Ukategorisert

Englene flyr lavt om dagen..

Særlig der kongsdatteren befinner seg. Kjære NRK-sjef: Du bare sette opp en kongelig ekstrautgave av Nytt på Nytt, om så er med Anne-Kat alene i studio. Det ville nok blitt hyggelige seertall.

At prinsessen starter engleskole var et befriende humor-innslag i en ellers regnvåt og begredelig sommer (her på Østlandet). Skolen er oppkalt efter Astarte – som er bedre kjent under andre navn; Afrodite, Venus og Juno.

Om det er fleinsopp fra Lommedalen, englestøv fra Mette-Marits tidligere omgangskrets, eller bohem-svigermoren som har bidratt mest til prinessens new age-image skal være usagt. Muligens burde politiet undersøke hva som røkes innerst i Lommedalen.. Å gi avkall på tittelen kongelig høyhet betyr åpenbart at man kan være høy på annet enn kongelighet.

Efter at prinsessen gav avkall på tittelen kongelig høyhet begynte hun å brødfø seg og mannen ved å tjene penger på å lese eventyr for barn. Nå utvider hun sortimentet med eventyr for voksne.

Noen må ha fått englene i hodet, og mener prinsessen snarest må melde seg ut av statskirken – fordi hun shopper fritt på det religiøse/åndelige markedet. De har kanskje glemt at statskirken forutsetter både engler og mirakler? En biskop har til og med gitt ut en bok med tittelen «Engelen ved din side«.

En PR-fyr mener Norge har «verdens mest spennende kongehus.» Det er sikkert en formulering Kong Harald finner stor trøst i akkurat nå. Det er jo imponerende at Märtha klarer å sette den engelske kongefamilien i skyggen. Det skal mye til for å oppnå akkurat dét.

Det burde borge for en viss kvalitet når man knytter noe opp til Slottet, sier Nordby til NTB. Om at hjemmesiden for prinsessens skole er knyttet opp til Slottet. Nordby er altså den markerte republikaner, statsviter og kronprinslærer Trond Nordby. Kvalitet skal altså knyttes til en institusjon basert på arv fremfor kompetanse? Republikaneren bør gå i seg selv.

Den treårige utdannelsen prinsessen promoterer skal lære elevene å behandle folk med healing, berøring, gre auraen (?) og jording. Jeg har visst lenket til feil type jording: «Jording er det som forbinder oss med jorden. Det er den som gjør at vi kommer inn i nuet og kan delta i livene våre. Derfor har vi viet en hel helg til temaet jording. Du lærer å gi slipp og bli bevisst din egen jording gjennom ditt møte med naturen og musikk. I tillegg videreutvikler du evnen til å se deg selv i møte med andre. »
Før ble i det minste hysterikere behandlet. Nå er det visst hysterikerne som behandler oss andre.

Journalister og andre bruker sikkert synonymordboken flittig når denne saken skal diskuteres. Eksentrisk er et av ordene som brukes om new age-fenomenet prinsessen er påvirket av. Og det er Asbjørn Dyrendal, religionshistoriker ved NTNU og redaktør av bladet Skepsis som velger e-ordet til å karakterisere den sannsynlige reaksjonen i kongeparets generasjon. Eller som eksentrisk forklares med i Bokmålsordboken: Uvanlig, underlig, forskrudd. Akkurat, ja.

Prinsessevenn og den kulturelle halvdelen av sommer-regjeringen (ja, jeg tenker på Trond Giske) kan jo be en av sine venner i kulturlivet komponere en bohemenes inntogsmarsj – som kan fremføres på første og beste seanse på Slottet. Skrev jeg «seanse»? Jeg mente naturligvis slottsmiddag.

Om Mette-Marit tok med seg englestøv inn i kongefamilien vites ikke. Nå handler visst alt om engletøv.

Det kan ikke være enkelt å være monarki-tilhenger nå om dagen. Eller hva, Røe Isaksen?

At akkurat den nyheten «tar av» i alle medier (!) er kanskje ikke så rart?

Tags:

21 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
uk-expat
uk-expat
14 years ago

Ja det skal litt til for aa sette det britiske kongehuset i skyggen naar det gjelder overtro og tull.

Heldigvis, i motsetning til det britiske kongehuset, den lettere forvirrede medlemmet skal opp paa tronen en dag.

Jeg vet ikke om det er arv eller oppvekst, men de virker saarbare for tullete ideer. Det er aapenlyst at utdannelsessystemet har sviktet de kongelige.

Bigboyen
Bigboyen
14 years ago

Hva har denne artikkelen å gjøre på liberaleren? Kan ikke se den tar for seg noe liberal politikk, bare en manglende liberal personlig holdning til et bestemt spørsmål.

Jeg ser ingen grunn til å latteliggjøre mennesker med en annen tro enn meg – det er grunnleggende i min liberale holdning.

