Ukategorisert

Svart arbeid: Smart vri av Jens

Media slakter Erna Solberg for skivebom i angrepet på Jens under NRKs folkemøte igår. Men Jens serverte den perfekte argumentasjon for alle som vil bruke svart arbeid. Og slippe unna med det.

Erna har vært klar i i sin avstandstagen til ordfører Per Ditlev-Simonsens hemmelige konto i Sveits. Igår ville hun sette søkelyset på dem som kappes om å kritisere ordføreren. Hun pekte på at Jens har innrømmet å ha brukt såkalt svart dagmamma, og spurte om han hadde ryddet opp for seg. Om Solberg glemte eller ikke visste at Jens (og andre i samme situasjon) ikke har ansvar for å betale arbeidsgiveravgift, er uvisst. Det ble ihvertfall bomskudd.

Statsministeren arresterte Høyres leder øyeblikkelig, og debatten var tapt for henne. Men holder unnskyldningen hans?

Han betalte en dagmamma over en periode på 6 måneder i 1990, men uten å forvisse seg om at dagmammaen betalte skatt av pengene. Hvis Jens i sin selvangivelse hadde oppgitt at han betalte person NN født aabbcc kr. Y for dagmamma-tjenester, kunne ligningskontoret selv sjekket om NN hadde innberettet denne inntekten. Da ville såkalte svarte dagmammaer snart fått vanskeligheter med å unngå beskatning.

For å gi dagmammaen et hint om at Jens ville «gjøre det rette» kunne han stilt kontrollspørsmålet om dagmammaen innberettet denne inntekten, slik at den ville bli beskattet.

Politikere er som andre i den forstand også de velger den lette utveien, istedenfor å bale med offentlig byråkrati, skjemaer og desslike. Da bør de også være forsiktige med å dømme andre.

Erna Solberg kunne latt være å angripe Jens direkte, men påpekt at 43 av 169 stortingsrepresentanter har innrømmet å ha betalt for svart arbeid.

Når noen er så ivrige i sin fordømmelse av syndere bør en våken og kritisk presse gå dem efter i sømmene, ikke bare fortsette å jage den som blir fordømt.

At selveste statsministeren gir dem som bruker svart arbeid en «perfekt» unnskyldning, er også kommentert av Nettavisen ved Gunnar Stavrum.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer