Ukategorisert

Biskopenes vigselsnekt hjelper Venstre

Regjeringen vil tvinge statskirken til å vie homofile. Biskopene nekter, og varsler generell vielsesnekt. De hjelper dermed Venstre, som regjeringen er avhengig av.

9 av 11 biskoper varsler å nekte vielser generelt, ikke bare homofile par. Dette som en reaksjon mot høringsutkastet til ny legningsnøytral ekteskapslov fra regjeringen.

Regjeringen vil tvinge statskirken til å vie homofile. Men SP har reservert seg mot at det skal innføres en felles ekteskapslov for homofile og heterofile.

Regjeringen må søke støtte fra Venstre for å få flertall. Men Venstre vil ikke tvinge statskirken til å vie homofile. Heller ikke andre borgerlige partiers representanter som støtter en felles ekteskapslov vil godta noen tvang.

Ap og SV er dermed nødt til å fire på sitt eget forslag om de skal få vedtatt en felles ekteskapslov.

Biskopene vet at det er flertall for en felles ekteskapslov, men samtidig at det ikke flertall for å tvinge statskirken til å vie homofile. Med sin vigselsnekt kan bispekollegiet dermed ha styrket Venstres posisjon når forhandlingene med regjeringen innledes.

Verdikonservative er på vikende front i dagens samfunn, som blir stadig mer verdiliberalt. Biskopene og deres meningsfeller må dermed ha en strategi som ikke handler om å kjempe slag de vet de kommer til å tape, men heller forsøke å begrense hva de oppfatter som skadevirkninger.

I så måte er standpunktet om å nekte alle vielser et godt utgangspunkt.

Mest lest

Arrangementer