Ukategorisert

Hurra – vil legge ned bibliotek!

Det er positivt at administrasjonen innser kommunens begrensninger, og kommer med forslag om nedleggelse av skattefinansierte tilbud. Denne gangen kan det gå utover biblioteket på Tranby.

Rådmann i Lier, Hans-Petter Christensen, foreslår å legge ned et bibliotek. Dessverre bruker han ikke en prinsipiell begrunnelse, men begrunner forslaget med økonomiske årsaker. Rådmannen mener kommunen ikke har økonomiske ressurser til å drive tre bibliotek.

Kultur- oppvekst- og undervisningsutvalget skal behandle saken 26. september. Deretter skal saken videre til formannskapet og kommunestyret.

På grunn av lovverket, blant annet lov om folkebibliotek, må kommunene tilby tjenester som skal ha til oppgave å fremme opplysning, utdanning og annen kulturell virksomhet gjennom informasjonsformidling og ved å stille bøker og annet egnet materiale gratis til disposisjon for alle som bor i landet. Når politikerne omtaler ordningen som gratis i lovteksten, vil Liberaleren legge til at den er skattefinansiert. Det betyr at det finnes personer som må betale skatt for å finansiere en tjeneste som andre benytter.

Hans-Petter Christensen sitt forslag strider ikke mot bibliotekloven. Han kommer kun med tanker som betyr effektivisering av kommunens drift. Dessverre vil kommunen, dersom rådmannens forslag blir vedtatt, vurdere en ordning som innebærer at man kan bestille bøker via internett, for så å hente bøkene i sin nærbutikk. Det betyr at konkurransen for private aktører ikke minker, et av de sentrale ankepunktene mot administrasjonens forslag til politikerne i Lier kommune.

Liberaleren mener det er uhørt at staten, i dette tilfellet gjennom kommunene, skal drive med utlån av bøker, musikk og filmer i ren konkurranse med private aktører. Vi har heldigvis ikke lignende skattefinansierte fjernsynsordninger, selv om mange liker å se på fjernsyn. Representanter fra Norsk Bibliotekforening liker ikke denne sammenligningen, mens vi i Liberaleren mener den er helt naturlig.

Se sakspapirene for møtet i utvalget – side 55 .

Tags:

84 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ola Eiksund
Ola Eiksund
14 years ago

Nei Thomas – det gidder jeg ikke. Dersom du ikke forstår det for egen maskin så er jeg faktisk ikke interessert. Moderasjonen du viser i kommentaren over er … Jeg finner ikke ord … Det bekrefter alt du har skrevet før – men du om det! Jeg tillot meg en smule usaklighet fordi jeg antok at det var lov utfra den måten du ordla deg, bl.a. måten du kommenterte andre meninger. Men det er faktisk det eneste du fortjener – beklager. Spørsmålene du stiller har er totalt perifert i forhold til saken som startet diskusjonen. Du har funnet en vinkling… Read more »

Thomas Kenworthy
14 years ago

Ingen mot argumenter. Da står konklusjonen ubestridt.

Ola Eiksund
Ola Eiksund
14 years ago

Det nytter ikke med argumenter – du må ta tid og lese. Det er minimum! Om konklusjonen var fundert i virkeligheten ville du fått motargumenter, men siden du er på den andre siden av universet er dette dessverre umulig. Men moro er det – har du tenkt på å bruke dette profesjonellt? Det kunne vært en nisje – bare en tanke.
Fortsatt god bedring – og en aldeles voldsfri helg!

Per
Per
14 years ago

I utkanten av vårt solsystem og på andre siden av universet er ikke samme sted. Bare så det er sagt. 🙂

Thomas Kenworthy
14 years ago

«Om konklusjonen var fundert i virkeligheten ville du fått motargumenter»

Gikk du inn på lovdata slik jeg foreslo? (Klikk på avansert søk. Velg søk i hele teksten. Søk etter f.ex merverdi eller skatt.) Der finner du historier om mennesker av kjøtt og blod som sitter i fengsler av stål og betong, plassert der av politifolk med køller og pistoler.

Årsaken til at du ikke kommer med motaergumenter er at du ikke har noen. Min argumentasjon er riktig. Jeg har holdt opp et speil slik at du så deg selv. Det er tydelig at du er opprørt over det du så.

Rudolf
Rudolf
14 years ago

Legg ned de offentlige sykehusene og den offentlige grunnskolen! Hvorfor?

1) Jeg har aldri vært syk og føler meg ganske frisk. Så hvorfor skal jeg være med på å betale for sykehus?

2) Jeg likte meg aldri på skolen jeg. Hvorfor skulle jeg i det hele tatt da gå der og faren min betale skatt for skolen?

