Ukategorisert

La syklistene få dope seg!

Liberaleren vil legalisere doping, og vi mener det er naturlig at lederne i idrettsbevegelsen innehar en liberal holdning til hva utøverne helt frivillig putter i egen kropp.

Det nærmer seg slutten av Tour de France, også kjent som verdens tøffeste sykkelritt. I Norge har alle interesserte kunne følge arrangementet på TV2. Sykkelfesten er ferdig til helgen, med finale i Paris på søndag. Den første delen av rittet var vellykket, dersom suksess måles i at ingen utøvere ble tatt for bruk av ulovlige midler de første dagene. Slutten blir regnet som en katastrofe, fordi utøvere er tatt for bruk av ulike ulovlige midler. Det skjer etter at sykkelsporten har slitt med et frynsete rykte i mange år. Dopsakene har stått i kø de siste årene.

Årets Tour de France er bare et av mange bevis på at kampen mot doping er tapt. Liberaleren har påpekt dette i mange år. Vi forstår at reguleringer ikke fungerer. Vi fastslår at reguleringer har en rekke bivirkninger. Idrettsutøvere er som folk flest. De fleste tilpasser seg begrensningene og vi gjør alt for å omgå dem. Derfor er kampen mot doping tapt.

Liberaleren er for at hver arrangør, hver idrettsorganisasjon skal fastsette rammebetingelsene for sin idrett. Det er en del av den private eiendomsretten, men vi ønsker at aktørene skal ha liberale holdninger til bruk av doping. Først og fremst fordi liberale holdninger og liberal praksis skaper like konkurransevilkår mellom utøverne, et standpunkt som også seniorforsker Claudio Tamburrini har, ifølge Klassekampen. I tillegg mener Liberaleren at også idrettsutøvere, på lik linje med andre, skal ha rett til å putte hva som helst i egen kropp. Vi skiller ikke mellom cannabis og lagkameratens blod. Frihet til å behandle egen kropp etter eget ønske må være nøkkelen for alle som kjemper for økt frihet. Når nøkkelen i tillegg gir positive ringvirkninger, i form av like konkurransevilkår uten at det medfører tvang ovenfor andre, bør den brukes for alt det er verdt. Derfor bør arrangøren ASO tillate økt frihet for syklistene i Tour de France ved neste korsvei.

Tags:

19 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
14 years ago

Hva med å snu det hele på hodet? Arrangøren må da være i sin fulle rett til å arrangere et dopfritt sykkelritt. Hvis enkelte syklister foretrekker å dope seg, kan de starte sitt eget, konkurrerende ritt der doping er tillatt. Personlig mener jeg det ville være betenkelig om man skulle redusere Tour de France (Eller et hvilket som helst idrettsarrangement, for den saks skyld) til en konkurranse om hvem som er flinkest til å dope seg. Derimot har jeg ikke noe problem med å tillate folk å dytte i seg hva de måtte ønske av skadelige stoffer – jeg gjør… Read more »

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
14 years ago

For all del – jeg tror ikke at alle vil dope seg om man gjør det tillatt. Derimot tror jeg det vil være et sterkt press for å dope seg – vi må da anta at grunnen til at folk doper seg er at det er prestasjonsfremmende, og da vil det være vanskelig for udopede å konkurrere mot dopede. Kall meg reaksjonær og naiv, men jeg synes det alt i alt ville være bedre om man forsøkte etter beste evne å holde idretten dopfri. Hva høydehus angår, mener jeg det grenser til det usportslige å benytte seg av dem, men… Read more »

Helge
14 years ago

Idretten blir nok aldri kvitt dop problemet uansett, så jeg er i grunnen villig til å være enig i at dop bør være lovlig.

Det en besnærende tanke at vi egentlig rett og slett innrømmer at all toppidrett faktisk er rovdrift på kroppen uansett – milevis fra sitt såkalte sunnhetsideal.

