Diverse, Magasin

Om du vil ha hele tankerekken…

Jeg har et innlegg i Aftenposten idag, om fredsprisen til Al Gore. Innlegget er sterkt redusert. Om du vil lese det originale innlegget, finner du det her.

17.oktober hadde Nobelinstituttets leder Geir Lundestad et innlegg i Aftenposten, der han forsvarte tildelingen av årets fredspris til Al Gore, og argumenterte for at det ikke var mulig å følge testamentet til Alfred Nobel i våre dager.

Jeg sendte svar samme dag. Aftenposten meldte tilbake at jeg måtte kutte innlegget til 900 tegn for å få det på trykk. Resultatet ser du i dagens avis.

Fredrik Heffermehl svarte også på Lundestads innlegg. Han kom på trykk dagen efter. .

Her er mitt opprinnelige innlegg:

Fredspris eller miljøpris?

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad har i Aftenposten 17.10 et innlegg der han forsvarer årets tildeling til Al Gore. Argumentene overbeviser ikke.

Fredsprisvinneren fra 1991 (Aung San Suu Kyi) sitter fortsatt i husarrest, mens militærjuntaen knuser ikkevoldelige demonstrasjoner for demokrati. Fredsprisvinneren fra 1989 (den 14. Dalai Lama, Tenzin Gyatso) er fortsatt i eksil mens Folkerepublikken China okkuperer Tibet, og fredsprisvinneren fra 2003 (Shirin Ebadi) har svært vanskelige arbeidsforhold mens det religiøse diktaturet i Iran jobber for å skaffe seg atomvåpen – og tviholder på makten. Det finnes nok av konflikter og kriger verden over som kunne fortjene søkelyset fra Nobels fredspris. Men Nobelkomiteen velger å løfte klimasaken. Forstå det den som kan.

Gore har vært en miljøpolitiker i flere tiår, men fikk et løft og stjernestatus med filmen ”En ubehagelig sannhet”. En film som ifølge en fersk dom i Storbritannia kun kan vises i britisk skole sammen med ”balanserende materiale”. Er det så sikkert at kloden er på vei mot stupet – eller er svingningene de siste 2 – 300 årene innenfor det som må forventes? Egentlig er det jo en kort tidsperiode i planetens lange levetid.

Personlig er jeg bekymret for hvordan Folkerepublikken China benytter sine økonomiske muskler til å opprettholde diktaturer og tømme ressurser i Afrika og Asia, samtidig som de lover å holde demokratiet unna i eget land i minst 100 år til. Jeg er bekymret for hvordan Russland er på vei til å bli et autoritært regime som fjerner seg mer og mer fra hva som vanligvis kjennetegner et demokrati, bryter tidligere nedrustningsavtaler, og herjer rundt med etniske, kulturelle og religiøse minoriteter nær Kaukasus. Jeg er bekymret over at vestlige demokratier allierer seg med kongelige undertrykkere i arabiske land – i frykt for religiøse fundamentalister – fremfor å bistå med en fredelig overgang til demokrati. Det er i det hele tatt mye å være bekymret over i verden. Hvorfor skal undertrykkede mennesker bry seg om kampen for et bedre miljø når de og deres nærmeste hver dag er berøvet rettigheter vi oppfatter som selvfølgelige? Hvorfor kunne ikke Nobelkomiteen vise solidaritet med fredelige munker i Burma, en utsultet befolkning i Nord-Korea, eller andre undertrykkede?

Viktige virkemidler for å skape fred, og unngå krig er å arbeide for; at menneskerettigheter respekteres, størst mulig utbredelse av demokrati, reduksjon av verdens våpenarsenaler, og arbeide for folkelig forbrødring (som slett ikke er noe utdatert begrep fra Nobels testamente, slik Lundestad skriver) fremfor konflikter skapt av fordommer og dårlig dialog. Det er nok av utfordringer i verden knyttet til disse virkemidlene. Fantes det ikke verdige prisvinnere som arbeider for å nå slike mål?”

Her er innlegget som tilslutt kom på trykk i dagens utgave av Aftenposten:

Fredspris eller miljøpris? (Aftenposten har endret overskriften til Fred eller miljø?)

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad har i Aftenposten 17.10 et innlegg der han forsvarer årets tildeling til Al Gore. Fredsprisvinneren fra 1991 sitter i husarrest, fredsprisvinneren fra 1989 er i eksil, og fredsprisvinneren fra 2003 har svært vanskelige arbeidsforhold i det religiøse diktaturet i Iran. Nok av konflikter og kriger fortjener søkelyset fra Nobels fredspris. Nobelkomiteen velger å løfte klimasaken. Forstå det den som kan. Kina benytter økonomiske muskler til å opprettholde diktaturer og tømme ressurser i Afrika og Asia.. Russland bryter tidligere nedrustningsavtaler og herjer rundt med etniske minoriteter. For å skape fred, og unngå krig må menneskerettigheter respekteres, ha størst mulig utbredelse av demokrati, verdens våpenarsenaler reduseres, og folkelig forbrødring fremfor konflikter skapt av fordommer og dårlig dialog. Fantes det ikke verdige prisvinnere som arbeider for å nå slike mål?”

0 0 vurderinger
Vurdering

Tags:

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
P.A.Rønning
13 years ago

Dette er begredelig, men det er Aftenposten i et nøtteskall. Det er lenge siden jeg ga opp den avisen, det er ingen grunn til å bruke penger på den om man vil holde seg noenlunde opplyst. Selv om jeg er uenig med Dagsavisen i det aller meste, spiller det liten rolle , det er en bedre avis. Jeg har lenge brukt slagordet; “Si opp Aftenposten, abonner på Dagsavisen”. Dette fordi den ikke utgir seg for noe annet enn det den er, nemlig en sosialdemokratisk avis. Aftenposten prøver fortsatt å innbille folk at de produserer en “borgerlig” avis. Kan begrepet “borgerlig”… Read more »

Voodoo-king
Voodoo-king
13 years ago

En kan bli litt rar i hodet av å lese aftenposten for mye. På lederplass kan en ofte lese ting som bla bla stigmatisering er roten til alt ondt. FRP stigmatiserer og bør derfor isoleres, et slikt parti kan ikke få makt… Greit nok at avisen har den holdningen men det blir jo ganske dobbelmoralsk å ha en front mot stigmatisering når det meste dreier seg om å stigmatisere FRP og USA.

Aftenposten er en sosialdemokratisk avis.

trackback
12 years ago

[…] Ifjor kommenterte jeg utviklingen i tildelingen av Nobels fredspris, gjennom et innlegg i Aftenposten. […]

Mest lest

Fra arkivet

 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Du og jeg husker feilDu og jeg husker feil
  Vi kan ikke stole på våre minner. Det skaper problemer og fører til konflikter.
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Alt å tape eller ingenting å vinne på å gi folk jobb?Alt å tape eller ingenting å vinne på å gi folk jobb?
  Ved hvilken rett har den norske stat lov til å nekte en ureturnerbar asylsøker å frivillig jobbe i landet vedkommende oppholder seg i?
 • Idealister i frihetens tjenesteIdealister i frihetens tjeneste
  Liberalister oppfører seg ikke slik sosialister mener at vi skal være. Vi er idealister som er opptatt av annet enn penger
 • Innvandring og SvalbardInnvandring og Svalbard
  Svalbard er et godt eksempel på hva som menes med fri innvandring. Egenfinansiert innvandring for fredelige mennesker.