveringssted eller trekke tilbake en bevilling.

I dag er det slik at daglig leder, bevillingshaver og alle som eier mer enn en tredel av bedriften, skal vandelsvurderes. Regjeringens endringsforslag går ut på at alle som har vesentlig innflytelse, skal vandelsvurderes. Vesentlig innflytelse er vanskelig å definere på en ordentlig måte. Det kan være kona til daglig leder, uten at hun har eierandeler i bedriften. Vanskelighetene tar ikke regjeringen innover seg. De vil lage begrensninger som lar seg tilpasse, også for de såkalte useriøse aktørene som regjeringen vil til livs.

Regjeringen vil ha innstramninger fordi politikerne regner bedrifter som serverer mat som svært belastet. Serveringsbransjen har vært karakterisert som en bransje som preges av skattesnyteri, avgiftsunndragelser og hvitvasking av penger. Det er politikerne som har skapt det eventuelle ”snusket” gjennom høye skatter, altfor mange avgifter og et detaljert regelverk. Dag Terje Andersen, nærings – og handelsminister, kunne ha fått sin opprydding gjennom å forenkle regelverket og gjennom skatte – og avgiftslettelser. Han gjør dessverre det motsatte.

Hvorfor det plutselig er nødvendig å ha kommunalt løyve for å selge varme pølser, er et spørsmål skribenten ikke har et godt svar på.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Piris
Piris
14 years ago

Dette er hårreisende !
Det burde vært kriminelt å være en politikker
i alle fall om man kommer med idiotiske forslag !
GI ALLE FRIHET !

Seide
14 years ago

«Det burde vært kriminelt å være en politikker
i alle fall om man kommer med idiotiske forslag !
GI ALLE FRIHET !»

Bare jeg som ser det ironiske i denne uttalelsen? Takk for å kunne humre litt på søndagskvelden Piris. =)

Simon
14 years ago

Hver gang man hører om «useriøse aktører», kan vi banne på at det er noen som plages av konkurranse.

Fra arkivet

 • Du og jeg husker feilDu og jeg husker feil
  Vi kan ikke stole på våre minner. Det skaper problemer og fører til konflikter.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • 7 bøker som har påvirket meg7 bøker som har påvirket meg
  Det er en sann glede å oppdage en god bok.
 • Hvorfor ble de AKP-ml-ere?Hvorfor ble de AKP-ml-ere?
  Hvorfor ble så mange av 70-tallets skarpeste unge hjerner del av denne bevegelsen?
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Den merkelige historien om syndeskattDen merkelige historien om syndeskatt
  Dominic Frisby skriver om alt våre formyndere har forsøkt å skattlegge for å endre adferden vår.
 • Kom ut av borgen!Kom ut av borgen!
  Du bør kjenne til det retoriske trikset 'motte & bailey'.