Ukategorisert

Skadelig lederstrid for Venstre

Blant en partileders oppgaver bør være å bygge opp lederemner og efterfølgere. I Olaf Thommessen har Lars Sponheim fått en nestleder han ikke vil ha, og som han gjør sitt beste for å desavuere. En slik situasjon er hverken Venstre eller Thommessen tjent med.

Partilederen ser seg (eller partiet) åpenbart tjent med den stadige hakkingen på Olaf Thommessen, siden han gjentar denne øvelsen med jevne mellomrom.

Det er på Unge Venstre sommerleir at Lars Sponheim har delt ut en ørefik til sin nestleder, behørig omtalt i Aftenposten, Dagbladet og Dagens Næringsliv. Så langt.

Er det virkelig god personalpolitikk i Venstre å uttale seg om sine medarbeideres egenskaper, slik Sponheim her gjør?

Sponheim uttaler ifølge Aftenposten: » Veien til å bli partileder er krevende. Det finnes ingen short-cuts. Dette har jeg kommunisert direkte til Olaf», og «- De som tror det bare er å knipse med fingrene, har ingenting her å gjøre. Jeg har vært partileder i 12 år, men det er først nå jeg føler at jeg er på høyden».

Kritisk til Thommessens kritikk av UNE
Sponheim velger å trekke inn sommerens strid mellom UNE-direktør Sjeggestad og Venstres nestleder: «- Da Olav startet nettstedet tidenstegn.no der han har kritisert UNE, var det en problemstilling at han der kunne si og skrive ting som ikke var Venstres politikk. Jeg mente da, og nå, at Venstre ikke kan hefte for hva han gjør der. Det er problemstillinger knyttet til at en nestleder har andre arenaer, men så langt mener jeg det har gått greit.

– Olaf har fremsatt en generell og ikke begrunnet kritikk mot UNE. Det kan ikke partiet Venstre stille seg bak. Vi var med på å opprette UNE. Jeg forstår godt hvorfor Sjeggestad ville vite hva Venstre mente, sier han.» Ifølge Aftenposten.

Sponheim unnlater å nevne at Venstres landsstyre har vedtatt en uttalelse som gir Thommessen ryggdekning for kritikken av UNE.

Sponheims meritter
Lars Sponheim har sittet på Stortinget for Venstre siden 1993, og brakt partiet inn i 2 regjeringer. Han overtok som partileder i 1996, efter å ha skubbet Odd Einar Dørum tilside.

Sponheims beste periode var kanskje hans første, da han representerte Venstre alene på Stortinget. Partiet ble profilert som liberalt både økonomisk og i verdispørsmål. Et parti liberalere kunne kjennes ved. En velfortjent suksess kom ved stortingsvalget i 1997, men partiet valgte å gå i regjering med illiberale partier som KrF og SP.

I 2001 var det sentrumskamerat Kjell Magne Bondevik som berget Venstre og Sponheim. KrF kunne nemlig ikke gå i regjering med Høyre alene. Frem til 2005 var 1997-valget et foreløbig rikspolitisk toppunkt for Venstre under Sponheim (stortingsvalg: 1993: 3,6%, 1997: 4,5%, 2001: 3,9% – og 2005: 5,9%. Fylkestingsvalg: 1995: 4,7%, 1999: 4,2%, 2003: 3,7%). Hverken Sponheims tidvis liberale profilering av Venstre, eller regjeringsdeltagelsene gav Venstre noe løft. Dét var det misfornøyde Høyre-velgere som gav Venstre i 2005.

Da hadde partiet deltatt i 2 regjeringer på 8 år – avhengige av FrP, men uten å makte å få regjeringene til å forholde seg til FrP, eller til partiets stadig sterkere vekst.

Efter det dårlige valget i 2001 ble det gjort forsøk å kaste Sponheim som leder i 2002, og på nytt på 2004-landsmøtet. Da kom Thommessen inn som nestleder.

