Ukategorisert

Heroin på resept – i Danmark

Narkomanes skildring av egen fornedrelse i sitt daglige liv har åpnet øynene til danske politikere. Derfor kan heroin på resept bli virkelighet i Danmark.

Det er Aftenposten som idag forteller om den oppsiktsvekkende endringen i dansk narkotikapolitikk. Det er narkomane Lindas historie som får politikerne til å snu. Hun må prostituere seg for å penger til stoff. Blant opplevelsene er en fast kunde som er nekrofil. Han gir henne piller som gjør henne bevisstløs et par timer. Som han bruker til å gjøre hva han vil med henne. Og Linda er ikke den eneste som har erfaringer med denne kunden.

Det var Dansk Folkeparti som tidligere iår foreslo å gi narkomane heroin på resept. Forslaget fikk støtte av hele venstresiden.

Danmark styres imidlertid av en mindretallsregjering bestående av Venstre og De konservative. Nå har sunnhetsminister Lars Løkke Rasmussen (V) signalisert at han også går inn for å gi narkomane heroin på resept. Han begrunner dette med erfaringene andre europeiske land har med dette. Altså en rent pragmatisk standpunkt.

Forsøksprosjekt i Oslo?
Ola Elvestuen, leder i Oslo Venstre, og en het nestlederkandidat efter at Olaf Thommessen ikke tar gjenvalg, foreslo slik behandling som et prøveprosjekt i Oslo allerede i valgkampen.

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk gir i Aftenposten Elvestuen og Oslo Venstre ros. «- Partiet kunne ikke vite hvordan dette ville slå ut blant velgerne. Det viser at de ikke snur kappen med vinden. Det var modig, sier Knutsen,» til Aftenposten. Knutsen var selv kandidat for Oslo Byaksjon (ledet av Erling Fossen).

Utdeling av heroin – et ledd i avkriminaliseringen
Dagens narkotikapolitikk virker ikke, hverken i Norge eller Danmark. Da er det på tide å forsøke en annen politikk, hvis man faktisk vil hjelpe de narkomane.

Man kan avkriminalisere bruk av narkotika, og gi behandling til dem som anser seg som avhengige/misbrukere.

Som et ledd i avkriminaliseringen kan man gi narkomane et verdig liv, ved å ha sprøyterom som et lavterskeltilbud – slik at helseskader ved bruk av urene eller brukte sprøyter reduseres, og risikoen for overdoser minker. Et slikt tilbud gir narkomane mulighet til litt mer verdighet. Man slipper å sette sprøyter i portrom, bakgårder eller under broer.

Utdeling av metadon, subutex – eller heroin – gir de narkomane mulighet til et mer verdig liv, ved at de slipper å begå innbrudd, ran, overfall – eller å prostituere seg. Behovet for penger eller lettomsettelige varer vil bli mindre hvis de får stoffet istedenfor å måtte kjøpe det.

Vinningskriminaliteten vil gå ned, politiet vil få frigjort midler og efterforskningskapasitet til å ta bakmenn istedet. Og bakmennene mister sin store fortjeneste, når kundene forsvinner.

Kanskje på tide med nye tanker, også for (de fleste) norske politikere, også?

Mest lest

Arrangementer