Ukategorisert

Alkoholforsker: Liten eller ingen effekt

Det er ingen ting som tyder på redusert alkoholkonsum dersom en kommune strammer inn salgstiden for øl i butikkene. Likevel er det flere kommuner som vurderer innstramninger.

Sist ute er ”OL-byen Tromsø”. Tromsø Arbeiderparti går inn for å redusere salgstiden for øl i butikk med to timer, og mener det skal senke forbruket. Dermed vil det bli forbudt å selge øl etter klokken 18 på hverdager og klokken 16 på lørdager i Tromsø, hvis Arbeiderpartiet får flertall for sitt forslag.

Det er sjelden Liberaleren er enig med Sirus, Statens institutt for rusmiddelforskning. Alkoholforsker Ingeborg Rossow tror ikke redusert salgstid i butikk vil gi stor effekt, og hun viser til en undersøkelse på 80-tallet med lørdagslukket utsalg. Det ga ikke dramatiske endringer i forbruket, sier hun til Finnmark Dagblad.

Det må være lov å spørre hvorfor politikerne skal opptre som formyndere når lite tyder på at de når målsetningen gjennom innstramninger. Alkoholkonsumet kommer ikke til å gå dramatisk ned i Tromsø med redusert salgstid i butikkene. Det eneste Arbeiderpartiet oppnår er redusert frihet, både for borgerne og næringsaktørene.

Mer om forslaget til Tromsø Arbeiderparti i Kommunal Rapport.

Tags:

Mest lest

Arrangementer