Ukategorisert

Stortingsrepresentanter blir for unge til lappen

Seniorforsker i transportsikkerhet ved Sintef, Dagfinn Moe, fremmer et usedvanlig dårlig forslag. Han mener, ifølge NRK, at aldersgrensen for å kjøre bil bør økes radikalt.

–Ideelt sett burde aldersgrensa for førerkortet, i hvert fall den fulle frihet til å kjøre bil, være et sted mellom 23 og 25 år, sier Moe.

Han skjærer alle over en kam, og mener at ungdommene er umodne i trafikken. Faktumet er at det er dumt av politikerne og forskere å fastsette modenhet til en bestemt bursdag, uansett om dette gjelder førerkort eller seksualitet. Modenheten vil variere fra jente til jente og fra gutt til gutt. En spesiell alder bør ikke være et absolutt krav for å kjøre bil eller motorsykkel. Kunnskap er mye viktigere enn alder.

Dersom Dagfinn Moe hadde fått bestemme, ville stortingsrepresentant Anna Ljunggren , Arbeiderpartiet, vært for ung til å ha førerkort. For ung til å kjøre bil og motorsykkel, men gammel nok til å bestemme nivået på skatter og avgifter og hvordan Norges narkotikapolitikk skal være. Liberaleren håper Moe ser at noe er fundamentalt galt i forslaget som han har presentert i dag.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Helge
14 years ago

Forbudspolitikken fortsetter – kanskje først og fremst fordi det er så lettvint å slenge frem noen flere forbud og regler, både for politikere og forskere..

I tillegg kan nevnes at uttalelsen: «Ungdom klarer ikke å trekke konsekvensene av egne handlinger» – ikke akkurat får meg til å føle meg for sikker på Stortingets dømmekraft…yngre folk sitter som du nevner der.

På den annen side så kan utsagnet brukes om de fleste på Løvebakken fra mitt ståsted.

J.K. Baltzersen
14 years ago

Er det noen aldersgrenser som bør settes opp, er det stemmerettsalderen og valgbarhetsalderen for Stortinget.

IvarE
IvarE
14 years ago

En grense som vel bør settes ned, hvis ikke alle de andre skal settes opp, er aldersgrensen for å kjøpe sprit. Jada, jeg kjenner argumentene, men jeg tror faktisk ikke det ville blitt særlig mere ungdomsfyll om 18-19-åringene fikk kjøpe sprit. Vi kan være enige om at fylla sikkert ikke ville blitt mindre, men neppe særlig mere omfattende heller. Det er et stort paradoks at de får stemme ved valg, kjøre bil, kan sendes i krigen, og de har allerede i tre år blitt ansett som voksne i strafferettslig forstand, men å kjøpe en flaske sprit – se det er… Read more »

Fra arkivet