Ukategorisert

Valg via internett avvist i Stortinget

Stortingsflertallet avviste i juni et forslag fra FrP om å avvikle høstens valg via sms og internett, og mente forslaget var helt useriøst. Optimistisk, ja. Useriøst? Definitivt ikke.

Det er Nettavisen som (først nå) refererer fra en debatt i Stortinget 13.juni. FrPs Ib Thomsen og Bård Hoksrud hadde foreslått at høstens valg skal kunne avvikles på sms og internett. Det mente de andre partiene at var altfor kort frist (ca. 90 dager) til å kunne gjennomføres. I tillegg kom alle de vanlige om hvor usikkert og risikabelt det er å stemme via internett..

Kommunalminister Åslaug Haga (SP) tror likevel at e-valg er fremtiden, men det må gjøres noen forsøk først. Og de kommer allerede ved skolevalgene (!) i høst.

FrP på sin side henviser til at f.eks Estland har klart å gjennomføre e-valg. Dårlig eksempel. Estland har jo kuttet byråkrati og skatter så kraftig at de måtte øke omfanget igjen da de ble EU-medlem. I tillegg har Estland flat skatt. Så slike eksempler tas nok ikke på alvor av de andre partiene.

Jørund Rytman kom sine partifeller til unnsetning, i forbindelse med tidsaspektet, og henviste til at FrP har foreslått dette for et par år siden. Han henviste samtidig til brev han sendte statsråden 6 måneder tilbake.

Kort tidshorisont, godt forslag
er Liberalerens oppsummering av FrP’ernes initiativ her. Vi har tidligere omtalt og tatt til orde for elektronisk gjennomføring av valg. Dette betyr ikke nødvendigvis at stemmegivningen foregår hjemme i velgernes egen stue, men at stemmeregistreringen kan gjøres elektronisk i valglokalet. Blant annet kan valgresultatet da presenteres mye raskere enn man klarer med manuell telling av stemmesedler av papir.

Om Estlands elektroniske revolusjon ikke tas på alvor, kan kanskje land som stortingsflertallet tradisjonelt omtaler i mer positive ordelag, friste? India og Brasil klarer også det Norge ikke tør prøve seg på..

Selv om både vi og FrP (i mange sammenhenger) er mot å sløse med andres penger, kan kanskje innhenting av erfaringer fra India, Brasil, Estland – og fra Demokratene i USA foreslås? FrP kan foreslå å hente eksperter hit. De andre partiene kan foreslå studieturer.

Ib Thomsen og Bård Hoksrud anbefales å jobbe mer med ideen, så løsner det nok tilslutt. De andre partiene er allerede forbi stadium 1 (å fortie forslag), og er på stadium 2 (latterliggjøring). Snart kommer de forhåpentligvis til stadium 3 (later som om forslaget er deres eget).

Og hvis Stoltenberg og co er så bekymret for valgdeltagelsen som artikkelen hevder, kan de lese mer om tiltak for å senke terskelen til valglokalet her. Og her.

Og du kan lese mer om elektronisk valgavvikling her.

Tags:

Mest lest

Arrangementer