Pleym
Pleym
14 years ago

Vi kommenterer aktuelle saker i nyhetsbildet. Liberaleren er som kjent mot monarkiet, og denne saken får monarkistene til å skamrødme, evt. forsvare «mangfoldet» i kongehuset. Det er liten tvil om at folks oppfatning av monarkiet også vil farves av hva en født prinsesse (selv uten tittelen HKH) foretar seg. La det ikke være tvil: Vi er for mangfold, vi er for at alle skal kunne søke lykken og selv definere hva lykke er. Enhver må få gi uttrykk for forvirringen som råder i ens hode, og forsøke å tjene penger på det. Men Bigboyen må gjerne få opptre som prinsessens… Read more »

MariaMariaOslo
14 years ago

Look at the bright side… det blir jo mye penger spart når HM Kongens Garde erstattes med englevakter…

Bigboyen
Bigboyen
14 years ago

«La det ikke være tvil: Vi er for mangfold, vi er for at alle skal kunne søke lykken og selv definere hva lykke er. Enhver må få gi uttrykk for forvirringen som råder i ens hode, og forsøke å tjene penger på det. »

Bra – og da burde vel du holdt deg for god til å latterlig gjøre andre sine tro/overtro. Og jeg er helt enig i at monarkiet bør fjernes, men det er helt uavhengig av hva jeg mener om medlemmer av kongefamilien. Jeg tror ikke det tjener republikanere å drive med personlig latterliggjøring for å fjerne monarkiet.

Pleym
Pleym
14 years ago

Som kjent er latterliggjøring et mye brukt middel mot maktmennesker. Selv om det kan diskuteres hvilken makt prinsessen har – annet enn over salgstallene til sladderpressen.

«Jeg tror ikke det tjener republikanere å drive med personlig latterliggjøring for å fjerne monarkiet.»

Jeg kan forsåvidt være enig, med den vri at personene knyttet til monarkiet klarer latterliggjøringen best selv.

MariaMariaOslo
14 years ago

Når ble det forbudt å latterliggjøre andre og andres tro/religion?
Go ahead! Feel free.

De fleste ikke-overtroiske/religiøse blir stadig latterliggjort ved at dem blir sett på som ventende i helvetes ild.
Og kjenner man ikke sin egen engel, hva kjenner man da, sin egen demon liksom?

pføy!

Religion/overtro er prevensjon mot intellektet.

Anonym
Anonym
14 years ago

Liberalister bør være glade for at Kvakksalverparagrafen er fjernet. Finnes det liberalister som er tilhenger av legemonopol? Neppe. Når det gjelder hvorvidt det Martha driver med er tull eller ikke, er det ikke opp til politimyndightene å vurdere. Man har religionsfrihet, og de som vil tro på henne, bør kunne ha friheten til å gjøre det. Vitenskapen er ikke kommet langt nok til å kunne avkrefte eller bekrefte alle spørsmål, og vitenskapsmenn er ofte uenige. Man kan ikke med det som våpen i hånd stoppe Martha fra å gjøre dette. Jeg mener man bør la folk få holde på med… Read more »

Voodoo-king
Voodoo-king
14 years ago

Er ikke monarkiet bra å ha som en sovende forsikring. Hva beskytter egentlig minoriteten mot majoriteten. Vi opperer jo med prinsippet all makt fra denne sal, er dette å ha en republikk, hvor ble det av skillet mellom den lovgivende og utøvende makt. Vi har ingen til å legge ned veto mot lover som kommer fra stortinget, jeg ser ikke den maktfordelingen vi er så stolte av å tro vi har. Er det så liberalt å ikke tolerere å bli latterliggjort, eller se andre bli det. Tror ikke intellektet tar skade av å tenke på trekantede frikanter, eller konsepter som… Read more »

Pleym
Pleym
14 years ago

«Er ikke monarkiet bra å ha som en sovende forsikring.» Nei. «Hva beskytter egentlig minoriteten mot majoriteten.» Et minoritetsvern i grunnloven. F.eks mot tortur, mot fengsling uten dom etc. «Vi opperer jo med prinsippet all makt fra denne sal, er dette å ha en republikk, hvor ble det av skillet mellom den lovgivende og utøvende makt.» Liberaleren er tilhenger av maktfordeling, og har tidligere kommentert at parlamentarisme (som vi har i Norge) er å oppheve maktfordelingen. «Vi har ingen til å legge ned veto mot lover som kommer fra stortinget, jeg ser ikke den maktfordelingen vi er så stolte av… Read more »

Frank
14 years ago

Akkurat det der med Nytt på Nytt tenkte jeg også. Det bør pronte settes opp en ekstrasending.

Per
Per
14 years ago

Synes innlegget gir mer uttrykk for redaktørens personlige oppfatning av Märthas tro enn å være noen argumentasjon for eller mot monarkiet. Joda, jeg ser at innlegget har et humoristisk preg, og det er ikke noe galt i det. Men det finnes da nok av eksempler på presidenter rundt om i verden med merkelige oppfatninger om både det ene og det andre, uten at dette er noe argument mot republikk. Så jeg synes argumentasjonen som brukes i innlegget blir noe tynn. Synes også denne oppfordringen (selv om den nok også er ment humoristisk): «Muligens burde politiet undersøke hva som røkes innerst… Read more »

Pleym
Pleym
14 years ago

Jeg kunne sikkert byttet ut «politiet» med «noen» i den setningen. Poenget var bare å finne forklaringer på denne irrasjonelle adferden til prinsessen. Hva hun inntar er for meg helt likegyldig.