Thommessen – fremtidig leder eller løs kanon?
Lars Sponheim mener Thommessens fremste problem dersom han sikter mot ledervervet i Venstre, er at han ikke sistter på Stortinget. Selv om alle partier holder seg med nestledere hvis force skal være at de ikke er en del av stortingsmiljøet, er det vanskelig å være uenig med Sponheim. Hvis Thommessen av et V-landsmøte skulle bli leder (først), vil det innebære at det må ryddes plass til ham. Hvis Thommessen klarer å komme seg på Stortinget først, står han sterkere i kampen om ledervervet.

Da er det kanskje ikke så rart at Sponheim fremholder den andre nestlederen, Trine Skei Grande. Hun er på Stortinget allerede, innvalgt fra nettopp Thommessens hjemfylke. En av Sponheims tidliger statssekretærer, Alvhild Hedstein fremheves også som en sterk og kommende partitopp. Også hun fra Oslo. I tillegg har fylket den aldri hvilende – og stadig mer Sponheim-nære Odd Einar Dørum som stortingsrepresentant. Oslo Venstre har kø av sterke kandidater om Dørum en dag skulle gi seg. Thommessen kan neppe vente seg fribillett til Stortinget fra eget fylke, uavhengig av om partilederen skulle komme med interne formaninger til egne støttespillere om å legge ut snubletråder.

Dermed kan Thommessens «nei» til plass på Akershus-listen i 2005 synes å være hans største tabbe så langt. La meg for sikkerhets skyld gjøre oppmerksom på at jeg var medlem av nominasjonskomiteen – og intervjuet Thommessen.

Om det virkelig var kampen for å stable eget firma på benene, som han selv sa, hensynet til familien, eller dét faktum at Akershus Venstres suverent sterkeste lokallag Bærum ikke var villig til å drive valgkamp for importerte kandidater som fikk Thommessen til å bakke ut, er jeg usikker på. Nå fikk Venstre nesten inn 2 fra Akershus – og med Thommessen på kampplass (2.) er det slett ikke umulig at partiet ville klart å kapre to mandater.

Ikke tjent med striden
Venstre-lederen er så dreven at han må vite at slike uttalser om sin egen nestleder som han kom med på Unge Venstres sommerleir vil bli gjengitt i media, og skape nye spekulasjoner om forholdet i partiledelsen.

Slikt er Venstre slett ikke tjent med, rett foran et viktig valg. Siden 1999 har Venstre hatt en nedadgående trend. Det er altfor tidlig å si om 2005-valget var et blaff, eller om det gode resultatet gav grunnlag for ny og mer stabil vekst.

Et liberalt parti bør ha mulighet for 10 – 20% oppslutning.

Enten må Venstre sette sin partileder på plass ved å gi ham beskjed om å bygge opp istedenfor å rive ned nestlederen, eller så må Thommessen ta et valg: Enten utfordre partilederen (ikke nødvendigvis om ledervervet men f.eks kreve respekt for nestlederposisjonen), eller trekke seg som nestleder og utgjøre en opposisjon utenfra, der han kan bygge seg opp til å delta i kampen om ledervervet den dagen Sponheim gir seg eller får reisepass.

Venstre har så langt ikke hatt noen god opptakt til en viktig valgkamp.

9 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrik Mellem
14 years ago

Jeg er veldig enig med deg i det du sier om Sponheims første periode på Stortinget. Da markedsførte han både seg selv og Venstre på en imponerende måte. Arbeidet i denne perioden endte med suksess, og siden har Sponheim aldri blitt den samme.

Pompøs og arrogant. Egentlig akkurat hva Venstrefolk notorisk løper rundt og beskylder oss sosialdemokrater for å være.

