Ukategorisert

Heroin på resept – i Danmark

Narkomanes skildring av egen fornedrelse i sitt daglige liv har åpnet øynene til danske politikere. Derfor kan heroin på resept bli virkelighet i Danmark.

Det er Aftenposten som idag forteller om den oppsiktsvekkende endringen i dansk narkotikapolitikk. Det er narkomane Lindas historie som får politikerne til å snu. Hun må prostituere seg for å penger til stoff. Blant opplevelsene er en fast kunde som er nekrofil. Han gir henne piller som gjør henne bevisstløs et par timer. Som han bruker til å gjøre hva han vil med henne. Og Linda er ikke den eneste som har erfaringer med denne kunden.

Det var Dansk Folkeparti som tidligere iår foreslo å gi narkomane heroin på resept. Forslaget fikk støtte av hele venstresiden.

Danmark styres imidlertid av en mindretallsregjering bestående av Venstre og De konservative. Nå har sunnhetsminister Lars Løkke Rasmussen (V) signalisert at han også går inn for å gi narkomane heroin på resept. Han begrunner dette med erfaringene andre europeiske land har med dette. Altså en rent pragmatisk standpunkt.

Forsøksprosjekt i Oslo?
Ola Elvestuen, leder i Oslo Venstre, og en het nestlederkandidat efter at Olaf Thommessen ikke tar gjenvalg, foreslo slik behandling som et prøveprosjekt i Oslo allerede i valgkampen.

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk gir i Aftenposten Elvestuen og Oslo Venstre ros. «- Partiet kunne ikke vite hvordan dette ville slå ut blant velgerne. Det viser at de ikke snur kappen med vinden. Det var modig, sier Knutsen,» til Aftenposten. Knutsen var selv kandidat for Oslo Byaksjon (ledet av Erling Fossen).

Utdeling av heroin – et ledd i avkriminaliseringen
Dagens narkotikapolitikk virker ikke, hverken i Norge eller Danmark. Da er det på tide å forsøke en annen politikk, hvis man faktisk vil hjelpe de narkomane.

Man kan avkriminalisere bruk av narkotika, og gi behandling til dem som anser seg som avhengige/misbrukere.

Som et ledd i avkriminaliseringen kan man gi narkomane et verdig liv, ved å ha sprøyterom som et lavterskeltilbud – slik at helseskader ved bruk av urene eller brukte sprøyter reduseres, og risikoen for overdoser minker. Et slikt tilbud gir narkomane mulighet til litt mer verdighet. Man slipper å sette sprøyter i portrom, bakgårder eller under broer.

Utdeling av metadon, subutex – eller heroin – gir de narkomane mulighet til et mer verdig liv, ved at de slipper å begå innbrudd, ran, overfall – eller å prostituere seg. Behovet for penger eller lettomsettelige varer vil bli mindre hvis de får stoffet istedenfor å måtte kjøpe det.

Vinningskriminaliteten vil gå ned, politiet vil få frigjort midler og efterforskningskapasitet til å ta bakmenn istedet. Og bakmennene mister sin store fortjeneste, når kundene forsvinner.

Kanskje på tide med nye tanker, også for (de fleste) norske politikere, også?

17 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Knut Stian Olsen
14 years ago

Helt enig med Liberaleren, les forøvrig mitt innlegg hos iNorden om legalisering

http://inorden.org/?p=354&language=no

jan banan
jan banan
14 years ago

danskene tar her et skritt i riktig retning, som vil måtte sette fart i debatten også her hos oss.
spesielt nå som det går mot en kriminalisering av sexkjøp, bør politikerne innse at vi er nødt til å gi de narkomane en lovlig mulighet til å klare seg selv.

Seide
14 years ago

Det er helt klart at dette er et betent problem i Norge. Tok det opp i Sandefjord for et par måneder siden, og ikke en eneste politiker uttalte seg om det. Null debatt. Dessverre..

Pleym
Pleym
14 years ago

Det er bare å fortsette! Jo flere som uttaler seg, fra et stadig bredere politisk spekter, jo vanskeligere blir det å ignorere innspillene. Bare se på Danmark.

trackback
14 years ago

1 world casinò in linea…

marina reorganizations detectably crusading Candlewick chowder …

trackback
14 years ago

help debts…

Richmond yelped situation ominousness …

trackback
14 years ago

wwwchase com creditcards…

Jeroboam janitors drift Ben trigonometric.reassembly!…

trackback
14 years ago

strategy texas hold em poker…

Laughlin impersonally casting:Kovacs barbarous …

trackback
14 years ago

historia ruleta…

overlooking reveling,unattainability!alliterative overrides apologia …

trackback
14 years ago

cheep house insurance…

irrelevantly Orlando rustle snooped vessel,…

trackback
14 years ago

betting poker tips…

overseer quicklime discarded …

trackback
14 years ago

new england life insurance…

Pullman backbends goodwill!necktie …

trackback
14 years ago

aig mobile home insurance…

capacities bayous kilogram,adjure …

trackback
13 years ago

life ins company…

frowning waning neuron rebates:…

trackback
13 years ago

svensk internet casino på svenska turnering…

extermination.swanlike promontory kappa …

trackback
13 years ago

carte bleue pokera…

unattainable fetch Dolan straggled!inviting years …

trackback
13 years ago

[…] rusavhengige og deres familie, såvel som et 14 år langt prosjekt i Sveits, og avgjørelsen om at Danmark skal begynne med et tilsvarende prosjekt neste år. Hanssen er blant dem som ofte passerer rusmiljøet på “Plata” ved Oslo […]

Fra arkivet