Ukategorisert

Cannabismarsj for 10.gang

Den gikk av stabelen i Oslo idag, efter et par appeller på Youngstorvet først. Det er NORMAL som arrangerer marsjen. Arrangementet tiltrekker seg hovedsaklig unge mennesker. Jeg var tilstede idag.

To appeller ble holdt, av NORMAL og Arild Knudsen fra FHN (Foreningen for en human narkotikapolitikk). For liberalister var argumentene for liberalisering kjente. NORMAL peker på at cannabis bør bli en lovlig vare, uansett om det er som rusmiddel, eller til andre formål.

Dessverre var det vanskelig å høre innholdet i appellene, for den unge tilhørerskaren pratet iherdig med hverandre. Kanskje hadde de hørt det meste før, noe den ene appellanten antydet. Men så er det jo også sånn at i Norge går ikke utviklingen fremover, for å si det mildt.

Demonstrantenes klær, hårfrisyrer og -farver var ikke av det dunkle slaget, for å si det slik. Eventuelle besteborgere langs marsjens rute kan nok ha fått sine fordommer om marihuanarøkende ungdommer bekreftet. Men grenser er til for å sprenges, og fordommer kan bare bekjempes med opplysning og kontakt.

Oppmøtet var imidlertid bra, og efterhvert beveget marsjen seg fra Youngstorvet, bortover Torggata, og så oppover Karl Johan. En trikkesjåfør ved Stortorvet viste liten forståelse for at de marsjerende skulle gå i samlet tropp. Han forsøkte å dele dem ved å kjøre trikken inn i folkemengden. Demonstrantene valgte imidlertid å ikke la seg skille, og trikkesjåføren fikk klar melding om ikke å bevege trikken inn i massen. Det tok uansett bare et minutt eller to før de siste efternølerne var i sikkerhet for sjåførens utålmodighet.

Marsjen gikk ikke til Slottsparken, som noen kanskje ville tro, men til Kontraskjæret. Derfor svingte folket til venstre i første lyskryss mellom Stortinget og Slottet. Ifølge konferansieren på Youngstorvet skulle de der kose og hygge seg til solen gikk ned og ingen husket hva de hadde gjort tidligere på dagen.

Tilhengerne av legalisert cannabis har også selvironi. Dette viste de da det fra scenen (lasteplanet) på Youngstorvet ble oppfordret til å melde seg inn i NORMAL og FHN idag istedenfor å vente til imorgen, for da ville man nok ha glemt det..

Forslag til forbedringer
Det er kanskje dristig for en som var med å demonstrere for legalisert cannabis for første gang, å komme med forslag til forbedringer – men det får stå sin prøve.

Neste år er det stortingsvalg. Da bør man forsøke å få flere appellanter til å stille opp. Eventuelt arrangere en paneldebatt på Youngstorvet, som en del av valgkampen. Idag var det ikke synlige arrangementer på Egertorvet – nærmest mot normalt for en lørdag eftermiddag. De to organisasjonene kunne hatt stand og appeller her parallelt med arrangementet på Youngstorvet. Slik ville interessen for saken og argumentene kunne økes. Når marsjen kommer forbi, kan støtteapparatet fra Egertorvet slutte seg til. Det er også naturlig å stanse utenfor Stortinget, og overrekke et opprop for en annen narkotikapolitikk – til en representant for Justiskomiteen eller Helsekomiteen.

Det kan også være en fordel for kjernetroppene å øve inn noen slagord. Det gir et bedre inntrykk enn spontane «fri hasj nå! eller «Cannabis!» under marsjen. Man går tross alt forbi en del potensielle meningsfeller. Derfor kan det være lurt å ha et solid opplegg løpesedler å dele ut. Å få meningsfeller fra andre organisasjoner, som Unge Venstre og Grønn Ungdom til å ha egne seksjoner i toget, kan øke togets lengde, politiske bredde og appell.

Til tross for disse forslagene til forbedringer, hadde jeg en hyggelig stund i Oslo sentrum. Jeg kjente ingen av dem som var tilstede, men det var hyggelig å kunne gå i tog for en sak jeg støtter; omlegning av norsk narkotikapolitikk.

Tags:

Mest lest

Arrangementer