Ukategorisert

Bonde kveles av politikere!

Eplebonde Nils Lekve i Ulvik sin sak er godt bevis på hvorfor ordningen med Vinmonopolet bør avvikles. Ja, Liberaleren forsvarer en norsk bonde!

Det er gått tre år siden Nils Lekve gjorde alvor av planene om å utvide inntektsgrunnlaget ved gården. Han begynte å selge sider. Han kjøpte inn pressemaskin og ståltanker fra Østerrike, og hadde investeringer på 2,5 millioner kroner. Dessverre fikk han økonomisk støtte fra det offentlige på innkjøp av utstyret. Dessverre fordi støtteordningene fra Innovasjon Norge blant annet medfører ulike konkurransevilkår. Det er Nærings- og handelsdepartementet som er hovedeieren i Innovasjon Norge. Selskapet forvalter også midler for Kommunal- og regionaldepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Landbruks- og matdepartementet.

Lekve fikk heldigvis også de nødvendige tillatelsene for å kunne servere smaksprøver av sideren, men gjestene må på Vinmonopolet på Voss, nesten en time unna, hvis de vil kjøpe med seg en flaske hjem som suvenir. Eplebonden må si nei til de som vil kjøpe flasker på gården, fordi norske politikere beskytter Vinmonopolet som om polet skulle være eget gull. Ifølge Nationen prøvde Venstre å gi bonden drahjelp. Lars Sponheim tok saken opp i Stortinget. Kun Fremskrittspartiet støttet Venstre i standpunktet om å tillate et klart avgrenset demonstrasjonssalg på fabrikken, slik at turister og andre som er innom og får orientering om sidertradisjonen, kunne få kjøpe med seg en flaske med ferdigprodukt.

–Vi stemte mot fordi dette går på prinsippet om alkoholinnhold. Hvis man hadde åpnet for at siderprodusenter kunne selge slike produkter, måtte man samtidig ha åpnet for en lang rekke produsenter, blant annet vinprodusenter. Hvis man først begynner å åpne for denne typen unntak, da truer man ordningen med Vinmonopolet, sier Rune Skjælaaen, stortingsrepresentant for Senterpartiet, i sitt forsvar for at de andre partiene stemte imot initiativet til Venstres leder, Lars Sponheim, ifølge Nationen.

Det er altså mulig å få smaksprøver av sideren på gården i Ulvik, men umulig å få kjøpt en flaske av produktet på gården til Nils Lekve.

Det er ikke rart at liberalister hater norsk alkoholpolitikk!

Tags:

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
14 years ago

Hvorfor er Venstre tilhenger av Vinmonopolet? Ser absolutt ingen grunn til at ikke Høyre og Venstre her skulle hatt samme standpunkt som FrP Forøvrig er fransk eplesider langt overlegen de to norske merkene på polet som holder ti prosent og er litt ekkelt søte. Prøv Domaine Dupont, søk på «Cidre» på Vinmonopolets hjemmesider og bestill den. Den har en meget god smak, en av de beste franske sidrene jeg har smakt. Noen foretrekker den industrielle smaken til Ecusson, men den er ikke tilgjengelig på polet. Det er trist at polet skal begrense valgmulighetene våre så mye – masse typer spesiell… Read more »

Pleym
Pleym
14 years ago

Det spørsmålet bør du kanskje stille til Venstre?

Anonym
Anonym
14 years ago

Sideren lider samme skjebne som sterkølet. Sterkølet selges jo knapt etter at det kom på polet. I Sverige derimot, har pilsen på polet bidratt til at folk MÅ gå på polet for øl, og det har gitt økt konkurranse mellom ølmerker, og høyere kvalitet på øllet. Grunnen er at polet der ikke kunne nekte små merker adgang – konkurransefiendtlige teknikker som å forhandle for at butikker kun skal føre dine merker, eller betale for gunstig hylleplass, saboterer for dette i Norge. Det er et paradoks at en antiliberal ordning som Vinmonopolet i Sverige har gitt økt konkurranse. Nok en grunn… Read more »

Anonym
Anonym
14 years ago

Det er bare typisk norsk selvplaging at ikke noen andre partier enn pariapartiet FrP tør å si en frekkert (som egentlig ikke burde vært en frækert).

Protestantisk skyldfølelse og jantelov.

Man er redd for å være mot Vinmonopolet. Det er til å le eller gråte av, eller begge deler kanskje. Disse nordmennene er komiske må jeg si

Anonym
Anonym
14 years ago

Et spørsmål: dersom vi skal legalisere hasj og marihuana, synes dere det bør på polet, og så får man vinen ut i butikkene, eller bør begge dele i butikkene med en gang?

Voodoo-king
Voodoo-king
14 years ago

Vinmonopol eller ikke. Dette handler bare om økonomi. Majoriteten i norge er lønnet av staten på en eller annen måte. Sosialdemokratiet har låst seg helt fast. Er en avhengig av staten er det lett å tenke at en rik stat betyr store budsjetter, høy lønn, sløv arbeidsdag eller lønn for ingen ting. Monopolprofitt gjør staten rik. Vinmonopolet vil bestå. Karl Marx hadde helt rett. Den herskende klassens tanker er i hver epoke de herskendes tanker. Den rådende ideologien og samfunnets normer er bare en overbyggning som opprettholder og rettferdiggjør at ting er som de er. Protestantisk skyldfølelse og jantelov forsterker… Read more »

Fra arkivet