Idrett burde være det det er…og en burde ha som verste mareritt at ens håpefulle begynte med galskapen.

Roberth
Roberth
14 years ago

Le Tour de France er til syvende og sist et reklameprosjekt. Det ble startet som et reklameprosjekt, og er fortsatt avhengig av sponsormidler. Touren arrangeres som et pro-tour-ritt, så om TdF skulle tillate dopede ryttere, måtte hele pro-touren (http://www.uciprotour.com/) tillate doping. Alternativet måtte være å trekke TdF fra pro-touren, men jeg ser ikke helt gevinsten i å gå fra verdens største sykkelritt til et lite bakgårsritt med «Jean-Pauls pølser og pommes frites» som hovedsponsor (jeg har liten tro på at bedrifter stiller seg i kø for å støtte totalt ukjente, men dopede ryttere). La oss derfor anta at UCI skulle… Read more »

Seide
14 years ago

Når det gjelder faren for å dope seg i et ritt, vil jeg nok heller sett på de tynne hjulene rytterne bruker, som nok skaper mye flere skader enn bivirkningene av doping under svært kontrollerte former. Skrev en artikkel med referanse til artikkel om to forskere som fremmer dette synet. http://simeneide.blogspot.com/2007/07/doping-er-bra-for-idretten.html

Trond
Trond
14 years ago

Å gjøre bruk av doping til et spørsmål om frihet er etter mitt syn ikke bare et bomskudd; det viser at enkelte verdiliberalere/libertarianere overhodet ikke kan tenke. Å ha spilleregler i et spill (en idrett) er like selvsagt som at arbeidsgiver ikke ønsker fyllikker og narkomane på jobben.

sjukheit
14 years ago

Her må eg sei meg einig med siste. Det er ingenting liberalt med doping i idretten. Det må vere opp til arrangøren å avgjere om ein vil ha dopa deltakarar eller ikkje. Og så lenge ein idrett ynskjer sponsorkrefter, vil dei antaglegvis velje vekk doping.

andyq
andyq
14 years ago

Selvsagt må dette være opp til arrangørene, ingen tvinger noen til å sykle her.

Folket får selv bestemme hva de vil se, men det faktum at amerikansk bryting, NHL, MLB(aseball) og UFC har millioner av seere, taler vel mot at ingen gidder å se på sporter der noen doper seg.

Topp-idrett er kun underholdning, ingen grunn til å bruke mye energi på noe som faktisk bare er et av flere program folk kan se på TV.

Trond
Trond
14 years ago

Bjørn Magne; så fordi noen bryter fartsgrensene, så bør vi avvikle fartsgrenser? Fordi noen jukser på eksamen, så bør vi avvikle enhver eksamensregel? Er det «illiberalt» å kreve at utvøvere etterlever visse regler som er satt i forkant av konkurransene? Så «frihet» er altså synonymt med at hver og en skal ha en rett til å gjøre/ikke gjøre det som faller en inn? Skiller du ikke mellom politisk frihet, og de frivillige forpliktelser du påtar deg når du velger å delta i et konstruert spill, som f.eks. en idrett? Er frihet retten til å gjøre hva man vil, når man… Read more »

Per
Per
14 years ago

Hvis UCI eller Tour de France-ledelsen skulle tillate doping ville det føre til et gigantisk tap av markedsverdi. Som liberalist er jeg tilhenger av markedsøkonomi, og det er rett og slett ikke god økonomi for arrangøren å tillate doping. Hvor skulle sponsorene i så fall komme fra? Hvem ville gidde å sitte og se på en konkurranse hvor man visste at det var den beste doperen som vant, og ikke den beste utøveren? Ikke mange! En konkurrerende arrangør, som ikke tillot doping, ville raskt utkonkurrere en arrangør som tillot det. Derfor vil det ikke skje. Det er ikke tilfeldig at… Read more »

