Ukategorisert

Holdning over underholdning

Tittelen på en av cd’ene til Gatas Parlament kan brukes til å karakterisere Gro Hammerseng og andre idrettsutøvere når de deltar i en Amnesty-kampanje i forbindelse med årets OL i Beijing.

Både VG og Dagbladet skriver idag at flere norske idrettsutøvere skal delta i en kampanje som starter i dag mot Kinas behandling av fire fengslede samfunnskritikere. Amnesty-kampanjen, som har til mål å levere 25.000 protestunderskrifter til Kinas ambassade i Oslo før OL starter i Beijing.

De fire utøverne som deltar i kampanjen, er gåndballjentenes kaptein Gro Hammerseng, fotballspilleren Guro Knutsen, langdisteløper Susanne Wigene og sandvolleyspiller Jørre Kjemperud.

Ifølge VG er kampanjen klarert med IOK og NIF: «Idrettspresident Tove Paule har lenge sagt at det er fritt frem for utøvere å vise sin holdning, så lenge det ikke brukes OL-symboler i aksjonene eller at aksjonene strekker seg helt inn i lekene i Beijing.»

VG skriver videre at «Amnesty underskriftskampanje som starter onsdag, konsentrerer seg om fire aktivister som er fengslet eller plassert i omskoleringsleir for aksjoner som er knyttet til OL.»

De fire samvittighetsfangene er Shi Tao, Wang Ling, Chen Guangcheng, og ikke minst Hu Jia. Sistnevnte ble 3. april dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha «hisset opp til samfunnsfiendtlig virksomhet».

I Norges Olymiske Komite er man opptatt av ikke å blande OL og politikk, selv om det i det siste er blitt vanskelig selv for Gerhard Heiberg å opprettholde en slik begrunnelse for ikke å kritisere China for massive brudd på menneskerettighetene – eller resten av synderegisteret (Tibet, Burma, Darfur etc).

OL er altså underholdning. Idrett er som en seddelpresse for sponsorene, om enn ikke for arrangørene. For arrangørlandet er imidlertid reklameverdien uvurderlig. Flere idrettsutøvere avstår fra å uttrykke noen personlig mening om arrangørlandet og det blodige rullebladet. Istedet mener man ballen over til IOK, NIF og norske myndigheter. Er det så enkelt at man ikke kan avkreve den enkelte en holdning og et standpunkt?

De fire utøverne som deltar i Amnestys kampanje viser ihvertfall at holdning er viktigere enn underholdning.

Les mer om Amnestykampanjen her.

Tags:

Mest lest

Arrangementer