Ukategorisert

Støtt Lobbyregisteret!

Stein Ørnhøis lobbyvirksomhet for en svensk løsning i jagerflykjøpssaken bør få de andre partiene til å støtte Venstres forslag om et eget lobbyregister på Stortinget.

SV er hittil det eneste partiet som har støttet Venstres forslag, men når Dagbladet avslører lobbyvirksomhet fra en av deres egne, er det plutselig ikke lobbyvirksomhet. Kun normal politisk aktivitet med standpunkter kjent gjennom flere tiår.

Mulig det. Men å møtes på restaurant hvor man lar seg bespise av tunge næringslivsintereser – som også tar regningen, mens man skryter av egen innflydelse over såvel beslutningstagere helt opp på regjeringsnivå, og over redaktører i en av Norges største aviser, smaker av noe mer enn vanlig politisk virksomhet.

Stein Ørnhøi har et forklaringsproblem i denne saken. SV er som Venstre et parti for åpenhet i demokratiske prosesser. Men Ørnhøis reaksjon på Dagbladets artikkel om møtet mellom ham og Wallenberg-familien var typisk for alle som helst ser at deres virksomhet ikke når offentlighetens lys.

Ørnhøi er av den gamle typen SV’ere, som var mot NATO, EF/EU – og som gikk ut av Ap fordi de ikke fikk gehør for sitt syn, eller for ønsket om offentlig debatt. Å tro At Ørnøis NATO-motstand er historie, er åpenbart feil. Hans motstand mot USA og NATO er så sterk at han går i allianse med svenske kapitalister istedet. Nokså orginialt til gammel marxist å være. Det er en ærlig sak å mene at Norge og Sverige bør samarbeide mer økonomisk og militært. Et slikt standpunkt bør imidlertid forfektes i åpen debatt, ikke ved å formidle budskap i lukkede, hvite konvolutter til samfunnets makttopper.

Ørnhøi er en viktig rådgiver for SVs partileder Kristin Halvorsen, og for nestleder Bård Vegard Solhjell. Hun er finansminister, han er statssekretær ved statsministerens kontor.

Det er slett ikke uvanlig at politiske aktører skryter av sine forbindelser oppover i systemet, eller av kontakt med media. Det er heller ikke uvanlig å være misfornøyd med mediedekning av egne standpunkter. Men hvor mange tror de kan påvirke redaktører til å endre dekningen? Svært få. Om Ørnhøi ikke trodde det selv (vi tror ikke Aftenpostens Stanghelle lar seg styre), så skrøt han ihvertfall av sin evne til å påvirke media.

Det er på tide å få innført lobbyregisteret på Stortinget, slik at almenheten får vite hvem som forsøker å påvirke politiske beslutningstagere. Når registeret innføres bør Stein Ørnhøi være den første til å bli registrert.

Tags:

Mest lest

Arrangementer