Ukategorisert

Datatilsynet i krig med Justisdepartementet

Dette kunne Nettavisen fortelle 08.mai. Bakgrunnen er den åpne høringen Venstre og flere andre holdt i Stortinget 13.mars. Det var flere som reagerte på måten Justisdepartementets Gry Steen Hvidsten argumenterte. Datatilsynets Georg Apenes gikk skarpest i rette med henne.

Nettavisen kunne fortelle at Justisdepartementet efter møtet skrev et brev til Fornyelses- og administrasjonsdepartementet (FAD), som er det administrative overhodet til Datatilsynet. Steen Hvidsten følte seg krenket av Apenes sine uttalelser på høringen.

Hva Apenes sa ved akkurat denne anledningen som kunne føre til at Steen Hvidsten følte seg krenket er ikke godt å si. Han har nemlig fremført de samme argumentene i såvel skrift som tale både før og efter høringen om datalagringsdirektivet.

Snarere var det innlegget til Steen Hvidsten som representerte en krenkelse av tenkende mennesker – som er opptatt av personvern, og bekymret for hva datalagringsdirektivet har for konsekvenser for nettopp personvernet.

Du kan lese Nettavisens omtale av konflikten her – og Liberalerens referat fra høringen her. Og døm selv.

6 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
14 years ago

Hva er det Justisdept forsøker? Å kneble Apenes og Datatilsynet? Understreker jo nok en gang behovet for en uavhengig vaktbikkje, at Datatilsynet skal være mer enn et forvaltningsorgan.

På dette punktet har Liberaleren min fulle støtte. Vi må hver eneste dag, i små og store saker, være på vakt på det totalitære svermeri.

Kjetil
Kjetil
14 years ago

Det foreslåtte datalagringsdirektivet representerer intet mindre enn privatlivets død i det moderne samfunn. I en verden der grenser statig strekkes og der teknologien vinner nytt terreng hver dag, er det påfallende å se hvilke sterke kollektivistiske og fascist-aktige krefter som samtidig er i sving for å vite alt om hva alle rundt seg driver med. Det er noe som heter privatlivets fred, privatlivets sfære. Denne bør være mest mulig hellig og fri for krenkelser – det være seg fra andre private presoner eller statlige instanser, med et orwelliansk behov for å regulere sine medmennesker ned i minste detalj. Det er… Read more »

Mads
Mads
14 years ago

Apenes er en fin fyr, men begynner å bli litt gammel. Piratkopiering har han ikke greie på – han er ikke oppdatert nok. Derfor tok han også feil avgjørelse når han lot advokatfirmaet til platebransjen drive privat overvåkning av fildelere – de som utveksler kultur som burde vært out of copyright forlengst, fritt. Han var ikke glad for å gi konsesjonen, men ga den. Mener han at man må «pick your fights» eller er han bare gammelmodig? Uansett, advokatfirmaet brukte dette til å anmelde fildelere senere. Politiet henla disse victimless crimesene av kapasitetshensyn. Det var riktig av dem. Men Apenes… Read more »

Mads
Mads
14 years ago

Pleym,
Det var Apenes selv som oppga disse grunnene, men han virket veldig lite fornøyd med å ha gitt konsesjonen. Det virket som om han hadde blitt presset til å bite i det sure eplet, som om han var redd for at Datatilsynet skulle miste sin relevans og virke fanatisk dersom de ikke lot dem gjøre det. Han skrøt av hvor «seriøst» dette advokatfirmaet som hadde fått dispensasjon var. Men at han ikke likte å gi dispensasjonen var klart. Han er jo tross alt en fin fyr. Jeg bare mener at det var dumt av ham å gi etter.

Fra arkivet