Diverse, Magasin

China støtter Perus president økonomisk

Perus president Alan Garcia har nylig vært på statsbesøk i China. Hjemme møter han kritikk fordi Chinas kommunistparti støtter Garcias parti APRA med 200 millioner USD.

Kongressrepresentanten Carlos Bruce, som representerer Peru Posible (partiet til tidligere president Toledo). stiller i El Comercio retorisk spørsmålet om hvordan APRA ville reagert om Venezuelas president Hugo Chavez hadde støttet Perus nasjonalistparti (UP) med penger? De ville hoppet i taket, slår han fast.

Under presidentvalget i Peru i 2006 gikk nettopp Chavez ut med åpen støtte til Nasjonalistpartiets presidentkandidat, offiseren Ollanta Humala. Støtten kom efter at Humala vant første runde mot ekspresident Garcia (1985 – 90). Garcia vant imidlertid 2.runde klart.

Bruce slår fast at det ikke er forbudt for utlendinger å finansiere partier i Peru, men han mener det er uheldig.

En annen kongressrepresentant, Daniel Abugattás fra Nasjonalistpartiet, krevet lørdag granskning av gaven fra Chinas kommunistparti til APRA. Han uttalte at de som tenker negativt kan oppfatte pengegaven som et forsøk fra Chinas regjering på å kjøpe Perus støtte til Chinas offisielle syn på Tibet og Taiwan.

APRAs generalsekretær Mauricio Mulder forsikret at gaven, som ifølge ham var på 90 mill. USD, bestod av PC’er og audiovisuelt utstyr. Han opplyste også at gaven er registrert hos den nasjonale valgkommisjonen (ONPE), og at gaven vil synes i partiets regnskaper.

El Comercio minner sine lesere om at Perus president er en av Chinas støttespillere i regionen (Syd-Amerika), og at han flere ganger har stilt opp på den kinesiske regjeringens side, og tatt avstand fra separatister i diverse av Chinas regioner.

I forbindelse med statsbesøket uttalte Garcia at Chinas økonomiske modell for vekst kan være noe for Peru.

Vi minner om bloggaksjonen som fokuserer på menneskerettighetene i China i forbindelse med diktatur-OL i Beijing.

APRA er et venstrepopulistisk parti, og Perus lengsteksisterende, med en meget solid partiorganisasjon. Øvrige partier bygges ofte opp rundt eksisterende kandidater/presidenter, for så nærmest å forsvinne når lederen taper eller går ut av politikken.

Øvrige artikler på Liberaleren som omhandler Peru.

Tags:

Mest lest

Arrangementer