Ukategorisert

Civita – tenketank eller tåkelur?

Hva er egentlig Civitas prosjekt? Og er denne formen for tenketanker en positiv aktør i offentligheten? Onsdagsdebatten hos Det Norske Studentersamfund. Foreløpig panel: Kristin Clemet (leder i Civita), Ali Esbati (svensk politisk blogger, tilknyttet Vänstern) og Bent Johan Mosfjell (liberal debattant og redaktør for Bokavisen). Betong på Chateau Neuf.

Tenketanken Civita har nå vært aktiv en stund og de har arbeidet flittig. I Sverige har tenketanken Timbro holdt på med dette siden 80-tallet og regnes som en av grunnene til at høyresiden der igjen har klart å løfte seg. Men hva er egentlig Civitas prosjekt? Og er denne formen for tenketanker en positiv aktør i offentligheten?

Tags:

20 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Chr.
Chr.
14 years ago

Tid og sted?

ED
ED
14 years ago

Timbro har vel kokt ned til en forkvaklet laissez-faire megafon a la Cato. Det kanksje var i tidens tegn under Reagan men nå når det står så tydelig klart for de fleste oppegående tvers over spektret at en korreksjon til utygla kapitalisme ( subprime, Gini, global kollaps) behövs, så er ikke Civita, Cato eller Timbro kapable til å nyansere eller tilpasse sin utbasunering. Jeg ser libertarian som en tilgivelig ungdommssynd, en nödvendig stadium i den politiske oppdragelsen. Men Rand, Smith, Reissman og Friedman er ikke mye å komme som en komplett ideologi. Når godt voksne karrieremennesker fortsatt tramper på med… Read more »

Chr.
Chr.
14 years ago

Så svaret på f.eks subprimekrisen er mer regulering med de økte kostnadene det medfører? Det høres ut som en god oppskrift på å forlenge og forverre krisen spør du meg. Korreksjoner er en naturlig og nødvendig del av markedsøkonomien. Det virker egentlig ikke som om du har forstått libertarianismen. Den sier at for å rettferdiggjøre offentlige inngrep må det først bevises at det offentlige faktisk er i stand til å løse et bestemt problem, for det andre må det offentlige klare å løse problemet uten å introdusere verre, utilsiktede problemer som følge av inngrepet. Libertarianere argumenterer for at det frie… Read more »

Roger Moen
Roger Moen
14 years ago

Tirsdag 16. januar kl 19.00 på Betong.

Per
Per
14 years ago

Onsdagsdebatt på en tirsdag hørtes ikke særlig logisk ut, så jeg tok meg den frihet å sjekke: Debatten er ONSDAG 16. januar kl. 19. 🙂

Roger Moen
Roger Moen
14 years ago

Hehe, gikk kanskje litt fort i svingene der.

ED
ED
14 years ago

Nei, så snart en våger komme med kritikk til libertarianere så kommer diverse påstånder om at en ikke har forstått. Alt blir bedre med ENDA mer laissez-faire. Bare politikerne sprang rundt med vekterlykta og oppförte seg som klokkeradioen i P4. Den fullstendige radbrekkingen foreligger i form av subprime og finansielle «innovasjoner» for å pakke vekk risk og toxic waste i form av derivat på derivat : INGEN har OVERSIKT over hvor mye s-it som er i omlöp. Ingen har oversikt over konsekvensene av denne bobla. Hvorfor skal laissez-faire i finans före til at boligtillganger blåses opp til virkelighetsfjerne nivåer boligkonsumenter… Read more »

Chr.
Chr.
14 years ago

Hehe… At bobler sprekker er rett og slett kjempebra, fordi det fører til at økonomisk rasjonalitet tar tilbake kontrollen. Denne rasjonaliteten har mange «boligkonsumenter» manglet de siste årene, akkurat som «it-konsumenter» manglet det for noen år siden. Allerede stiller utlånsbankene strengere krav til låneformidlere. Resultatet er et dårligere boligmarked på kort sikt, men en langt sunnere økonomi på lengre sikt. Dersom man virkelig vil ødelegge økonomien er det bare å forhindre folk i å foreta disposisjoner.

