Ukategorisert

Staten vil redigere medier

Det er godt kjent at staten redigere TV – og radiokanaler i forbindelse med reklame. Nå har Lotterinemnda stadfestet Lotteritilsynets vedtak om at ABC Startsiden ikke får lov til å ha pekere til pengespill som ikke har særskilt tillatelse.

Det betyr at staten ønsker å redigere alle mediene i Norge, noe som må være i strid med grunnloven.

Det var Lotteri- og stiftelsestilsynet som i mars i år varslet ABC Startsiden om at nettstedet måtte fjerne pekere til utenlandske pengespill som Centerbet og Ladbrokes. Dette fordi tilsynet mente pekerne var i strid med Lotteriloven. Den slår fast at det er forbudt å drive markedsføring eller formidling av pengespill og lotterier som ikke har særskilt tillatelse. Tilsynet varslet dagbøter på 5000 kroner hvis pekerne ikke ble fjernet. Lotterinemndas begrunnelse for å støtte Lotteritilsynets vedtak er at pekerne bidrar til å øke omsetningen til de aktuelle spillselskapene, skriver ABC Nyheter.

Det komiske er at Lotterinemnda mener at hvis pekerne hadde inngått i en redaksjonell sammenheng, ville de trolig ikke ha vært omfattet av loven. Det betyr at statlige organ ønsker å definere hva som er redaksjonell stoff og hva som ikke er det. Den rollen bør i utgangspunktet tilfalle redaktørene, slik de ulike medieselskapene er organisert i dag. Selvsagt kan andre enn redaktøren ta avgjørelsen, men uansett er dette avgjørelser som ikke skal ligge under statlige organ.

Espen Udland, ansvarlig redaktør for ABC Startsiden, vurderer rettslige skritt. Liberaleren håper virkelig Udland & co går videre med saken. Det vil være viktig og riktig for ytringsfriheten i Norge.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer