Ukategorisert

Honnør til FrP og Venstre

Igår vedtok Stortinget hastekjøp av fire transportfly til Forsvaret. Uten anbud. Vår honnør går til FrP og Venstre som stemte imot.

Flykjøpet ble en hastesak. Hvorfor, er uklart. Det første flyet kan ikke leveres før om flere år. Avtalen er ikke lagt ut på anbud, stikk i strid med statens regler. Og, vil jeg tro, EØS-avtalen.

Opposisjonen på Stortinget var svært misfornøyd med hastverket, og kritiserer samlet regjeringen for hvordan denne saken er håndtert. Likevel valgte Høyre og KrF å stemme for kjøpet. Dessverre.

Underlig nok var det SV som tidlig gikk ut offentlig og efterlyste anbud i denne saken. Et statlig innkjøp til 3,6 milliarder kroner. Men det var FrP og V som fremmet to ulike forslag om anbudsrunde da Stortinget avsluttet vårsesjonen med å vedta å bruke 3,6 milliarder kroner, men avviste å bruke virkemidler som kunne senket regningen de folkevalgte sender skattebetalerne.

Hadde SV hatt mot nok til å stå sammen med en samlet opposisjon kunne regjeringen og Aps forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Erichsen vært presset til retrett i denne saken. Men SV falt inn i folden, og opposisjonen sprakk. KrF og Høyre var kanskje redde for ikke å bli oppfattet som forsvarsvennlige nok?

Hele saken er forstemmende. Regjeringen har gjennomført en dårlig utredning, sendt saken til Stortinget med ultrakort behandlingsfrist og skjulte trusler om hvor ille det vil være for Forsvaret og «våre gutter utenlands» hvis Stortinget ikke gjør vedtaket regjeringen ønsker.

En samlet opposisjon og to av tre regjeringspartier har kritisert behandlingsmåten, men Ap vant likevel frem. Flyene kan tidligst være klare om to år, er det efterhvert blitt kjent. At et flykjøp til 3,6 milliarder blir presset gjennom på tampen av vårsesjonen, er forstemmende.

Honnør til FrP og Venstre, stryk til resten.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer