Ukategorisert

Cannabismarsj for 10.gang

Den gikk av stabelen i Oslo idag, efter et par appeller på Youngstorvet først. Det er NORMAL som arrangerer marsjen. Arrangementet tiltrekker seg hovedsaklig unge mennesker. Jeg var tilstede idag.

To appeller ble holdt, av NORMAL og Arild Knudsen fra FHN (Foreningen for en human narkotikapolitikk). For liberalister var argumentene for liberalisering kjente. NORMAL peker på at cannabis bør bli en lovlig vare, uansett om det er som rusmiddel, eller til andre formål.

Dessverre var det vanskelig å høre innholdet i appellene, for den unge tilhørerskaren pratet iherdig med hverandre. Kanskje hadde de hørt det meste før, noe den ene appellanten antydet. Men så er det jo også sånn at i Norge går ikke utviklingen fremover, for å si det mildt.

Demonstrantenes klær, hårfrisyrer og -farver var ikke av det dunkle slaget, for å si det slik. Eventuelle besteborgere langs marsjens rute kan nok ha fått sine fordommer om marihuanarøkende ungdommer bekreftet. Men grenser er til for å sprenges, og fordommer kan bare bekjempes med opplysning og kontakt.

Oppmøtet var imidlertid bra, og efterhvert beveget marsjen seg fra Youngstorvet, bortover Torggata, og så oppover Karl Johan. En trikkesjåfør ved Stortorvet viste liten forståelse for at de marsjerende skulle gå i samlet tropp. Han forsøkte å dele dem ved å kjøre trikken inn i folkemengden. Demonstrantene valgte imidlertid å ikke la seg skille, og trikkesjåføren fikk klar melding om ikke å bevege trikken inn i massen. Det tok uansett bare et minutt eller to før de siste efternølerne var i sikkerhet for sjåførens utålmodighet.

Marsjen gikk ikke til Slottsparken, som noen kanskje ville tro, men til Kontraskjæret. Derfor svingte folket til venstre i første lyskryss mellom Stortinget og Slottet. Ifølge konferansieren på Youngstorvet skulle de der kose og hygge seg til solen gikk ned og ingen husket hva de hadde gjort tidligere på dagen.

Tilhengerne av legalisert cannabis har også selvironi. Dette viste de da det fra scenen (lasteplanet) på Youngstorvet ble oppfordret til å melde seg inn i NORMAL og FHN idag istedenfor å vente til imorgen, for da ville man nok ha glemt det..

Forslag til forbedringer
Det er kanskje dristig for en som var med å demonstrere for legalisert cannabis for første gang, å komme med forslag til forbedringer – men det får stå sin prøve.

Neste år er det stortingsvalg. Da bør man forsøke å få flere appellanter til å stille opp. Eventuelt arrangere en paneldebatt på Youngstorvet, som en del av valgkampen. Idag var det ikke synlige arrangementer på Egertorvet – nærmest mot normalt for en lørdag eftermiddag. De to organisasjonene kunne hatt stand og appeller her parallelt med arrangementet på Youngstorvet. Slik ville interessen for saken og argumentene kunne økes. Når marsjen kommer forbi, kan støtteapparatet fra Egertorvet slutte seg til. Det er også naturlig å stanse utenfor Stortinget, og overrekke et opprop for en annen narkotikapolitikk – til en representant for Justiskomiteen eller Helsekomiteen.

Det kan også være en fordel for kjernetroppene å øve inn noen slagord. Det gir et bedre inntrykk enn spontane «fri hasj nå! eller «Cannabis!» under marsjen. Man går tross alt forbi en del potensielle meningsfeller. Derfor kan det være lurt å ha et solid opplegg løpesedler å dele ut. Å få meningsfeller fra andre organisasjoner, som Unge Venstre og Grønn Ungdom til å ha egne seksjoner i toget, kan øke togets lengde, politiske bredde og appell.

Til tross for disse forslagene til forbedringer, hadde jeg en hyggelig stund i Oslo sentrum. Jeg kjente ingen av dem som var tilstede, men det var hyggelig å kunne gå i tog for en sak jeg støtter; omlegning av norsk narkotikapolitikk.

