Ukategorisert

Stor pressefrihet i Norge

Til tross for forbud mot blant annet politisk TV-reklame blir Norge regnet som et av de landene i verden med størst pressefrihet, ifølge rapporten fra Freedom House.

I noen land i verden er pressefriheten bedret det siste året I andre land er det blitt mye verre. I praksis har pressefriheten gått ett skritt fram og to tilbake i verden, skriver Vårt Land i sin omtale av rapporten.

Landene i Vest-Europa har størst pressefrihet. I denne regionen er det Portugal, Malta og Tyrkia som blir rangert som delvis fri i rapporten. Ifølge Freedom House, har pressefriheten gått mest tilbake i det som var Sovjetunionen og Sentral- og Øst-Europa.

Det er hyggelig at Norge scorer høyt i rapporten, men alt er ikke perfekt. Norge har betydelig pressestøtte og konsesjonsordninger på radio- og fjernsynskanaler. I tillegg har politikerne med stort flertall forsvart en rekke forbud, blant annet forbudet mot politiske TV-reklame.

Tags:

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
14 years ago

«Når sannheten ikke er fri, er ikke friheten sann» Det at det er stor formell pressefrihet i Norge forandrer ikke den kjennsgjerning at nordmenn ikke er særlig kontroversielle eller uenige. Norge er gjennomsyret av en politisk korrekthet og en del forestillinger det er vanskelig å bryte ut av. Man skal ikke skille seg ut. Dessuten er det en rekke ting det ikke er tillat å si. Man kan ikke komme med udokumenterte påstander om andre eller firmaer, selv om disse kan være sanne. Man kan ikke oppfordre til ulovlig aktivitet, selv om denne aktiviteten kanskje burde være lovlig. Norge er… Read more »

Anonym
Anonym
14 years ago

La meg også minne om denne saken

http://norcan.org/hovedside/rekreasjonelt-bruk/nyheter/doc355.ance

«Norsk Narkotikapolitiforening uttaler til Verdens Gang den 25. februar at de vil stenge norske nettsteder som har detaljerte bruksanvisninger for hvordan cannabis dyrkes frem. Norsk Cannabisforum er et slikt nettsted.»

Og la meg også få minne om at Norge har lang historie for sensur av film, og at det er sterke krefter for sensur i Norge. Norge er et dørkendes kjedelig moralistisk bondesamfunn med lite rom for forskjellige mennesker.

Flere kunstnere som har vært for sterke for Norge har måttet dra i landflyktighet slik som Lauri Grundt og Jens Bjørneboe.

Linn
Linn
14 years ago

Nettstedet som publiserte detaljene i ryktene rundt Mette-Marit ble umiddelbart stengt av nettleverandøren og han som drev det måtte dra i landflyktighet til England. Nettleverandører i Norge har myndighet til å stenge brukeres sider uten forvarsel. De utgjør både jurye og dommer. Er det ytringsfrihet? Og: det er masse ting journalister vet og ikke skriver om, som resten av befolkningen ikke får vite med mindre de kjenner en journalist. Norske medier brukes i mindre grad til publisering av nyheter, og i større grad kan man si at de bærer preg av å likne ukeblader, med mobbing og sensasjonalisme. Ofte kopierer… Read more »

Petter
Petter
14 years ago

Man må vel også kunne si at ytringsfrihet er knyttet opp mot meningsfrihet. Har man reell meningsfrihet i Norge? Inntrykket mitt er at nordmenn som folkegruppe kan karakteriseres som et homogent jantelov-preget folkeslag. Ja, det er rom for forskjellige meninger, men Norge har sitt særpreg som alle andre steder. Visse meninger er mer aksepterte enn andre. Dette kan komme ganske kraftig til uttrykk. De som ikke mener det samme fordømmes lett. På mange områder er det større meningsfrihet i større liberale samfunn. F.eks. USA. Og land som er mindre isolert enn Norge. Norge bærer preg av liten internasjonal gjennomfart og… Read more »

Fra arkivet

 • Læreplaner gir tapereLæreplaner gir tapere
  Nye læreplaner løser ikke det grunnleggende problemet
 • Jeg er krenket!Jeg er krenket!
  Francis Fukuyama har skrevet bok om identitet. Har krenkehysteriet røtter til den franske revolusjon?
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • En merkelig politisk skikkelseEn merkelig politisk skikkelse
  Biografien om Reiulf Steen er svært lærerik hvis du vil lære politisk historie.
 • Kun flere bolighaier vil føre til bedre leieforholdKun flere bolighaier vil føre til bedre leieforhold
  Oslo-aktivister krever endringer i boligpolitikken. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at en mer aktiv boligpolitikk vil bedre situasjonen for leietagere.
 • Borgerlønn til alle?Borgerlønn til alle?
  Kan borgerlønn til alle være en god idé? Og hva skiller det fra Milton Friedmans forslag om negativ skatt?