Ukategorisert

The last Labour-PM ever..

Idag er det 29 år siden Storbritannias statsminister James Callaghan ble felt på da han ba om tillitsvotering – med én stemmes overvekt.

Callaghan hadde vært statsminister i 3 år og 1 mnd da han ble felt. Hans efterfølger Margaret Thatcher skrev i sine memoarer «The downing street years» at da resultatet ble annonsert visste hun at den sosialistiske regjeringen var historie. Kanskje den siste sosialistregjeringen noensinne, skriver hun.

Nå fikk Storbritannia riktignok en ny statsminister fra Labour, efter 18 år med Det konservative parti ved makten. Men politikken til Tony Blair kan vel knapt kalles sosialisme. Den ligner ihvertfall lite på hva hans partifeller og forgjengere i posisjonen førte.

Det var «the winter of discontent» som felte Callaghan. Fagforeningene streiket, det ble innført 3-dagers arbeidsuke, søppelet hopet seg opp i gatene, elektrisiteten sviktet, og folk ble rammet av matmangel. Til og med kirkegårdsgravere streiket. Streikende arbeidere blokkerte også muligheten for å bringe pasienter inn på sykehusene. Bensinstasjoner måtte stenge fordi transportarbeidere streiket, og dermed hindret nye forsyninger av bensin i å nå frem til utsalgsstedene.

Regjeringene til Harold Wilson og Callaghan forsøkte å bekjempe inflasjonen ved å bremse lønnsveksten. Inlasjonen nådde 26,9% i august 1975 (til sammenligning nådde inflasjonen i Norge under Gro Harlem Brundtland 15% våren 1981). Men fagforeningene nektet å samarbeide. For et parti bygget opp av nettopp fagforeninger ble det umulig å styre utviklingen.

Krise? Hvilken krise?
Da Callaghan kom hjem fra et besøk i Vest-India ble han spurt hva han mente om kaoset som rådet. Han svarte at han mente folk flest ville være uenig i en slik beskrivelse. Dagen efter ble han møtt av overskrifter som «Crisis? What crisis?», der media oppsummerte den faktiske tilstanden og latterliggjorde statsministeren for å skylde på pressen.

«He was then asked (by a reporter from the Evening Standard) «What is your general approach, in view of the mounting chaos in the country at the moment?» and replied:

«Well, that’s a judgment that you are making. I promise you that if you look at it from outside, and perhaps you’re taking rather a parochial view at the moment, I don’t think that other people in the world would share the view that there is mounting chaos.»
The next day’s edition of The Sun featured the famous headline «Crisis? What crisis?» with a subheading «Rail, lorry, jobs chaos—and Jim blames press».»

Du kan lese mer om misnøyens vinter her.

Tags:

Mest lest

Arrangementer