Ola Eiksund
Ola Eiksund
14 years ago

Thomas … Jeg skjønner ikke at jeg gidder, men så er det på en forunderlig måte morsomt også. Du er fortsatt ute og reiser et helt annet sted enn den planeten vi befinner oss på. Om du hadde fulgt med i debatten ville du vært i stand til å finne de argumentene du etterlyser. At du fortsatt etterspør disse forteller alt – jeg begynner også å mistenke at det sier noe om kapasitet. Din. Forstår du virkelig ikke at det du sier og skriver er hinsides all fornuft. Du anklager med for å være uten voldshemninger. Du faller for egne… Read more »

Ola Eiksund
Ola Eiksund
14 years ago

En ting til: du skal ha vist meg et speil og at jeg ikke likte det jeg så. Du må tro du har formidable evner Thomas! Både speilet og dine antakelser er fundert i det stedet du befinner deg – i en annen galakse? For å ta deg litt alvorlig: du burde lese litt av det du skriver – kanskje du ut fra det kan tolke hva det speilet sier. Men jeg mistenker at du er blind på det øyet – det øyet som viser deg og ditt. Dine evner er begrenset til å se andre med ditt helt spesielle… Read more »

Voodoo-king
Voodoo-king
14 years ago

Ok Rudolf, du påpeker de egoistiske grunnene til hvorfor en bør legge ned de offentlige sykehusene og den offentlige grunnskolen. Det kan hende jeg leser deg feil men det virker som om du på en ironisk måte prøver å antyde at alle som er for individualisme, kapitalisme og liberalisme er egoister. Egoisme stempelet liker selfølgelig sosialister å bruke, og selv om dette stempelet bare forklarer halve sannheten klarer de å lure seg selv til å tro at de selv er det motstatte, altså opptatt av hva som er bra for felleskapet samtidig som de klarer å fortrenge de to egentlige… Read more »

Ola Eiksund
Ola Eiksund
14 years ago

Når Voodoo-king står fram med fullt navn kan han kanskje tas noenlunde alvorlig. Så langt framføres «små-skikane» som sannheter og nesten-argumenter. Det hjelper lite i forhold til saken som kommenteres. Det er fristende å oppmuntre kongen om å bli voksen – kanskje det ville gjøre noe med dine ILLUSJONER.

toe
toe
14 years ago

Enkelte er tydeligvis innom Liberaleren for å «la seg provosere», og når man ikke kan argumentere mot argumentene gjør man navn og andre bagateller til en sak. Det blir for dumt. Denne loven om folkebibliotek er uten tvil en lov som har overlevd seg selv. Hadde det ikke vært fordi vi har så mange av dem og fordi publikum i så liten grad bruker dem, så hadde forfatterne for lengst gjort opprør mot gratis videreformidling av deres åndsverk på denne måten, på samme måte som musikkbransjen har gått til angrep på piratkopiering av musikk. Spørsmålet er om det i det… Read more »

Voodoo-king
Voodoo-king
14 years ago

Påstander kan alle slenge ut, de er morsomme og avslørende og lese samtidig som de gir leseren mulighet til å vurdere om den som påstår noe om den eller det som det påstås om er frakobla eller påkobla virkeligheten slik den faktisk er. En som er påkobla ser uten problemer om en person er på den dianisasorogene siden eller ikke, det inverse er desverre ikke sant. En av dere skjønner nøyaktig hva jeg nettopp sa. Å argumentere for saker er gøy så lenge en ikke enda har sett at når en argumenterer så går en i sirkler som ender ikke… Read more »

Ola Eiksund
Ola Eiksund
14 years ago

Bibliotekloven vil trolig bli forandret i løpet av 1-2 år, men på ingen måte i den retning dere ønsker. Heldigvis for meg – dessverre for dere. Det er bred politisk enighet om at denne samfunnsoppgaven er løst på riktig måte i dag – de forandringen dere ønsker vil derfor ikke bli virkelighet, og på den måten så kan demokratiet leve videre. Disse siste kommentarene er ikke verdt sliten med å ta det innover seg. Ordbruken forandrer seg ikke – ei heller den helt egne forståelsen av noen utvalgte ord & begreper. «Toe» gjør enda et forsøk på å gjenta det… Read more »

Thomas Kenworthy
14 years ago

«Jeg skjønner ikke at jeg gidder», «forunderlig måte morsomt også», «Du er fortsatt ute og reiser» (gjesp), «om du hadde fulgt med i debatten», «det sier noe om kapasitet. Din (gjeeeeesp)», «Forstår du virkelig ikke», «hinsides all fornuft» (zzzzzzzzzzz)

toe
toe
14 years ago

Ola Eiksund, du er en bløffmaker. Nedenforstående statistikker viser at du ikke holder deg til sannheten (60%????) Kanskje du bør få orden i dine egne ressonementer før du hyler over andres?