Pleym
Pleym
14 years ago

Det er forskjell på en person og et parti, Fredrik 🙂

Bigboyen
Bigboyen
14 years ago

Partieier Sponheim har nok ingen planer å gi fra seg ledervervet i neste stortingsperiode. Og med å sparke på Thommessen så sikrer han seg mot motkandidat om det skulle bli et dårlig valg i høst (og i 2009). Schei Grande er loyal mot Sponheim, og vil ikke være opposisjon mot han uansett utvikling i partiet. Og resten av Venstres Stortingsgruppe er uten tyngde til å være en maktfaktor. Og med signalet Sponheim sender ut om at han vil bruke alle midler for å knuse en annen kandidat så vil vi nok ikke se noen andre som tør stikke hodet frem.… Read more »

Venstre-medlem
Venstre-medlem
14 years ago

Jeg er av de som tidligere har tatt til ordet for Sponheims avgang, og ment han ikke har representert Venstre på en god nok måte. I dag mener jeg derimot at Sponheim har skjerpet seg, og fremstår langt bedre enn f. eks i forrige stortingsperiode. Jeg synes han er blitt flinkere til å fremstå som den rause og sosialt bevisste politikeren han egentlig er. I tillegg må vi huske på at han er den suverent mest erfarne og trente i Venstres stortingsgruppe. Ingen andre kan matche han her. Thommessen på den andre siden er både uerfaren og usikker i det… Read more »

bigboyen
bigboyen
14 years ago

«I dag mener jeg derimot at Sponheim har skjerpet seg, og fremstår langt bedre enn f. eks i forrige stortingsperiode» Så du syns det er greit at han angriper sin egen nestleder med jevne mellomrom? (Og Thommessen er jo ikke den første nestlederen Sponheim offentlig har ydmyket.) Jeg syns heller ikke Sponheim greier å markedsføre den sosiale delen av Venstres program, og det skyldes at det ikke ligger innenfor hans interessefelt. Det er synd, for det er der grunnlaget ligger for å vokse på bekostning av venstresiden i Norge. Det har jeg vanskelig for å se at skal kunne skje… Read more »

Venstre-medlem
Venstre-medlem
14 years ago

Hans «angrep» på Thommessen er snarere irettesettelser av en løs kanon og solospiller.
Udokumentert slakt av UNE, stadige offentliggjøringer av sitt ønske om å bli Leder osv. Han gjør det ikke akkurat lett for partilederen heller.

Sponheim er rett-frem og åpenhjertig både på godt og vondt. Selv foretrekker jeg en sånn stil, enn der alt skal skje på bakrommet i god LO\AP-ånd.

Venstredame
Venstredame
14 years ago

Jeg synes denne striden er ufattelig trist. Sponheim bør være klar over at Thommessen faktisk er valgt til nestleder av partiet han selv er valgt som leder for, og Thommessen er også valgt høyt opp på bystyrelista i Oslo. Ærlighet er veldig fint, spesielt når den opptrer i kjærlighet. Men fri meg fra irettesettelser av denne type som Sponheim kommer med, i følge avisene. Jeg får vondt i magen. Løs kanon og solospiller? Venstre er bygget opp av folk med egne, liberale meninger. Thommessen er liberal. Hva slags drittpakker er det egentlig vi har med å gjøre? Drittpakker fra journalister… Read more »

Anonym
Anonym
14 years ago

Det er synd at cannabis-dekriminaliseringen til ungdomspartiet ble stoppet av moderpartiet. Nå har Michelsen i Unge Venstre blitt tvunget til å tie ned det hele. Trodde «frisinnede» Venstre virkelig var frisinnet og ikke ga etter for tabuer. Tro omigjen. Voksne Venstre er mer bondsk enn det er urbant og frisinnet.

- O.
14 years ago

Storm i et vannglass. LS sier ikke noe nytt, og det er mer media som gjør det til noe større enn det er. For tiden har Venstre en god leder og en god nestleder. Men jeg har en følelse av at de kanskje burde snakke litt mer MED og litt mindre OM hverandre.

Forøvrig er det selvsagt Oslo Venstres nominasjonskomité i 2008-09 som avgjør hvem som blir Venstres neste leder, med mindre LS sitter helt til etter 2013-valget.

Man skal som kjent ikke si aldri.

Fra arkivet