Ukategorisert

Revolusjon i China – på fire måneder..

Hvis partiene på Stortinget får det som de vil. For nå er både regjeringspartiene og opposisjonen enige om å boikotte åpningsseremonien hvis ikke menneskerettighetssituasjonen bedres før OL.

Flere medier skriver i dag om kravene fra et samstemt Storting. Det offisielle Norge skal utebli fra åpningsseremonien om ikke menneskerettighetssituasjonen i China forbedres før OL.

Noen beskylder oss for å være i overkant naive i vår ideologiske kamp for en friere verden. Men selv Liberalerens redaksjon blir brutale realister sammenlignet med et usedvanlig enstemmig Storting.

Tror virkelig stortingsrepresentantene at situasjonen i et diktatur som China vil bli bedret i løpet av drøyt 4 mnd, når landet ikke har brydd seg om å gjøre dette i løpet av de årene som er gått siden OL ble tildelt?

Menneskerettighets- og demokratiaktivister ut av fengslene – journalistene inn i landet, uten restriksjoner. Dette er to krav som umiddelbart burde oppfylles.

Stortingspartienes krav er rent skuebrød – fordi kravene kommer nå og ikke tidligere i forberedelsene. Ikke fordi vi tror at China overhodet vil prøve å oppfylle noen slike krav. Likevel burde partiene vite at et slikt krav er lovlig sent (man kan jo likevel late som om man tror at OL-arrangøren virkelig vil anstrenge seg litt for å imøtekomme all kritikken).

Amnesty International opplyste igår at situasjonen for opposisjon og demokratiaktivister i China faktisk er blitt forverret. Og en viktig grunn er nettopp OL. Idag kom nyheten om at en kjent aktivist er fengslet i 3,5 år. Tegnene på at regimet strammer (det politiske) grepet har vært mange og tydelige. Lenge. Sover Stortinget i timen?

Et annet spørsmål: Er kongefamilien inkludert i «det offisielle Norge»?

Tags:

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Boye
14 years ago

Jeg synes det er på sin plass at norske myndigheter blir med i den stadig økende internasjonale politiske boikotten av kommunist-OL. Prins Charles, Lula da Silva, Donald Tusk m.fl. har allerede sagt at de ikke skal til Beijing. Pelosi har bedt Bush holde seg unna. I Norge har Stortinget bedt Jens og Harald om ikke å dra. Det er ikke mye å be om – det er et minimalt offer – men kan være en del av en sterk symbolsk markering som bidrar til å holde medias fokus på det som alltid bør være i fokus når man snakker om… Read more »

trackback
14 years ago

[…] Revolusjon i China – pÃ¥ fire mÃ¥neder – Liberaleren, 03.04.2008 […]

Fra arkivet