http://www.ssb.no/biblbruk/

http://www.bibsyst.no/ustatsum/faste/

http://www.abm-utvikling.no/publisert/abm-skrift/stat2005.pdf

toe
toe
14 years ago

Ola Eiksund er en bløffmaker (60% ????). Det finnes mye statistikk over bibliotekbesøk og pengebruk. Både Kostra og SSB dokumenterer dette området. Da blir det for dumt å slynge ut feilaktige påstander, spesielt når en ber andre dokumentere sine og nedlatende forsøker å fremstå som mer opplyst – Selvsagt i et forsøk på å avspore en prinsipiell diskusjon.

http://www.ssb.no/biblbruk/

b
b
14 years ago

Skal ikke blande meg inn i diskusjonen her, men jeg legger merke til at noen jukser med statistikk.

http://www.ssb.no/biblbruk/

«(…) nesten halvparten har vært der det siste året.»

partypinne
partypinne
14 years ago

anarkisme kjem fraa «an archos» – utan herskar. Altso heller ingen som kan vere sjef i kraft av bedriftseigar…

Ola Eiksund
Ola Eiksund
14 years ago

Thomazzzzzz – for en injurierende kraft. Uff – det gjorde vondt altså. «It takes one to know one» – sov godt.

Thomas Kenworthy
14 years ago

Det ser ikke ut til at du ser poenget selv:

Hver eneste setning du skriver er en ny formulering av den samme ideen, å karakterisere meg som en idiot. Det er den eneste ideen du kommer med og den kommer igjen og igjen, «du er en idiot», «du er en idiot», «du er en idiot», «du er en idiot»,…

Det er utrolig monotont. Som å telle sauer eller se mailing tørke.

Jeg innser at du ikke kan nås med rasjonell argumentasjon og gidder ikke bruke mer tid på deg.

Voodoo-king
Voodoo-king
14 years ago

anarkisme kjem fraa ”an archos” – utan herskar. Altso heller ingen som kan vere sjef i kraft av bedriftseigar… Jeg vil påsta at en hersker over seg selv i den grad en selv kan bestemme hvem som skal herske over en. I den grad det er umulig å overleve ved bare å plukke blåbær i skogen tvinges en til å samarbeide. Dette er helt naturlig. Et hvert samarbeid vil alltid bygge på en eller annen form for asymetri, igjen helt naturlig. Det er ingen motsetning mellom kapitalisme og anarki så lenge staten er frivillig finansiert. Å bli frastjålet eiendom eller… Read more »

Aase Marthe
Aase Marthe
14 years ago

Imot oss statens lover bøyes
av skatter blir vi tynget ned.
Og fri for plikt den rike føyes,
mens ringhets rett ei kjenner sted.

Ola Eiksund
Ola Eiksund
14 years ago

Det er jo det som er problemet Thomazzz – det er ikke rasjonelle argumenter du leverer. Jeg er enig i at det hele blir en tanke monotont – der er vi begge like skyldig. Forskjellen er kanskje at jeg er i stand til å innrømme det, slik innsikt synes ikke du å være i besittelse av. Når du en gang viser interesse for å diskutere det som faktisk var utgangspunktet her – nemlig bibliotek – så kan vi få en debatt. Saken er jo at du, ut av ingenting, anklager alle som mener vi trenger fellestjenester (og derfor skatt) er… Read more »

Thomas Kenworthy
14 years ago

quote «Når du en gang viser interesse for å diskutere det som faktisk var utgangspunktet her – nemlig bibliotek» Det diskusjonen dreier seg om er finansieringen av bibliotek. quote «Saken er jo at du, ut av ingenting, anklager alle som mener vi trenger fellestjenester (og derfor skatt) er voldselskere» Siden du har lært deg å skrive og lese antar jeg du er klar over at skatte og momsvik er straffbart og at man blir tvunget, om nødvendig med vold til å sone idømte straffer. Dersom du ikke er en voldelsker, men allikel går inn for å finansiere bibliotek ved skatter… Read more »

Ola Eiksund
Ola Eiksund
14 years ago

Vel – det virker som om du er ut av stand til å forstå at din måte å presentere denne saken er noe selsom. Du om det!
Dessverre synes det fånyttes å få deg til å innrømme dette enkle faktum, så dermed står denne saken i stå. Jeg gjentar invitasjonen til å komme tilbake dersom du noen gang vil diskutere saken – bibliotek. Også finansieringen, men uten tullet om «ingen hemninger i forhold til vold». Dette med skatt og fengsel virker som et traume – snap out of it.

