Ukategorisert

Sivil ulydighet på høyresiden?

I kjølvannet av Carl I. Hagens memoarer vil det dukke opp mange debatter. En av dem er om sivil ulydighet. Lyst til å delta?

VG skriver idag at Carl. I. Hagen som 19-åring smuglet alkohol fra Tyskland til Norge. Han omtaler dette selv i sin memoarbok Ærlig talt. Den første (fra 1984) het Ærlighet varer lengst.

Jeg har såvidt omtalt dette på min blogg Liberalist? Javisst!. Ikke fordi jeg tror Carl var så veldig opptatt av sivil ulydighet som 19-åring, men fordi sitatet fra boken hans (ifølge VG) viser at han ser sammenhengen mellom for mye politisk dirigering, styring og kontroll med enkeltmenneskers liv og folks (manglende) respekt for lovene disse dirigeringsklade politikerne vedtar. Dét er første skritt på veien til å gå inn i den tankerekken som munner ut i aksept for (nødvendigheten av) sivil ulydighet.

Du er hjertelig velkommen til å delta i debatten om høyresidens form for sivil ulydighet – både her og på min blogg. Du kan lese mer om mine synspunkter her og her.

Også bloggeren Indregard tar for seg dette temaet – men med et noe annet utgangspunkt.

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Christian
Christian
14 years ago

Du klarer kunsten å sette en så flott bragd som sivil ulydighet opp mot at rike, konservative politikere skal kunne smugle alkohol for å statuere et godt eksempel. Snakker vi om Martin L. King Jr. eller Mhatatma Ghandi, så skal jeg være enig med deg. De viste at at man kunne bringe totalitære regimer og ordninger til knærne uten å vise vold. Men hva skal man oppnå ved sivil ulydighet i Norge? Vi har det jo som plomma i egget allerede! Bruk heller energien på å støtte de som blir fengslet for sine meninger i stedet for rike nordmenn som… Read more »

Christian
Christian
14 years ago

Men det er jo slike i dag! Jeg skal ikke gå inn i detaljer, men vi har jo i dag til og med et organ som Datatilsynet, som sørger for at staten eller andre er forsiktige med informasjon o.l. om deg. Politiet hadde SEFO, som nå er Spesialenheten for politisaker, for å forsikre oss om at de som er satt til å håndholde loven gjør det på en riktig måte.

Og på hvilken måte hemmer politikerne ditt daglige liv?

En liberaler
En liberaler
14 years ago

Christian, saken er vel ikke at det ikke finnes grenser, men at disse grensene bør gå helt andre steder enn de gjør i dag. Det er vel neppe datasikkerhet og praksis ved håndheving av gjeldende lover som er tema for Pleyms innlegg, snarere hvor mye/lite naboen som er valgt inn i kommunestyret eller andre steder skal få bestemme over deg, kontra hvor mye/lite du bør få bestemme selv. Forøvrig er det da overhodet ingen motsetning mellom å støtte de som blir fengslet for sine meninger og å protestere mot illiberale tendenser i vårt eget samfunn. Jeg vil snarere si tvert… Read more »

Christian
Christian
14 years ago

En liberaler: Jeg tror ikke du skjønner, eller noen annen liberalist for den saks skyld, forstår hvor jeg vil hen med mine argumenter. På Solvik, Mosfjell og tidvis Pleym, forstår jeg det slik at de liberale vil at staten skal blande seg mindre inn i livene våres, og at den såkalte «eiendomsretten» skal være en etisk og moralsk linje som skal holde fred, fryd og gammen i et samfunn? Det vil si at alt jeg eier, inkludert kroppen min, er du kun jeg som bestemmer over? Det dreier seg jeg kun om negative rettigheter! Vi kan ikke ha et samfunn… Read more »

Fra arkivet