Ukategorisert

Den hvite rose

Idag er det 65 år siden lederne for den ikkevoldelige studentbevegelsen Den hvite rose ble henrettet i nazi-Tyskland.

Søskenparet Hans og Sophie Scholl stiftet i 1942 Den hvite rose. De kjempet for å vekke det tyske folk til motstand mot naziregimet. Et dristig trekk på et tidspunkt Hitlers makt var på sitt største.

Studentbevegelsen var ikkevoldelig. De satset på tysk ånd, kultur og filosofi som bolverk mot nazismens tankegods. Budskapet ble spredt med flyveblader og ved å male slagord på vegger.

De ble arrestert 18.februar, dømt 22.februar av nazidommeren Roland Freisner, og henrettet bare timer efter at dommen falt.

Peter Normann Waage har skrevet en artikkel i dagens Aftenposten til minne om Scholl-søsknene og Den hvite rose.

Første gangen jeg hørte om denne motstandsgruppen var i et radioprogram, der NRKs Tysklandskorrespondent Anton Blom fortalte historien. Den fascinerte, og gav meg troen på at vold ikke er den eneste måten å bekjempe vold og ondskap på.

På 60-årsdagen for Mahatma Gandhis død efterlyste Aftenpostens Kathrine Aspaas hans arvtagere i dagens verden. Medlemmene av Den hvite rose var aktive samtidig med Gandhi.

I 2005 kom filmen Sophie Scholls siste dager, som anses som en mer realistisk filmatisering om hennes liv og aktiviteter enn tidligere filmer.

Hans og Sophie Scholl og de andre medlemmene av Den hvite Rose gav sitt liv i kampen mot diktaturet og en totalitær ideologi. Fortsatt finnes det diktaturer basert på totalitære ideologier. Og studenter som bekjemper dem.

Tags:

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
14 years ago

Tiltredes!

Roberth
Roberth
14 years ago

Jeg kan vel også tipse om at boken «Den hvite rose» er oversatt til norsk, og kan kjøpes på http://www.riksmalsforbundet.no/salgsside.html

John Kenneth
John Kenneth
14 years ago

Ikkevold mot et av de mest undertrykkende regimene verden har sett? Gandhis ikkevoldsbevegelse hadde kun en sjanse mot et regime som fulgte visse spilleregler og var følsom for opinion. Den «hvite rose» kan være et symbol for for den lille motstanden som var i tyskland, men noen innvirkning på nazityskland hadde den ikke. Seks års blodig krig med bomber og granater var det som skulle velte naziregimet.

Pleym
Pleym
14 years ago

Man må beundre deres tro på argumenter, filosofi og rasjonalitet.

Det merkelige er at en person, et parti og en bevegelse som var så omstridt før maktovertagelsen i 1933 kunne få regjere i så mange år før noen av lederne ble utsatt for angrep.

Fra arkivet

 • Roboter iblant ossRoboter iblant oss
  Effektive altruister forstår lite av hvordan mennesker faktisk tenker og føler.
 • Vekk med kontanter?Vekk med kontanter?
  Er det virkelig så enkelt at kontanter bare er en bakstreversk museumsgjenstand?
 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.
 • Fremtiden verken kan eller bør planleggesFremtiden verken kan eller bør planlegges
  Offentlige myndigheter er uegnet til å planlegge fremtiden. Noen ganger er offentlig intervensjon giftigere enn en slange. Derfor bør markedet reguleres minst mulig.
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.
 • Selve boken om Berlinmurens fallSelve boken om Berlinmurens fall
  Hvis du vil lese noe intenst spennende og faglig solid om Berlinmuren siste dager, trenger du ikke lete videre.
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.