Roberth
Roberth
14 years ago

Det er en forskjell på utholdelsesidrett og andre idretter. Det er få som bryr seg om doping i f.eks. fotball. Når seere benker seg foran en kamp, er ikke spørsmålet «hvor mye orker X?» spesielt sentralt. Forskjellen mellom idrettene gir også forskjell i publikums forventninger. Det kan også være mulig å forandre folks oppfatninger om doping, men slik det er nå, vil det å tillate doping være selvmord for sykkelsporten. At mange bryter reglene er ikke nødvendigvis en god grunn til å endre reglene. Skal man f.eks. tillate holding i fotball? Når det gjelder Michael Rasmussen, er dette mere ambivalent.… Read more »

Per
Per
14 years ago

Roberth: Regelen er slik at dersom noen bryter meldeplikten innenfor 45 dager før en «Grand Tour» (dvs. TdF, Giro d’Italia eller Vuelta d’Espana) gir reglene tillatelse til at arrangøren KAN utestenge utøveren fra konkurransen. I det tilfellet tillates 0 uteblivelser. Så jo, han har teknisk sett brutt reglene. TdF-arrangøren sa også (før Rasmussen ble utestengt) at dersom de hadde visst om før Touren startet at han hadde brutt meldeplikten, hadde han ikke fått lov til å starte. Så her har det vært kommunikasjonssvikt på forhånd mellom UCI, evt. det danske sykkelforbundet, og TdF-arrangøren mht. hvilke brudd på meldeplikten Rasmussen har… Read more »

Roberth
Roberth
14 years ago

Per: Jo, jeg er klar over det. Men så vidt jeg vet, har UCI erklært at de ikke håndhever denne regelen, og at regelen kommer til å bli slettet fra reglementet. Så denne regelen gjelder ikke i praksis.

Uansett lot de Rasmussen starte, og da burde TdF-arrangørene tatt konsekvensene av det. Skulle de ha utestengt ham, måtte det vært på forhånd.

Per Anton Rønning
14 years ago

Det er ikke syklistene som eier Tour de France. Derfor må syklistene innordne seg de premisser som Touren arrageneres på. Det er også en frivillig sak om man vil delta i konkurransen, og vil man delta får man pent godta startbetingelsene. Så lenge disse betingelsene utelukker doping, må bruk av dop medføre utkastelse. Men også den enkelte syklists sponsor må ha et ord med i laget her: De må kunne bestemme om de aksepterer at en utøver jukser seg til siser eller bedre plassering enn han ellers ville fått. Når man velger å være idrettsutøver avgjør man ikke selv om… Read more »

Ann
Ann
14 years ago

Det er blitt så vanskelig å hevde seg i toppsport, at fler og fler presses til å benytte dopingmidler.Etter hvert er jo også blitt sånn at den ene halvparten av sportsreportasjene dreier seg om resultatene, og den andre halvparten om hvem som har dopet seg for å oppnå disse. Jeg har et forslag som kanskje kan få slutt på problemet. Vi arrangerer to typer konkurranse – en for de som doper seg, og en for de som ikke gjør det. Da kunne man hatt Dopolympics og Nolympics. De som blirr tatt med doping i Nolympics, blir sendt over til Dopolympics-teamet.… Read more »

Per
Per
14 years ago

Roberth: Takk for opplysningen, jeg var ikke klar over at man planla å slette denne regelen.

Jeg er enig i at Rasmussen heller burde vært utestengt før start enn kastet ut underveis. Såvidt jeg har forstått presset sponsoren av laget (Rabobank) på for at Rasmussen skulle kastes ut når dopingmistankene hang over ham og ga negativ publisitet for sponsoren. Men en skal ikke se bort fra at også arrangøren ønsket ham ut av rittet, med fjorårets fiasko friskt i minnet (man vet jo fremdeles ikke hvem som kommer til å stå som den endelige vinneren av fjorårets ritt).

Fra arkivet