Ukategorisert

Det er til å gråte av…..

Dersom norske politikere ikke støttet overgrep mot enkeltmennesket, kunne Norge ha vært i front for å endre utviklingen i Eritrea. Dessverre er myndighetene i Norge og Eritrea i samme båt.

Det er Balder, magasin for militærnektere, som melder at tre militærnektere har sittet i fengsel i snart 13 år i Eritrea, uten dom i en rettssak. Dette skal vissnok være ett av mange eksempel på grove overgrep mot militærnektere i landet.

De tre som er fengslet er Jehovas vitne og de tre ble, ifølge Balder, arrestert 24. september 1994, altså det året OL på Lillehammer ble arrangert. Hvis du tenker deg om, vil du være enig om at det er en god stund siden. Trioen nektet militærtjenesten på grunn av religiøs overbevisning.

Lovverket i Eritrea fastslår at domstolene kan straffe militærnektere med tre år fengsel. Ifølge magasinet for militærnektere har ikke de tre en gang fått en rettssak.

Militærtjenesten i Eritrea inngår i den allmenne utdanningen og tjenesten er kjønnsnøytral. Det finnes ingen muligheter for nektere å bli overført til siviltjeneste. Fengsel eller fritak for noen få er alternativet for unge menn og unge kvinner i Eritrea.

Situasjonen er litt bedre i Norge, men norske politikere gjennomfører sitt system etter det samme prinsippet som i Eritrea. Vi har verneplikt, altså tvangstjeneste. Unge menn kan få straff dersom de nekter tjenesten. Vår forsvarsminister ønsker å utvide verneplikten til også å gjelde kvinner. Forskjellen er at i Norge er det lavere straff og bedre rettssikkerhet, og vi har et system for de som har religiøse og pasifistiske overbevisningsgrunner. Likevel er norske myndigheter i samme båt som staten Eritrea. Det er til å gråte av.

Mer om Forsvaret og verneplikt i vår kategori Forsvaret.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer