Ukategorisert

Den viktige forskjellen

Den svenske regissøren Roy Andersson som er kinoaktuell i Norge, er ond.

Ifølge Vårt Land sier han følgende til Dagbladets Magasinet: «Folkene bak Idol burde sittet i fengsel dømt for forbrytelser mot menneskeheten.»

I saken fremkommer det også at Ketil Bjørnstad misliker slike programmer. Det er greit. Forskjellen handler om at det er greit å mislike noe. Det er en helt annen sak å fengsle noen for det. Noen vil sikkert bare le av Roy Andersson og mene at han ikke bør tas på alvor. De vil kanskje mene at det er for sterkt å kalle ham ond.

Det er i den sammenhengen viktig å huske på at det faktisk finnes mange mennesker som er fengslet på grunn av sine kunstneriske uttrykk. Fordi noen utifra egen ideologisk standard ikke synes slikt skal forekomme.

Mitt sinne på den svenske regissøren er sterkt preget av at jeg tidligere i dag intervjuet den tsjekkiske forfatteren Jáchym Topol (intervjuet vil bli publisert på Bokavisen i begynnelsen av neste uke). Han har selv sittet fengslet på grunn av forfattervirksomhet og gav meget konkrete eksempler på hvordan mennesker behandles når staten sensurerer kulturlivet.

Det er ikke så lenge siden folk som Roy Andersson fengslet kunstnere i vår del av verden. Det er viktig at vi skriker ut hver gang de lufter sine totalitære tanker, slik at det aldri skjer igjen.

Tags:

11 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
ole michael
ole michael
14 years ago

Bra Bent Johan. Og tankevekkende

Trond
14 years ago

Overdriver du ikke litt nå?? Å si at du vil noe for å understreke dine føleser er ikke det samme som o mene det. Jeg sa en gang at jeg kunne tenke meg å gi en viss person grisebank fordi han stakk av med kjæresten min, men jeg hadde jo aldi tenkt å gjøre det.

Konrad
14 years ago

Jeg tror ikke bare at Mosfjell overdriver, men han er helt på viddene. Å kalle Roy Anderson for «ond» er, unnskyld uttrykket, fjollete. Mosfjell vet kanskje ikke hvem Roy Anderson er?

Jeg er enig i sak: Roy Andersons utsagn er fjollete, det er til å le av. Men man kan ikke på grunnlag av utsagnet slutte seg til at Anderson er ond.

Thomas Olsen
Thomas Olsen
14 years ago

Når ble spissformuleringer helt ukjent for Liberaleren?

Trond
14 years ago

Hjelpe trøste bære Bent nå er overdriver du en smule. Han kunne sikkert sagt at han ikke liekr programet, men han valgte å bruke litt sterkere lutt. Å kalle ham ond fordi han bruker kraftig språk er latterlig. Du tror vel ikke at fyren mener dette bokstavelig??

Piris
Piris
14 years ago

Å sitte i fengsel pga sin samvittighet, meningsfrihet, ytringsfrihet,
eller sin virksomhet er helt absurd !
Det viser garantert hvordan samfunnet driver med denne «heksejakten» på
ting de ikke liker ! Nei, fri meg fra det hysteriske og idiotiske samfunn !

Seide
14 years ago

Thomas Olsen skjønner kanskje ikke at herr Mosfjell også kan bruker litt spissforumlering når han beskriver personen som ond. Allikevel, det er tankevekkende. Trenger ikke se lengre enn til Hvitrussland for å se mennesker bli undertrykket for meningene sine. Å tulle med noe slikt er faktisk ganske alvorlig.

Voodoo-king
Voodoo-king
14 years ago

Hjelpe trøste bære Trond nå overdriver du en smule. Bent kunne sikkert sagt at han ikke liker Roy, men han valgte å bruke litt sterkere lutt. Å kalle ham xxx fordi han bruker kraftig språk er latterlig. Du tror vel ikke at fyren mener dette bokstavelig?? Den norske offentlige debatten er helt absurd. Alle er på feil side av sannheten. Lurer på om alle er ironiske, desverre tyder mye på at så ikke er tilfellet. Friheten som stjeles når skatter og avgifter betales er virkelig nok. Når jeg sier at alle er på feil side av sannheten snakker jeg sant.… Read more »

Fra arkivet

 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • 28.juli 1794: Da Terroren endte28.juli 1794: Da Terroren endte
  I 1794 mistet Robespierre hodet. Bokstavelig talt. Det kan hevdes at han mistet det i overført betydning før det.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Roboter iblant ossRoboter iblant oss
  Effektive altruister forstår lite av hvordan mennesker faktisk tenker og føler.
 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.
 • Norge – verdens beste land å bo i?Norge – verdens beste land å bo i?
  Vi hører det en gang i året i mediene. Norge er verdens beste land å bo i. FN sier det, får vi høre. Men sier FN virkelig dette?
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?