Ukategorisert

Valgforskeren tar feil om bensinprisene

Vel 60 prosent av bensinprisen er avgifter som går i statskassen i form av statlige avgifter.

Valgforsker Anders Todal Jensen, mener det er lite regjeringen kan gjøre med bensinprisene. I et oppslag i Dagbladet gir valgforskeren verdensmarkedet skylden for de høye prisene som forbrukerne i Norge må betale for hver liter bensin som kjøpes.

Det er riktig at markedet styrer en del av prisen, men statlige avgifter bidrar til dagens pris. Fra oljeselskapene blir det påpekt at staten tar omtrent 60 prosent i ulike avgifter på bensin. Det betyr at dersom det er politisk vilje i Stortinget, kan bensinprisene godt og vel halveres.

Fremskrittspartiet får god uttelling på meningsmålingene for tiden. Anders Todal Jensen mener oppgangen skyldes bensinprisene.

Fremskrittspartiet ønsker et system der avgiftene reduseres når oljeprisen på verdensmarkedet går opp. På den måten kan politikerne sikre en noenlunde stabil bensin- og dieselpris. Fremskrittspartiet vil at staten skal tjene penger på bensin. Dersom stortingspolitikerne stemmer for Fremskrittspartiets forslag, skribenten antar at voteringen er i morgen, vil bensinavgiften rimelig raskt bli senket med 1,28 kroner.

Det finnes argument for og imot statlige avgifter på bensin, alt etter politisk ståsted. Det skal likevel ikke være tvil om at politikerne kan gjøre noe med prisen, dersom viljen til å sette ned avgiftene er tilstede.

Mest lest

Arrangementer