ED
ED
14 years ago

Joda, det er bra bobler sprekker. Og det skal väre et fullstendig bevis for at nyliberalismen er overlegent alt annet ? Og boligkonsumentene har knappest innflytelse på prisene fordi prisene ikke fölger den idelle nyliberale illusjonen med all info tilgjengelig om alle alternativer i realtid. Det er vel liten tvil om at bankene sammen med denne skumle eiendomsmeglerbransjen har funnet hverandre i et felles korstog : Bankene måtte fortsette å tjene penger på lave globale renter mens meglerne kunne cashe inn mellomlegg. Så bolig»markedet» i Norge fortsetter å produsere hytter og hus som ikke behövs…av polakker til en brökdel av… Read more »

Chr.
Chr.
14 years ago

Jeg vet ikke hva du legger i begrepet «nyliberalisme», men jeg har registrert at folk fra venstresiden gjerne plasserer det i samme gruppe som «nykonservatisme» og «satanisme». Utgangspunktet for Friedman et alli er ikke at markedet er perfekt, men at enhver regulering av markedet må beviselig gi bedre resultater for å være legitim. De spiller mao. ballen over til de reguleringskåte og avkrever dem for bevis for at deres forslag i det konkrete tilfellet gir bedre resultater enn hva (det uperfekte) markedet kan utrette. Så, fremskaffes bevis for at et forbud mot derivathandel og/eller begrensninger på adgangen til risikominimering gjennom… Read more »

Baltzersen
14 years ago

En vesentlig årsak til veksten i boligprisene er den monetære inflasjon, som er vesentlig høyere enn veksten i konsumprisindeksen.

Pengemengden vokser — i stor grad på grunn av at sentralbanken kan lage penger av den tynneste luft. Et sted må de nye pengene «bli av» når de generelle prisene ikke vokser i samme takt som pengemengden. En vesentlig del av svaret er boligmarkedet og finansmarkedet.

Løsningen er å vende tilbake til et system med ekte penger.

Chr.
Chr.
14 years ago

Dersom man mener at (finans)verden er styrt av blodsudende jøder, som f.eks Ron Paul synes å mene, vil muligens gullstandarden være å foretrekke. Dersom man ønsker et system som er tilpasningsdyktig både overfor inflasjon og deflasjon er nok den mellomordningen vi har i dag best. Det er uansett viktig at sentralbankene er uavhengige av politikerene.

Chr.
Chr.
14 years ago

Unnskyld, jeg mente selvfølgelig «Herr Doktor Paul».

Baltzersen
14 years ago

Så sentralstyring er bra så lenge det gjøres av sentralbanker som er uavhengige av politikere?

Oraklet
Oraklet
14 years ago

Ron Paul har aldri sagt noe om at det er jøder sok står bak Federal Reserve-monopolet. Oppfatningen av FR som et fordekt redskap for oligarker er riktignok adoptert av en del grupper med rasistisk ideologi, men deres ståsted er ikke representativt for kritikere av FR.
Aaron Russo og Murray Rothbard, som også har kritisert FR, var forresten jødiske.

Kim Øistein Brunvoll
Kim Øistein Brunvoll
13 years ago

De voksnes verden er sørgelige greier, ikke imponerende, svært nedslående. Tenk på det.
En dag vil selv den mest liberale liberalist
føle sterkt ubehag på grunn av andres hensynsløshet.

Kim Øistein Brunvoll
Kim Øistein Brunvoll
13 years ago

Tenketanken civita, hva i all verden er dette.
Har tittet litt på kryss og tvers på nettsidene.
Her treffer man ikke mennesker, bare tekst-teorier.
Lekegrind for mennesker med luksusproblemer ? !

Kim Øistein Brunvoll
Kim Øistein Brunvoll
13 years ago

Jeg savner Oluf !

Gullstandard
13 years ago

ED nedlater seg til å opplyse oss om at vi er «forkvaklet … (ikke) oppegående … (ikke) kapable og henfalne til tilgivelig ungdommssynder».

deretter blir han fornærmet over at «så snart en våger komme med kritikk til libertarianere så kommer diverse påstånder om at en ikke har forstått.»

Et godt råd blir da at han velger om han vil benytte nedlatende utskjelling av andre, ELLER om han vil diskutere saken UTEN å henfalle til barnslige skjellsord. Man bør velge det ene eller det andre.

Kim Øistein Brunvoll
Kim Øistein Brunvoll
13 years ago

Et Zapffe sitat:

Fornuften er en ensom ting………………….

Fra arkivet