Tags:

10 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
14 years ago

Det har vært mange fler appellanter tideligere, f.eks. i 2006 da Unge Venstre, De Grønne, og mange andre holdt appell. Og politiet har latt demonstrantene være ifred siden skandalen for snart 8 år siden da de banket dem til blods. Mange flere støtter saken enn de som går i toget, men er redde for å vise seg siden det noen ganger blir filmet og kommer i nyhetene. Fordi cannabisbruk ofte fører til fordømmelse og er tabubelagt, ønsker de ikke oppmerksomhet rundt sin bruk. Derfor er det ofte opprørske unge eller de som kler seg fargerikt, som du sier, som synes,… Read more »

schjef red pht
14 years ago

takker for informasjonen skal gjøre så godt jeg kan så dette blir enda bedre.
mvh tage

Anonym
Anonym
14 years ago

Når det gjelder hukommelse er det kun storforbruk som kan ha en viss innvirkning på korttidshukommelsen. Dette vil skje også når man bruker andre rusmidler slik som alkohol, men cannabis har nok en noe sterkere effekt på opplevelsen av tid enn alkohol. Når man ikke lenger benytter seg av cannabis, vil man ikke ha problemer med hukommelsen lenger. Det er kun når man er påvirket – og et par dager etterpå ved stort forbruk, at man opplever dette. Det skader ikke hukommelsen permanent på noen måte, men har en tendens til å gjøre folk slappe dagen personen benytter det og… Read more »

Even Hansen
14 years ago

Godt å se at det iallefall var en slags organisering andre steder i landet, for i Trondheim var hele greia en vits om man spør meg. Joda, det var en hyggelig gutt ifra Normal som holdt en slags tale/appell (uten megafon/mikrofon) så han druknet litt i støyen til Røde Kors-standen som var rett ved siden av, men oss som iallefall var der og stod nære nok fikk høre de samme argumentene som har blitt gjentatt i mange år nå. I selve marsjen endte det vel opp med ca 20 personer som vandret rundt i Trondheims gater med våre bannere. Oi,… Read more »

Reidar Barstad
14 years ago

Anbefaler den nye dokumentaren «American Drug War».

schjef red pht
14 years ago

beklager marsjen i Trondheim var slik. ingen medte seg til å drive marsjen før NORMAL nesten avlyste pga manglende lokal lag. Hvis noen hadde startet det ville alt blitt mye lettere. Pioter,leder av NORMAL søkte tillatelser i 5 byer i norge og regjerte 238 byer i 42 land, hvor brasil var det eneste land der nektet ytringsfriheten. Så stor takk til alle som deltok,jeg kjørte lastebil med stereo fra ljudia først i toget.Og er redaktør av PÅ HØY TID,som er norges enseste cannabis relaterte magasin. som går i trykken denne uken.Så alle betalende medlemmmer av NORMAL kan virkelig glede seg!!!… Read more »

Even Hansen
14 years ago

«beklager marsjen i Trondheim var slik. ingen medte seg til å drive marsjen før NORMAL nesten avlyste pga manglende lokal lag. » Nå er riktignok dette allerede løst med tanke på neste års marsj. Vi som var der bestemte oss for å starte å planlegge til neste år allerede nå i håp om å få til et større arrangement og få samlet folk i litt større masser, kanskje evt klare å få til en offentlig debatt med noen politikere og på den måten klare å samle folk som bare er i byen til å stoppe og høre på. Vet ikke… Read more »

Ann Dehill
Ann Dehill
14 years ago

Jeg var på Hasjmarsen i Oslo, og hadde det fantastisk morro! Jeg var redd jeg kunne komme på tv, hadde noia for det fra kl 18 og utover kvelden.. Eller jeg var vel egentlig sikker på at jeg hadde vært på tv, for det virket som alle kikket så stygt på meg enda jeg var kledd normalt og ingenting var spesiellt urovekkende over meg.. Men det viste seg bare at det var Poten sin skyld:P men det jeg egntlig ville si, det er at vio må ikke undervirdere det faktum at vi faktisk har fått en fridag i året hvor… Read more »

trackback
13 years ago

[…] deltok i toget i Oslo ifjor. Efterpå skrev jeg en artikkel der jeg oppsummerte mine inntrykk, og med følgende forslag til […]

trackback
13 years ago

[…] Oppmøte, Youngstorget (Musikk) 15.30 Velkommen v/NORMAL og appell ved FHN 16.00 Demonstrasjonstog til Kontraskjæret 16.30 Musikk og avslapping på Kontraskjæret 18.00 […]

Fra arkivet