Det er litt trist å oppdage at vi har lesere som ikke forstår at humor, ironi og sarkasme er godt egnede virkemidler i den politiske og ideologiske kampen. Var vårt forsvar for Muhammedkarikaturene helt bortkastet på våre lesere?

Per
Per
14 years ago

Joda, jeg forstår godt at humor, ironi og sarkasme kan være godt egnede virkemidler i debatten. Mitt poeng er at innlegget ikke lykkes spesielt godt, siden det går på personlige sider ved prinsessen og ikke på hennes rolle som prinsesse. Humor, ironi og sarkasme bør etter min mening i en debatt som denne gå på hvordan en offentlig person skjøtter sitt verv, og ikke på en høyst personlig sak som tro. Märthas tro er fullstendig irrelevant for debatten om vi skal ha et kongehus eller ikke. All den tid et slikt innlegg kunne vært skrevet om hvem som helst mot… Read more »

Pleym
Pleym
14 years ago

Ja, det kan godt hende ironi og sarkasme er dårlige virkemidler til å hanskes med overtro av ymse slag. Du må gjerne hevde at denne saken (eller min artikkel) ikke har noe med hennes rolle som prinsesse å gjøre, men når Olav Versto, broren til Slottes informasjonssjef – og politisk redaktør i VG) innledningsvis på kommentarplass i VG slår fast at denne saken er en belastning for kongehuset, tror jeg det er delte meninger om at dette ikke har noe med prinsesserollen å gjøre.. http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=153862 Som VG har skrevet i en annen artikkel, har nordiske kongehus både drevet med spiritisme… Read more »

Bent Johan Mosfjell
14 years ago

Enhver bør selvsagt få tro på den religionen man ønsker. Likeledes bør det være lov å starte alternative skoler basert på en slik tro. Den liberale ideologien har en ekstrem toleranse for motbydelige ting, på de fleste områder. Det betyr imidlertid at det er irrelevant for samfunnet hva mennesker tror på eller velger å gjøre. Det er fullt mulig å konstruere et hypotetisk liberalt samfunn der ingen velger å bruke teknologi og der selberging er standarden – med tilhørende gjennomsnittlig levealder på 30 år. Det betyr imidlertid ikke at det er irrelevant hva som befinner seg i menneskers hode. Jeg… Read more »

Per
Per
14 years ago

Pleym, jeg har ikke mer å si i sakens anledning, men bare konstaterer at det finnes delte meninger om denne saken.

Som en digresjon vil jeg si at jeg har gått rundt med strofen «Finnes det engler» fra Rene Andersens sang «Livredd» på det indre øret de siste dagene siden denne saken kom opp…!

Eva Pleym Lund
Eva Pleym Lund
14 years ago

I går kveld skrev jeg en mye mer «hissig» kommentar enn i dag…Men den kom ikke inn. Error-sto det på siden :O) Lurte på om jeg var nektet tilgang… I dag har engasjemang og temperatur senket seg litt , men jeg vil alikevel legge inn en kommentar. Jeg syns prinsessen er tøff jeg. Tøff som tør stå frem å si at hun tror på engler. SÅ mye tror hun at hun vil dele det med andre. Og det handler ikke bare om engler da, selv om de fleste har hengt seg opp i det. Det handler jo om å hjelpe… Read more »

Hanne og Kine
Hanne og Kine
14 years ago

Det kreves mot for å stå fram som åndelig i dag. Det kreves et utrolig mot for å være kongelig og stå fram med en skole som skal lære bort healing og englekontakt. Vi synes Märtha er kul!! Og støtter henne helt og fullt. Mange mennesker frykter det ukjente, og angrep er som kjent det beste forsvar. For 200 år siden ville dere brent Märtha på bålet. Bare på grunn av at hun bruker tid og innsats på et område dere ikke er interessert i. Globalt har interessen for åndelige spørsmål ekspandert enormt, og de fleste i dag tror på… Read more »

Per
Per
14 years ago

Bare en liten korreksjon til Hanne og Kines innlegg: Liberalister hadde nok ikke brent Märtha på bålet, men andre kunne nok ha gjort det for x antall hundre år siden dersom hun hadde stått frem på denne måten da. Ellers skriver dere mye bra. Ikke glem at det er de liberale ideene som har ført til at vi har den friheten vi har i samfunnet nå, slik at kristenfundamentalister ikke lenger har all makt over leg og lærd.

Eva Pleym Lund, er hun i slekt med redaktøren?

Pleym
Pleym
14 years ago

Vi er søskenbarn. Og begge medlemmer av Venstre. Således står vi langt fra hverandre politisk 🙂

Fra arkivet