Ukategorisert

Supportere kan være grusomme

Bjørn Magne Solvik kommenterer fotball, på det politiske nettstedet Liberaleren.

For mange er fotball svært viktig. Noen av oss som skriver på Liberaleren bruker en del tid på denne idretten. Vi kan være rykende uenig om hvem som er best, om hvem som vinner og om spillere på de forskjellige lagene. Vårt politiske grunnsyn farger fotballdebattene, og jeg vil påstå at vi er snillere i omtalen av motstandere enn mange andre. For liberalister, spesielt vi som er verdiliberale, er mangfold og respekt for andre meninger, andre holdninger og andre personer et grunnleggende prinsipp. Derfor er fotballdebatter mellom liberale personer i en helt annen tone enn det vi kan oppleve i mange supporterklubber.

I år har det vært mye bråk i norsk fotball. Spesielt er det lett å huske rasismebråket mellom Peter Ijeh og Kristoffer Hæstad som blant annet Dagbladet har skrevet mye om. Alle trodde denne hendelsen var gått i glemmeboken, helt til Start-spilleren ble fremstilt som nazist på et manipulert bilde på debattsider som ofte brukes av Viking-supportere. Heldigvis tar supporterlederen til Viking avstand fra hetsen, ifølge Dagbladet.

Sterke personangrep og hets er med på å skape et dårligere samfunn. Det er med på å skape vondt blod mellom personer som deler den samme lidenskapen, nemlig fotball. Eller for å si det enkelt, det er ikke rart det er krig i verden når fotballsupportere behandler hverandre og motspillere som sine verste fiender.

Det er ikke ønskelig og det er umulig å bruke lovverket til å regulere bort hets og det som vi verdiliberale kaller for fryktelige ytringer. Selvjustisen er sterk nok, noe denne ukens sak har bevist på en god måte. Supporterklubben til Viking og Viking rydder opp.

Tags:

Mest lest

Arrangementer