Marius Andersen
Marius Andersen
14 years ago

Det er da ikke noen tvang i å betale skatt så lenge selve statsborgerskapet er valgfritt. Et statsborgerskap er et medlemskap i en stat som innebærer plikter og rettigheter. Hvis du vil melde deg ut av staten Norge og bosette deg et annet sted, skal du selvsagt få lov til det – men så lenge det er norsk jord du bor på, er du pliktig til å betale medlemskontingenten. Tilsvarende er jeg så lenge jeg bor i det huset jeg bor i, pliktig til å betale leie til huseieren min. Hvis jeg ikke følger opp, kan huseieren få statens hjelp… Read more »

Bent Johan Mosfjell
Admin
14 years ago

Ola, du skriver: «Mer enn 60% av norges befolkning bruker folkebibliotekene mer enn 10 ganger i året (eller noe sånt).» Det hadde vært interessant med en kilde på det tallet, siden jeg synes det virker urealistisk høyt. Dersom det tallet er pålitelig, så har jeg lært noe nytt, noe som alltid er interessant. På grunn av innkjøpsordningen (som sikrer innkjøp av et betydelig antall bøker,) er forfattere stort sett positive til bibliotekene, selv om folk får tilgang til åndsverket uten å betale direkte. Blir samlet opp litt her, har hatt noen trivelige dager med annet enn debatt, partipinne skriver at… Read more »

b
b
14 years ago

http://www.ssb.no/emner/07/02/30/biblbruk/

«(…) nesten halvparten har vært der det siste året (…)»

Marius Andersen
Marius Andersen
14 years ago

Bent: Du forutsetter så vidt jeg kan se at noe må innbefatte tvang for å være illegitimt, slik at dersom noe ikke innbefatter tvang, som jeg har argumentert for at skatt ikke gjør, så er det nødvendigvis legitimt. Uten denne sammenhengen mellom tvang og illegitimitet («illegitimitet -> tvang» / «fravær av tvang -> legitimitet»), sier ikke argumentet mitt noe om legitimiteten til skatt. Det er imidlertid all grunn til å sette spørsmålstegn ved denne sammenhengen, for det er mye som tyder på at illegitimitet kan forekomme sammen med det som liberalister kaller fravær av tvang. Ta arbeidskontrakten som et eksempel.… Read more »

Voodoo-king
Voodoo-king
14 years ago

Så lenge skatt ikke er frivillig har politikere et gode og selge. En meningsløs kamp om å karre til seg mest mulig av pengene som er indratt med tvang oppstår. Det hele blir et spill som mange liker å spille, de som ikke liker å spille taper, mens de som liker å spille ønsker at potten skal bli størst mulig. Skatter, moms og avgifter vokser til absurde proporsjoner, dette funker så lenge vi har mye olje. Demokrati er en fin ting, men makt kjøper penger og penger kjøper makt. Det er åpenbart at spillerne har dratt det norske samfunnet og… Read more »

Bent Johan Mosfjell
Admin
14 years ago

Marius, du vrir deg vekk fra selve kjernen i poenget gjennom å kverulere på sammenhengen mellom legitimitet og tvang (som i og for seg er en interessant diskusjon). Din parallell mellom staten og arbeidsgivere viser feilslutningen. Det er en grunnleggende forskjell mellom tilstedeværelsen av en stat og valget av arbeidsgiver. Ved et ansettelsesforhold i en bedrift inngår man en frivillig avtale basert på at begge parter vurderer motparten som en partner man ønsker å samarbeide med. I slike tilfeller vil det være en 100% subjektiv sak hvilke kriterier hver enkelt part velger å vektlegge og som den andre ønsker å… Read more »

Marius Andersen
Marius Andersen
14 years ago

Jeg har ikke til hensikt å kverulere, men når noen kommer med noe som fremstilles som logiske konsekvenser av synspunktene mine, så må jeg få lov til å sjekke om det som sies, faktisk følger logisk fra det jeg har sagt. Det gjør det altså ikke; en tilleggsantagelse om forholdet mellom legitimitet og tvang er nødvendig, som jeg har kritisert i mitt forrige innlegg. Men til kjernen i poenget her. Selvfølgelig kan man ikke bytte statsborgerskap like lett som man kan bytte arbeidsgiver, og dette alene gjør situasjonen når en arbeidsgiver påbyr en bestemt klesdrakt, svært annerledes fra når staten… Read more »

trackback
14 years ago

[…] i samband med samanslÃ¥ingar.VÃ¥re vener liberalistane er sÃ¥ glade for at rÃ¥dmannen i Lier leggje ned ein bibliotekfilial av økonomiske grunnar. Det skal tydleg ikkje sÃ¥ mykje til for Ã¥ glede disse aller minste blant […]

trackback
13 years ago

[…] gÃ¥r kunne man i Liberalerens blogg lese at rÃ¥dmannen i Lier foreslÃ¥r Ã¥ legge ned Tranby bibliotek. Ikke bare kan de rapportere om dette, […]

Fra arkivet